Problem i devijacije u društvu

Allahovi nepokorni robovi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako su počele vrućine, skoro da čovjek ne može izaći u grad, i to ne samo u grad, nego bilo gdje. Ovdje ne mislim na to da je velika vrućina razlog tome, nego ciljam na smutnju koja se svukud rasprostire, odnosno golotinju na svakom koraku. Mnogi jedva dočekaju da malo otopli pa da skinu sa sebe odjeću, i ostaju u krpicama, kao da se takmiče ko će se slobodnije i izazovnije obući. Kako žene, tako i muškarci. Mnogi jedva čekaju da pokažu svoju liniju koju su postigli raznim dijetama i za koju su mnogo truda uložili po raznim teretanama i aerobik klubovima, a oni malo imućniji plastičnim operacijama.

 Sam se sjećam vremena kada sam bio mlađi, a od vjere udaljeniji, pa sam zimi intenzivno trenirao bodi-bilding, odnosno sate provodio po teretanama, jedva čekajući da dođe ljeto, pa da se skinem u potkošulju i tako mišićav izađem u grad, i da se, kao fol, nekom pokazujem. La ilahe illallah, na što čovjek usmjerava svoje vrijeme i svoje težnje kada mu je šejtan vodič u životu. Hvala Uzvišenom Allahu, koji mi je ukazao na ove pogreške i pomogao mi da ih ostavim. Ali, danas me duša boli kada vidim u gradu ili po prodavnicama kako Bošnjakinje hodaju u potkošuljama i šorcevima ili u tijesnim hlačama, a njihovi muževi prave im društvo. Parovi koje obično srećem u džamiji za vrijeme ramazanskih teravija, žene koje su tada pokrivene i koje su u pratnji svojih muževa i svoje djece! Kada smo na namazima i u džamijama, onda smo propisno obučeni, a kad dođe toplije vrijeme, onda se oblačimo kao što se oblače i nemuslimani. Subhanallah, koji kontrast!

 Gdje je ovim parovima stid, posebno ženama, ali i njihovim muževima? Zar smo zaboravili da je naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da je i stid dio imana i da je u stidu svako dobro? Vallahi, da se ima dovoljno stida, nikad se ne bi izašlo ovako obučeno pred toliki narod. Gdje je ljubomora kod tih ljudi, pa dopuštaju svojim ženama da izlaze tako obučene i omogućavaju drugim muškarcima da uživaju gledajući obline njihovih supruga? Kako će se djeca kod takvih parova naučiti da se oblače islamski i da se islamski ponašaju?

 Mi ne smijemo dozvoliti sebi ovaj luksuz, pa da budemo ovoliko nepokorni svome Stvoritelju, kojem zasigurno nisu dragi ovakvi naši postupci, jer mi smo muslimani i nismo kao većina onih koji nas okružuju. Mi vjerujemo da je ovaj svijet kratak i prolazan, i da ćemo biti proživljeni na Sudnjem danu i da ćemo tada polagati račun pred svojim Gospodarom. Kako ćeš se ti, sestro, koja ovako oskudno odjevena hodaš po dunjaluku, osjećati tog dana kad sa svih strana bude vatra razbuktana, i kada će majka bježati od djeteta, a sin od oca?

 Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dvije vrste stanovnika Džehenema neću vidjeti: narod s bičevima u rukama koji su poput kravljih repova, i njima udaraju ljude; i žene, obučene a otkrivene, koje zanose u hodu, i druge tome pozivaju, i okrenute od pokornosti Allahu, glave im kao krive grbe deve. One neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris, a zasigurno se njegov miris osjeća na ogromnoj daljini.” (Hadis bilježi Muslim)

 Sestro, ako još nije sazrelo vrijeme za tvoje pokrivanje,  gledaj onda da na sebi, kada izlaziš vani, imaš širu i neprozirnu odjeću, pa da na taj način ne budeš od onih koji svojim razgolićavanjem šire smutnju.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta