Problem i devijacije u društvu

Da li Allah posti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas je efendija na hutbi spomenuo da je svojstvo Allaha da posti, a nije prvi kojeg sam čuo da to govori. Odmah nakon hutbe bio sam pitan o tome, pa da ne odgovaram svakom pojedinačno, ovako ću ukratko napisati nešto o tome pa da svi imaju koristi.

Želeći da imam lijepo mišljenje o imamu koji je održao hutbu pretpostavljam da je napravio lapsus i da nije mislio na stvarni post već se pogrešno izrazio. Post, kako na našem tako i na Arapskom jeziku, znači odricanje i suzdržavanje, a u vjerskom smislu znači odricanje i suzdržavanje od jela, pića i prohtjeva od zore pa do zalaska sunca radi povećanja bogobojaznosti, pa kada bi rekli da Allah posti to bi značilo da se odriče od jela, pića i prohtjeva jedan period pa će se iftariti, što je potpuno pogrešno jer je Uzvišeni Allah stvorio jelo i piće za Svoja stvorenja i ne može On da bude ovisan o tome i Njemu to ne priliči, jer ko jede i pije onda to i iz sebe izbacuje. Kao što je pogrešno reći da Allah gladuje, isto tako je pogrešno reći i da posti. On, Uzvišeni Allah, vječno živi, ne umire, ne oboljeva, ne spava, ne jede, ne posti, ne klanja, ne daje zekat, itd.

Molim Uzvišenog Allaha da se okoristimo od ovog pisanja i da o Allahu govorimo samo ispravno!

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta