Problem i devijacije u društvu

Allahovi propisi koje najviše kršimo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U Kur’anu ništa od propisa nije objašnjeno tako precizno i jasno kao propisi razvoda braka i podjele imetka (nasljedstva). A opet, najviše se čini zuluma u tome, od svih međuljudskih odnosa. Namaz je, na primjer, stub vjere. Međutim, u Kur’anu nećemo naći objašnjenje kako klanjati. (To nam je pojašnjeno Sunnetom.) A namaz je relacija Gospodar- rob. Koliko Allah pridaje značaja relacijama rob- rob, o tome govore brojni ajeti koji tretiraju tu temu. I brojne prijetnje onima koji krše Allahove propise u međuljudskim odnosima.

Gdje zapravo najviše griješimo?

Kada je u pitanju nasljedno pravo, uglavnom je kod našeg naroda prisutna nepravedna podjela imetka. Većinom se ženska djeca zakinu za njihov dio, ili im se dodijeli nešto sasvim sporedno i nevrijedno u odnosnu na ostali dio imetka. Ono što bi svaki roditelj trebao imati na umu- jeste da za života podijeli imetak shodno propisima šerijata između nasljednika, kako nakon njegove smrti ne bi došlo do nepravedne podjele ili svađe između braće i sestara. Ajeti koji precizno objašnjavaju podjelu imetka su u suri En- Nisa: 11, 12 i 176.

Što se tiče samog razvoda braka, kod nas su najčešće sljedeće greške kojima se krše Allahovi propisi:

1.Kod sankcija kažnjavanja žene uglavnom se izlazi iz okvira navedenih u Kur’anu, ili se u njima pretjeruje. Važno je spomenuti i da udaranje žene Ibn Abbas tumači kao udarac misvakom, više kao neka mala opomena. Mnogi posežu za sankcijom koja uopšte nije spomenuta u Kur’anu: zabranjuju posjete ženi njenim roditeljima, ili čak zabranjuju da ženu posjete njeni roditelji. Tu imamo plodno tlo za kidanje rodbinskih veza, dodatne nesporazume i uvlačenje trećih lica u same probleme braka. (34. ajet sure An- Nisa)

2.U većini slučajeva, posrednici iz obje porodice ne pokušavaju pomiriti bračne drugove prije same rastave braka. (35. ajet sure An- Nisa)

3.Istjerivanje žene iz kuće prije iddeta. Kod nas se uglavnom razvodi braka realizuju kroz rečenicu: „Kupi stvari i idi!“ Nema iddeta, nema pokušaja da brak ipak opstane. Ukoliko bi žena ostala, uglavnom joj se pričinjavaju neprijatnosti i stvara ambijent koji je psihički pretežak za nju. A prema Allahovom zakonu, 3 mjeseca je iddet (priček) u kući muža za ženu koja nije trudna, i do poroda za ženu koja je trudna. (1, 2, 4 i 6 ajeti sure Et- Talaq)

4.Izdržavanje žene dok je u iddetu ako je trudna, tj. dok ne rodi. (6. ajet sure Et- Talaq)

5.Isplaćivanje mehra. Većina žena nikada ne dobije mehr.

6.Rastave braka su uglavnom konfliktne. Potpuno suprotno od onoga čemu Allah poziva. (sura El- Beqare, 232)

Kada bi se više iščitavali ovi propisi, sigurno bi bilo mnogo manje rodbine koja ne govori, kao što bi i mnogo više brakova opstalo. Uzvišeni Allah mnogo brine o međuljudskim odnosima, i jako lijepo ih definira. Nažalost, većina ljudi uopšte ne zna za šerijatske propise podjele imetka i razvoda braka, a mnogi koji i znaju ne pridržavaju ih se.

Molim Allaha da popravi naša stanja. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta