Tekstovi

Ashabi i kladioničari

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čitajući ovaj naslov vjerujem da smo se svi zapitali šta to ashabi i kladioničari imaju zajedničko. Zar mogu uopšte da imaju nešto zajedničko, subhanallah, najbolja generacija ikad i današnji kockari? Ali, između njih se zaista može povući jedna zanimljiva zajednička osobina…

Jedne prilike vozio sam se za Almirom Kapićem, Allah mu svako dobro dao. Razgovorali smo o mnogo tema, pa smo se tako dotakli i stanja u našem društvu. Pričali smo kako su mnogi naši sugrađani, komšije, postali notorni kockari koji sav svoj imetak ostavljaju u kladionicima. Djeca im kući bivaju gladna jer oni svaku marku što zarade potroše na kocku. Sve što ima, zaradi, otrči u kladionicu ne bi li dobio koju marku. A kladionice same po sebi su tu da zarade novac, ne da drugima daju i isplaćuju.

Kada bi musliman ovako postupao, ostavljao kući djecu gladnom a trošeći pare na nešto drugo, makar jednu noć, Allah najbolje zna ali mnogi bi imali problema sa socijalnim službama. Ali kada su kladionice u pitanju, utjecaj onih koji od ovoga (kladionica) imaju korist ne dozvoljava da se tako nešto desi.

Pa tako kroz priču, šejh Almir reče slijedeće (parafraziram):

“Zaista su ashabi, u pogledu pomaganja islama svojim imetkom, bili poput današnjih kladioničara. Sve što su imali, zaradili, davali bi da se pomogne islam i muslimani. A mi danas, jedva da se odvojimo od one marke kad treba dati osobi što prosi, a kamo li da damo 10%, 20% ili 50% od svojih primanja da se pomogne islam. Uspjeh neće doći bez žrtve i odricanja.”

Kladioničari u svojoj zabludi izdvajaju ogromne sume novca, a mi za istinu nismo spremni odvojiti 10, 20, 50KM, a kamo li šta više. Molim Allaha da popravi naše stanje i da budemo od Njegovih pomagača, pomažući njegovu vjeru znanjem, imetkom, trudom i kako god to možemo, na što bolji način.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta