Brak i islamska porodica
white printer paper beside blue pen and clear drinking glass

Bitni propisi za brak i razvod braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Nažalost mnogi muslimani i muslimanke žive u bludu, zbog nepoznavanja propisa vezanih za brak i razvod braka.
 
Ovdje ću ukratko spomenuti najznačajnije:
⚠️ Brak bez dozvole mladinog staratelja je ništavan/zinaluk (po stavu većine učenjaka). Shodno hadisu: “Nema braka bez staratelja.” (Ahmed i dr.)
– Starateljstvo ima svoj redosljed koji se ne smije preskakati (na prvom mjestu je otac, očev otac i uzlazna linija, sin, sinov sin i silazna linija, brat, sin od brata, amidža…).
– Sud o skidanju starateljstva sa određene osobe zbog opravdanog razloga donosi isključivo učena osoba (nakon što detaljno utvrdi stanje), a ne bilo ko ili mladenci (kao što je to često slučaj).
 
❎ Napomena: Brakovi sklopljeni bez dozvole staratelja u džahilijetu (ukoliko se to smatralo brakom u toj sredini) ili slijeđenjem hanefijskog mezheba (za one koji ne znaju ispravno mišljenje), su ispravni i nije ih potrebno obnavljati.
 
⚠️ Tajni brak bez znanja staratelja djevojke je blud (jer i kod hanefija koji ne uslovljavaju dozvolu staratelja, istom se daje pravo da traži razvrgavanje braka ukoliko mladoženja nije dostojan djevojke).
 
⚠️ Brak sa osobom koja se pripisuje islamu ali je u nevjerstvu je ništavan/zinaluk (poput braka sa osobom koja psuje vjeru, negira Sudnji dan, čini veliki širk, ili nikako ne klanja – kod onih koji su na stavu da takva osoba nije u islamu).
 
⚠️ Brak sklopljen sa ženom koja nije izašla iz iddeta (pričeka) je ništavan/zinaluk.
– Iddet razvedene žene (koja je bila sa mužem) je tri mjesečna pranja, a ukoliko je trudna onda dok se ne porodi, dok je iddet one kojoj je preselio muž četiri mjeseca i deset dana.
 
⚠️ Brak sklopljen na unaprijed određeno vrijeme je ništavan/zinaluk.
 
⚠️ Brak sklopljen sa ženom koja nije ispravno razvedena je ništavan/zinaluk (poput braka sa ženom koja je sama otišla od muža).
– Žena koja se razvede preko suda bez šerijatski ispravnih razloga se ne smatra razvedenom.
 
⚠️ Ukoliko muž jednom razvede ženu može je vratiti tokom iddeta, tako i drugi put, a ukoliko je razvede i treći put jedno drugom prestaju biti dozvoljeni, i odnos među njima bi bio blud.
– Sunnetski razvod braka je da muž razvede ženu u periodu njene čistoće, nakon menstruacije, poslije koje muž neće polno općiti s njom, jednim razvodom.
– Novotarski (zabranjeni) razvod je puštanje žene dok je u menstrualnom ili postporođajnom periodu, ili za vrijeme čistoće u kojoj je imao odnos sa njom, ili davanjem trostrukog razvoda odjednom.
 
❌ Razvod pada riječima: “Razvedena si (puštena si)” bez obzira na namjeru muža (pa makar se i šalio), a ukoliko se koriste dvosmislene fraze poput “Idi kući svojima”, onda se vraća na namjeru.
 
❌ Razvod u toku menstruacije ili čistoće u kojoj je bio odnos je punovažan po sva četiri mezheba.
 
❌ Višestruki razvod (poput riječi “razvedena si tri put”, ili “razvodim te, razvodim te, razvodim te”) u jednoj prilici, tretira se jednim razvodom (jer se tako računao za vrijeme Allahovog Poslanika ﷺ).
 
❌ Razvod u žestokoj ljutnji u kojoj je čovjek ipak svjestan šta izgovara je punovažan po sva četiri mezheba.
A Allah najbolje zna.
 
Priredio: Irfan Hajrudin Klica
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta