Brak i islamska porodica

Oprez! Slijedi škakljiv sadržaj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Seksualni odnosi supružnika jeste tema kojoj se nikada nije poklanjalo dovoljno pažnje i o kojoj se nikada otvoreno i direktno nije pričalo. Sve donedavno to je bila tabu-tema, sramota, što bi stari ljudi rekli…

Majke, koje se nalaze u najboljoj poziciji da to učine, jako loše obavljaju, a većinom i ne obavljaju, zadatak informisanja i edukovanja svojih kćerki o temi seksualnih odnosa u braku. Većina djevojaka u brak ulazi totalno nepripremljena, sa stra­hom i stidom od nepoznatog. Majke, koje su na neki način dužne i odgovorne, jednostavno se ne usuđuju da sa svojim kćerkama pričaju o toj temi iz ovog ili onog razloga. Ono što se dešava kao rezultat jeste da djevojke ulaze u brak ne znajući gotovo ništa o ovoj ljudskoj potrebi, samim tim ne znaju ništa ni o seksualnim potrebama muškarca i značaju koji zadovolje­nje ove njihove potrebe ima za njihov život, a samim tim i za sreću kompletnog braka.

Zbog nedovoljnog poznavanja muškarca, tačnije, zbog ne­poznavanja jačine njegove seksualne potrebe i važnosti koju ona ima za njegovo normalno funkcioniranje, supruga dolazi u situ­aciju da zanemari ovu muževu potrebu, što počne dovoditi do velikih nesporazuma, kako u bračnoj postelji, tako i van nje. Ovo ustvari bude poticaj da i drugi problemi isplivaju na površinu.

Sta intimni odnosi zaista znače za muškarca, koliko je jaka ova njihova potreba, te koliko je njeno zadovoljenje zaista ne­ophodno da bi muškarac mogao normalno raditi i živjeti, uvijek će biti jedna nepoznanica za nas žene, te nikada nećemo moći to u potpunosti razumjeti. Koliko god se mi edukovale u vezi s tom temom, te koliko god se trudile da to razumijemo, uvijek će ostati “malo magle”, koja nam neće dati da vidimo čistu ci­jelu sliku.

Međutim, najveći problem u razumijevanju ove njihove potrebe leži u činjenici da mi to posmatramo iz našeg ugla, tj. uvijek se osvrćući unazad i gledajući kakvu ulogu seksualni odnosi igraju u našim ženskim životima. To znači da u samom startu pravimo grešku. Ono što konstantno zaboravljamo jes­te da su muškarci zasebna bića za sebe, te da ih je Allah, dž.š., stvorio u drugačijem obliku, te samim tim i ova potreba ima potpuno drugo značenje i važnost u njihovom životu. Isto kao što ne možemo porediti kruške i jabuke, tako isto ne mo­žemo porediti muškarce i žene, odnosno koliko su važni sek­sualni odnosi u životu muškarca, a koliko u životu žene.

Trebamo se pomiriti s činjenicom da to nećemo nikada biti u stanju potpuno razumjeti, a umjesto toga trebamo jed­nom za sva vremena primiti k znanju, ako treba i zapisati neg­dje velikim slovima, kako ne bismo zaboravile da muškarci imaju jaču i češću potrebu za seksom od žena, te se onda ponašajmo u skladu s tim. Dr. Louann Brizendine, u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “The Male Brain” (Muški mozak) navodi da je kod muškaraca dio koji predstavlja potragu za seksom 2,5 puta veći nego u ženskom mozgu. Nakon ovog podatka neke stvari postaju malo jasnije.

Zašto je kod muškarca ova potreba jača nego kod žene? To su životna pitanja čije odgovore zna samo Onaj Koji ih je odlučio kao takve stvoriti. Samo On, dž.š., zna mudrosti koje se kriju iza svega toga. A mi se trebamo konačno prestati zamarati ovakvim pitanjima i odustati od pokušaja da odgo­vorimo na njih.

Ono što je u ovom trenutku mnogo bitnije jeste činjenica da zanemarivanje bračne postelje može imati katastrofalne posljedice na muškarčev rad i djelovanje, a samim tim i na brak i bračnu sreću. To je jedan dodatni uzrok za stvaranje bračnih problema i nesuglasica.
_______________________________

E samo sam još to mogla!

Ono što želim naglasiti jeste to da se supruga ne smije za­varavati i misliti da je s njene strane sasvim dovoljno ako ona nikada ne odbija svog muža, a da je ostalo sve na njenom mužu, tj. da ona od njega očekuje da on bude inicijator intimnog od­nosa. S obzirom na to da seksualni odnosi za muškarca znače, između ostalog, i zbližavanje sa svojim suprugom, a ujedno su mu i pokazatelj o tome koliko joj on znači i koliko joj je blizak, odnose u kojima je većinom muškarac inicijator, on tumači kao njenu nezainteresovanost za seksualne odnose, a samim time i nezainteresovanost za njega. Nije isključeno da će muškarac biti 3-4 puta inicijator, ali već peti put, bez obzira koliko jaka njegova želja za seksom bila, neće. On se osjeća kao da svoju suprugu dovodi u situaciju da radi nešto preko svoje volje.

Ako je u većini slučajeva muž inicijator, a posebno u mus­limanskim brakovima, gdje se žena podstiče da nikada ne odbije svog muža, muž može još češće posumnjati da supruga to radi preko svoje volje, da ne uživa u tome, inače bi i sama pokrenula inicijativu. Svaki muškarac žudi da osjeti bliskost sa svojom suprugom u toku odnosa, te želi da i ona uživa i da joj bude lijepo.

Stoga, isto onako kako jasno odbijanje muža u bračnoj postelji može imati katastrofalne posljedice, isto tako velike posljedice za intimne odnose bračnih parova može imati i odsustvo ženine inicijative i zainteresovanosti za seksom. To će učiniti da se muž udalji od žene interpretirajući to kao njenu nezainteresovanost za njega, a njegovo će udaljavanje, opet, žena interpretirati kao njegovu nezainteresovanost za nju. Kao rezultat toga, ona će čekati na njega da on učini prvi ko­rak u bračnoj postelji, a to će učiniti da se počne stvarati jedan jaz, koji će, ako se pravodobno ne ukloni, postajati veći i veći, i samim tim bit će potencijalni izvor mnogih drugih problema.

Dakle, tvom mužu uopće nije svejedno ko inicira seksual­ni odnos. U svojoj knjizi “The truth about cheating” (Istina o varanju”) bračni savjetnik Gary Neuman ističe da je seksualni odnos za muš­karca jedan emotivni čin. Iniciranje odnosa od žene njemu znači isto onoliko koliko ženi znači kada joj muž pokloni cvi­jeće ili kad joj opere suđe. Njemu je to kao da mu govoriš: “Divim ti se, želim te, stalo mi je do tebe, želim da uradim nešto lijepo za tebe.”

Drugim riječima, definitivno će mu biti više nego drago ako ti učiniš prvi korak. Ako mi ne vjeruješ, probaj i vidi šta će se desiti. Koliko često, na tebi je da odlučiš. To opet najviše ovisi od tvog muža i jačine njegove potrebe koju on ima za intimnim odnosima. Napravi plan! Isplaniraj situaciju, isplaniraj scenario! Koristi svoju maštu! Nemoj da budeš lijena! Njemu će biti neiz­mjerno drago kad vidi da si se potrudila samo za njega.

Greška koju mi žene pravimo jeste da mi čekamo da osje­timo neki poseban osjećaj, možda čak i “leptiriće u stomaku”, pa tek onda da načinimo prvi korak. Psiholozi savjetuju da seksualni odnos treba svjesno isplanirati i svjesno se pripre­miti za njega, jer dok žena bude planirala i razmišljala o tome, želja će sama doći.

Na kraju, stavi se na raspolaganje svome mužu. Ništa te ne košta. Ako ti sada neko šapne: “A posao, a ručak, a djeca, a kuća…” onda uvijek imaj na umu da muž više voli da ga čeka kod kuće sendvič uz suprugu koja je nasmijana, mila i koja je raspoložena za ovu vrstu odnosa, nego pečenje uz suprugu koja je neraspoložena, umorna i koja nema vremena ni želje za bračnom posteljom. Ako meni ne vjeruješ, onda pitaj svog muža. Imaj na umu da je za njega vrijeme provedeno s tobom u bračnoj postelji kao za tebe držanje njega za ruku dok gle­date neki romantični film. Nakon svega rečenog došao je red na tebe. Konačno je vrijeme da i ti uradiš nešto konkretno.

Iz knjige: Budi njegova Hatidža: Kako maziti i paziti svoga muža? Autor: Edina Čokić – akos.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta