Brak i islamska porodica

Brak – jesmo li svjesni njegovog emaneta?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Predbračna pitanja

Ponekad, u zanosu mladosti, želje za brakom i strasti- nismo svjesni emaneta braka. Ne, brak nije ništa strašno, niti je nešto čega se treba bojati. Ali, isto tako, brak nije bajka. Svako putovanje nosi svoje izazove, svoje čari, ali- na svakom putovanju postoje manje ili veće prepreke i teškoće.

Važno je, koliko god je više moguće, spustiti očekivanja prije braka i realno sagledati svoje mogućnosti, i ono što budući supružnik nudi. Uporediti svoja očekivanja sa onim što on zaista jeste, sa njegovom vjerom, karakterom, porodicom, imetkom. Ali isto tako, sagledati i sebe naspram očekivanja budućeg supružnika. Česta greška je što mladi izostavljaju ozbiljne teme, a to ih kasnije može koštati ili lošeg bračnog života, ili čak dovesti do razvoda.

Neka od bitnih pitanja prije braka jesu:

  • Koliko je vjera bitna u tvom životu?
  • Šta očekuješ od mene? Kao kakvog supružnika me vidiš?
  • Koja prava mi pripadaju shodno tvom stavu? Koje dužnosti?
  • Kako planiraš rješavati naše nesuglasice- jer sigurno će ih biti?
  • Zbog čega bi se razveo/la?
  • Šta ne voliš, preko čega ne možeš preći?
  • Da li postoji kod tebe nešto što kriješ od mene, a tiče se našeg budućeg života (poput ovisnosti: pušenja, pornografije, igrica, klađenje…)?
  • Kakvu ulogu imaju tvoji roditelji u tvom životu? Kakvu ulogu će imati nakon ulaska u brak?…

Ovo su samo neka od suštinski bitnih pitanja. Možda ćete pomisliti da nikada ne biste mogli dobiti iskren odgovor na njih. Ali, samo postavljanje ovakvih pitanja prilikom upoznavanja dvije osobe – daje uvid u tu osobu koja odgovara. Jer blic pitanja često zateknu upitanog, te se na osnovu načina odgovaranja može osjetiti iskrenost ili neiskrenost, zrelost ili nezrelost, samostalnost ili ovisnost itd. Svakako bi trebalo da ovi razgovori teku uz mahrema djevojke, ili u najmanju ruku da on bude prisutan u blizini. Također je preporučeno (ma koliko apsurdno bilo za čuti) da ovakve razgovore vodite na samom početku upoznavanja iz prostog razloga velike emocije još nisu ovladale vama, tako da koliko, toliko možete vladati razumom i donositi zaključke.

Trebamo imati na umu da je brak ugovor, dogovor. Da supružnika biramo za cijeli život, i da promjena istog nije bezbolan proces. Da također brakom biramo i budućeg roditelja svoje djece, roditeljima novog člana porodice. Da naš supružnik može biti naš Džennet ili Džehennem, i da je najveća dunjalučka blagodat hairli supružnik, zdrava djeca i harmonična porodica. Porodica čiji ambijent nam pomaže da se približimo Allahu, i da Mu istinski robujemo.

Kako birati supružnika?

Dovom. Istiharom. Dobrim djelima. Davanjem prednosti vjeri nad svim ostalim. Zatim davanjem prednosti odgoju, lijepom moralu i čednosti nad imetkom i porijeklom. Savjetom roditelja, ili savjetom iskrenih i učenih.

Neka vam uvijek bude na umu da sreću dijeli i daje jedino Allah. Da je vjera najvažnija za lijep i sretan život. Da bez lijepog odgoja supružnika brak će biti težak ili nemoguć. Da su savjeti iskusnih korisni, ali konačne odluke pripadaju zrelim mladićima i djevojkama. Jer, brak zahtijeva zrelost i samostalnost, a ne vezanost i djetinjasto ponašanje.

Nastavit će se…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta