Brak i islamska porodica

Uzroci berićeta i blagostanja u kući

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ko želi da mu kuća bude ispunjena berićetom i blagoslovom, neka je ukrasi sa sljedećih šest stvari:

Lijepa riječ
Jedan od najvažnijih uzroka za blagoslov i berićet u svakoj kući je lijepa riječ i komunikacija između članova porodice, pozitivan razgovor te moralna i psihološka podrška.

Blagost i saosjećajnost
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Blagost se nije našla ni uz jednu stvar, a da je nije ukrasila, a nije falila ni u jednoj stvari, a da je nije pokvarila.” (Muslim) Blagost u ophođenju sa ljudima, a posebno sa članovima svoje porodice, donosi blagoslov, berićet, mir i sigurnost u kuću i porodicu.

Nježno sa ”staklenkama”
A to znači nježnost i blagost prema ženama. Blagost i dobrota prema ženi je jedan od najvažnijih uzroka povećanja opskrbe, berićeta i uspjeha u životu. Žena je glavni stub svake kuće i porodice. Biti nježan, blag i pažljiv prema njoj i voditi računa o njenim osjećajima je jedan od uzroka sreće i dobra u svemu.

Poštovanje
Uzajamno poštovanje među članovima porodice stvara atmosferu bliskosti i izbjegavanja uvreda i loših riječi, jer se ružne riječi negativno odražavaju na sve članove porodice. Uvažavanje i poštovanje su najvažniji stub ljubavi i berićeta u kući.

Zikr
Stalno veličanje Allaha u kući, namaz i učenje Kur’ana, donose berićet u kuću i uzrok su psihičkog i duševnog mira i rahatluka.

Saradnja i zajedništvo
Jedna kineska poslovica veli: ”Članovi porodice koji jedu za jednom sofrom, ostaju uvijek zajedno.” Saradnja i zajedničko obavljanje određenih poslova u kući, učešće u slavlju, uspjehu, postignućima i kontinuiranom napredovanju donosi svako dobro i berićet u kuću.

Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta