Za sestre

Blagodat je biti domaćica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Danas, u vrijemenu kada mnoge žene rade izvan kuće, postavljaju se različita pitanja i odgovori. Jedni zastupaju mišljenje da je za ženu mnogo bolje da radi izvan kuće, da gradi karijeru, da bude samostalna i da ne provodi svo vrijeme uz porodicu (prvenstveno kao odgajateljica vlastitoj djeci). Drugi su mišljenja da je ženi isključivo mjesto kod kuće, uz djecu, i da pri tome nema prostora da radi na sebi. Ovo drugo mišljenje nerijetko za sobom povlači nezadovoljstvo kod žene, jer većina njih smatra da “mnogo bolje prolaze” one koje rade.

Više puta sam čula različite tvrdnje:

  • “Blago njoj, ona nije cijeli dan sa djecom.”
  • “Blago njoj, na poslu se odmori.”

Ili one druge vrste:

  • “Ona ne može biti dobra majka, nju djeca i ne vide kući.”
  • “Zato što majke rade, djeca su neodgojena.”

I mnogo sličnih tvrdnji, koje se čuju iz usta i muškaraca ali posebno žena.

Ovaj tekst bi posvetila prije svega ženama “koje ne rade”, koje su domaćice. Prvenstveno jer smatram da zaista nisu svjesne blagodati koja im je data i da je nerijetko ne umiju iskoristiti kako treba.

Biti domaćica, biti odgajateljica 0/24 možda nekada jeste naporno (i sigurno jeste) ali je zaista neprocjenjiva blagodat. Ne morati “trčati” negdje na vrijeme, ne morati povjeravati djecu trećem licu, ne morati žuriti kući “jer sav posao čeka”, moći obaviti namaz na vakat, moći biti odjevena u svojoj kući kako želiš- je zaista velika blagodat. Misliti da su djeca teret je šejtanska vesvesa. Izbjegavati djecu kući, igranje sa njima, razonode, edukacije i odgoj tako što će im se dati mobiteli ili uključiti TV ekrani- samo da ne smetaju- je veliki propust i potcjenjivanje blagodati.

Znaš li majko koja se žališ na svoj posao domaćice, da ona druga koja radi mora ustati u 5-6 sati, podmiriti porodicu, nerado ostaviti dijete/ djecu nekom drugom, potrčati na posao, biti koncentrisana na poslu, umoriti se, komunicirati sa mnoštvom drugih osoba, i opet- nakon posla žuriti kući- da bi opet bila majka, supruga i domaćica? Znaš li da se ta majka uželi lica svoje djece? Znaš li da ona ne može obući majicu kratki rukav iako je vruće na poslu- jer na tom mjestu ne može odložiti svoj hidžab. Znaš li da novac koji dobije na poslu ima vrijednost ali ne i onu koja se zove “rahatluk jedne žene u njenoj kući”? I još mnogo toga…

Mnoge žene ne rade jer žele, mnogima je posao nužnost koju im je “sudbina nametnula”. Mnoge od njih su samohrane majke, a mnoge od njih rade jer muž ne radi ili ima nedovoljne prihode. Zamisli, ako si u braku, uz to imaš situiranog muža koji ne traži od tebe da radiš vani, 24 sata si gazdarica u svojoj kući, odgajaš svoju djecu i pratiš svaki njihov razvojni pomak- pa koliko samo blagodati ti imaš?! Jesi li zahvalna Allahu?

Nemoj sebi dozvoliti da sate provodiš gledajući serije ili dopisujući se i komentarišući sve i svakoga na facebooku.

Nemoj sebi dozvoliti da pored tebe fizički prisutne- djeca nemaju majku.

Nemoj sebi dozvoliti da bježiš od svoje djece- i propuštaš bitne stvari u njihovom odrastanju i odgoju.

Nemoj sebi dozvoliti da izgubiš na dva fronta- materijalnom i odgojnom (ne radeći ni vani, a ne odgajajući ni djecu).

Nemoj sebi dozvoliti da zbog besposlice zapostaviš neizmjernu blagodat i da gledajući druge postaneš nezahvalna na onome što imaš.

Znaj da tvoji prioriteti idu sljedećim rasporedom. Tvoj Gospodar, zatim sama sebi (gdje između ostalog spada i usavršavanje sebe i rad na sebi), zatim tvoja djeca i tvoj muž. Nakon ovoga dolaze tvoji roditelji, rodbina, živi prijatelji. I tek onda virtualni svijet. Iskoristi blagodati prije nego one nestanu.

Napomena: Tekst nije fikhskog karaktera.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta