Savjeti

Supruga ne želi da živi po islamu, bojim se grijeha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Imam dvadeset devet godina, u braku sam četiri godine. Prije tri godine počeo sam proučavati islam. Od tada već evo pune dvije godine praktikujem islam u pravom smislu, tj. redovno klanjam, postim… Međutim, kako sam počeo prakticirati islam, tada su počeli i problemi sa mojom porodicom. Moji najbliži smatraju me vehabijom, niko od njih ne klanja pet vakat-namaza. Imam kćerku kojoj su tri godine i hoću, inšallah, da bude odgojena u islamu. Sa suprugom imam problema jer neće da prihvati ništa što je zasnovano na Kur’anu i sunnetu. Naravno, ni na što je ne prisiljavam, nego kroz normalan razgovor pokušavam djelovati na nju kako bi se vratila islamu. Ali, ona jednostavno neće da klanja, ne želi da se pokrije, hoće da ide na more, oblači se neprikladno.

Seksualni odnos gotov da i nemamo, možda jednom mjesečno. Potrebna mi je pomoć jer sam izložen iskušenjima, obaram pogled, borim se s tim što nekad i ne mogu da istrajem u tome. Padne mi na pamet da počinim blud, što je Allahu najmrže djelo, ili masturbaciju. Saburam i zaista imam strpljenja, ali ne znam do kada… Da li mogu da joj dam neki rok pa da se razvedem ili da još saburam? Volio bih da dijete bude uz oca i majku i da je odgajamo u islamu, pa mi zbog toga i razvod teško pada… Ako mi možete dati neki savjet…

SAVJET: Alejkumu Selam! Uvaženi brate u vjeri, na samom početku Allaha molimo da vas učvrsti na putu istine i da vam podari dobro na oba svijeta. Vaša situacija identična je situaciji u kojoj su se našli mnogi drugi bračni parovi, kada se jedan supružnik vrati vjeri, a drugi ne želi da živi po načelima vjere.

Kada je u pitanju muškarac kao vi, koji se vrati vjeri, a supruga (koja je u osnovi muslimanka) to ne želi, ja uvijek savjetujem sljedeće:

Treba da znaš da je pred tobom jedna od dvije opcije, ili da se razvedeš ili da pokušaš da se strpiš određeno vrijeme u nadi da će tvoja supruga da prihvati islamski način življenja. Normalno, svaka od ove dvije opcije nosi u sebi pozitivnosti i negativnosti. Mi ćemo spomenuti negativnosti, nadajući se da su pozitivnosti manje-više poznate svima:

Prva opcija je razvod i na nju se nije lahko odlučiti iz razloga što to sa sobom nosi dovođenje djece u nezgodnu poziciju, tako da odrastaju u ambijentu u kojem vide svoje roditelje razdvojene, što nikome nije prijatan prizor. Ovdje treba ukazati na jednu pojavu koja je veoma proširena u našem narodu, a to je pitanje dopuštenosti razvoda braka. Postoji dosta ljudi koji trpe u braku mnogo toga smatrajući da su grješni prema supruzi ako se razvedu. Međutim, tačno je da čovjek nije grješan ako razvede svoju ženu u slučaju kada za razvod braka postoji validan šerijatski razlog. U osnovi, savršenstvo islama ogleda se i u tome što je čovjeku ostavio tu opciju, koja treba da bude zadnja opcija, da ako ne može da nađe zajedničku riječ sa svojom suprugom u braku, da je razvede i da svako od njih pokuša da nađe sebi nekoga s kim će moći da živi. Koliko je samo bračnih parova koji su nakon razvoda ponovo stupili u bračne veze i nastavili ostatak života da žive veoma sretno.

Druga opcija jeste strpljenje i ova opcija također nosi negativnost, tako što se može desiti da čovjek čeka godinama i da na kraju ipak bude primoran da se odluči na razvod. Stoga, dragi moj brate u vjeri, ti si taj koji veoma dobro poznaje svoju suprugu i ti si taj koji treba da donese odluku šta mu je da čini. Ako misliš da dodatno čekanje može polučiti pozitivne rezultate, tada ti je moj savjet da se strpiš, naročito zbog vaše djece. S druge strane, ako si u proteklom periodu shvatio da se teško može desiti da tvoja supruga prihvati islamski način života, smatram da imaš potpuno pravo da se razvedeš. Ako na sve to pridodamo činjenicu da se nalaziš u takvom stanju da se bojiš za sebe da ćeš počiniti blud, to je dodatni faktor koji ide u prilog tome.

Kada islamski učenjaci govore o propisima braka, spominju da stupanje u brak određenim osobama može biti obaveza (vadžib), kao u slučaju kada se čovjek boji da će upasti u grijeh (blud), a ima mogućnost da se ženi. U toj situaciji stupanje u brak postaje obaveza. A Allah najbolje zna!

Mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta