Problem i devijacije u društvu

Bolest društvenih mreža – stranice za “upoznavanje muslimana”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na internetu možemo pronaći sve negativnosti i poroke, međutim, ne trebamo biti toliki pesimisti u tom pogledu, nego prvo trebamo realno sagledati stvari. Imati internet kod kuće nije najgora stvar koju možemo sebi priuštiti, jer na internetu isto tako ima mnogo toga dobrog i korisnog. Ako ste od onih koji internet koriste na najplemenitiji način, neka Allah bude zadovoljan sa vama, ali ako ga koristite za odvratna djela, onda trebate biti svjesni da je to pogubno za vas. Na internetu su u velikoj mjeri zastupljene stranice za “upoznavanje muslimana i muslimankih” koje su, nažalost, napale mnoge nevine duše…

Musliman: Komercijalni predmet

Dobro je poznato da je musliman plijen, potrošač kojeg treba zavesti i kojem treba služiti “halalisana” jela. Vaš novac lijepo miriše, stoga, traži se da se svaki koncept trasformira i prilagodi konceptu za muslimana koji bi bio “halalisan”. Muslimani odbijaju mnoge proizvode, kako u ishrani tako i u bankarskim proizvodima, i naravno odbijaju i savremeno zlo – stranice za “upoznavanje srodne duše”… Ali, kako je štetna ova usluga koja je prilagođena za muslimana, a uz to i besplatna?!
Predmet vjenčanja mnogo su puta tretirali stručnjaci iz tog polja. Vjenčanje, dakle, nije čin bez pravila i obaveza. Vjenčati se ili tražiti osobu za brak divan je postupak, ali način na koji se to ostvaruje mnogi će predstaviti različito.

Zanos, nazadovanje i greške

Mnogi od nas čuli su za stranice koje spajaju muslimane, koje pomažu da se pronađe bračni partner… Ali, da li smo se ikada zapitali šta se krije u pozadini toga? Šta se time želi predstaviti? Da bi se došlo do muslimanskih niša, potrebno je dirnuti u svetosti muslimana i prilagoditi ih “modernom načinu života”, tako što će Samir pričati sa Fatimom i razmijeniti mišljenja: ona voli kolače, a on motore. I da li muslimani imaju pravo da traže “ljubav svog života”, kako to navode zapadnjaci? Da, imaju… Ko vam to kaže? Pa stranice za “upoznavanje muslimana”.

Strategija je tako dobro urađena da laik može samo pasti u ponor. Ovi “stručnjaci” za društvene mreže sve su tako dobro izračunali da i kvizovi hadisa paradiraju njihovim obmanjivim stranicama kako bi učinili legitimnim i ohrabrujućim boravak na njihovim stranicama čineći tako “ibadet” vrednijim, kako bi neki musliman rekao: “Pa ja ne činim grijeh, a ako je ovo grijeh, onda je je odgovornost na onima koji su napravili stranicu!” A onaj koji zapravo nsosi odgovornost jeste osoba koja ulazi na takve stranice stavljajući riječi inšallah i lijepa Allahova imena, ne obraćajući pažnju na etiku jer je stranica tako “ušminkana” da čovjek ima dojam da ne čini ništa loše miješajući tako Allahovo ime sa golotinjom i razvratom otkrivenih žena.

Kreatori tih stranica na razne su nam načine pomogli da u zabludi pronađemo nekoga i da nam takva stranica postane opsesija sa svakodnevnim lajkanjima slika te ubacivanjem novih, ne razmišljajući da li je to šerijatski dozvoljeno, niti o posljedicama i težini grijeha, dovodeći sebe korak po korak do velikih grijeha i nesvjesno do Allahove srdžbe.

Tražim “ozbiljnu”

Lijepo je čuti i vidjeti brata muslimana i sestru muslimanku koji traže “ozbiljno”, želeći time Allahovo zadovoljstvo i pronalazak osobe koju će voljeti, ali takav put ima svoja pravila i način na koji nas upućuje naš Poslanik kao na jedini ispravan i bezbolan način. Zamislimo se na nekoj stranici ove vrste i idemo redom, pričamo sa jednom sestrom sa drugom… I tako one sa nama dok nam se neka ne svidi… I uđemo u svijet nestvarnosti gdje je sve “med i mlijeko”, ljubav cvjeta, ma još malo i evo nas do Dženneta… Međutim, u “širokom izboru” na tim sajtovima pojavi se neka druga sestra koja nam se svidi, koja je ljepša i prihvatimo to nagovorom šejtana, jer znamo od Poslanika da nam nije ostavio veća iskušenja od žena, a ostavimo “lažnu nadu” prvoj sestri jer nam je nijet prije svega bio “brak”, šta mislite da li bi Allah bio zadovoljan time? Dobro razmislimo o ovakvim postupcima i ovakvom načinu pronalaska bračnog partnera!

Izaći iz ove pošasti

Ovaj članak nije namijenjen da bude vjerski podsjetnik, postoji mnoštvo tekstova na tu temu. Svrha je dublje prirode: srušiti one trgovce koji trguju na haram način u naše ime, a koji su dali novac da zavode i šire nemoral među ljudima. Moramo biti zabrinuti kada gledamo takve stranice u ekspanziji i alarmantno je da vidimo naše najmilije da su uključeni u “supermarketima ljubavi i izopačenosti”, neke kao vukove, druge kao plijen.

Svakako većinu zabrinjava činjenica da ovakav način upoznavanja bračnih drugova predstavlja ruganje islamu i njegovim visokim plemenitim, etičkim pravilima koji ne dozvoljavaju trgovinu moralnim principima i svojstvima jedine ispravne, čiste, nepatvorene i savršeno uređene vjere islama onima koji se žele na račun muslimana i njihovog dina domoći ovodunjalučkih kratkotrajnih bogatstava čineći tako nepravdu nevinim muslimanima i odvodeći mnoge sa Pravog puta!

Molim Allaha da nas uputi na Pravi put i podari nam ispravno znanje o vjeri jer zaista je znanje vjera, pa pazimo od koga ga uzimamo! Amin!

Preveo, uredio i prilagodio Mensur Ždralović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta