Problem i devijacije u društvu

Bule i softe u crkvi i u studiju sa Nedom Ukraden

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sadržaj video-zapisa koji se nalazi u prilogu ražalostit će svakog muslimana koji ljubomorno čuva granice Allahove vjere: Hor, sastavljen od pokrivenih djevojaka i golobradih mladića, stoji usred – crkve i uz pratnju muzičkih instrumenata uči ilahiju. Na drugom video-zapisu, čiji naslov glasi: “Veče sa Nedom Ukraden”, harmonikaši i tamburaši predali se sviranju, ne bi li nastup pokrivne djevojke djelovao što zamamnije

Ideja o zbližavanju religija (čitaj: potiranje islamske vjere) koju propagiraju zabludjeli već odavno daje rezlutate. Muslimani i muslimanke su, da bi dokazali svoj napredak i želju za suživotom, počeli stupati u mještovite brakove, nadjevati svojoj djeci strana (nevjernička) imena, kumovati s krivovjernima, i tako dalje. Možda bi to u nekoj mjeri ostalo nezapaženo da to svekoliko okretanje nevjernicima nije prisutno i među onima koji ga prvi trebaju osuditi i ustati protiv njega.

Ibn Abbas, radijllahu anhu, kazuje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije isto čuti i vidjeti. Allah je obavijestio Musa da je njegov narod počeo obožavati tele no Musa nije bacio ploče, a kad se lično uvjerio u to, bacio je ploče i one su se razbile” (Ahmed).

Sadržaj video-zapisa koji se nalazi u prilogu ražalostit će svakog muslimana koji ljubomorno čuva granice Allahove vjere: Hor, sastavljen od pokrivenih djevojaka i golobradih mladića, stoji usred – crkve i uz pratnju muzičkih instrumenata uči ilahiju. Na drugom video-zapisu, čiji naslov glasi: “Veče sa Nedom Ukraden”, harmonikaši i tamburaši predali se sviranju, ne bi li nastup pokrivne djevojke djelovao što zamamnije – uh, možda griješim, ta i oni imaju iskren nijet. Ovo je Bosna, koja je uvijek nekom smetala i koja je, kako to reče jedan književnik, uvijek bila kusur u nečijem računu. A kako se ponašamo, bojati se da će tek biti kusur.

Oni koji su ovakvi muslimani i koji vole ovakav islam reći će: “Mi smo sljedbenici imami-eazama Ebu Hanife! Nismo mi vehabije, pa da nam bude sve zabranjeno! Mi smo evropski muslimani…” Taman posla da rasparavljamo o postojanju vehabija! Postoje muslimani koji vole ono što je Allah objavio i koji se trude da slijede šerijat onoliko koliko mogu, i postoje oni koji prodaju svoju vjeru za ono što malo vrijedi i koji udovoljavaju svojim prohtjevima.

Ali, nećemo sad o tom, vratit ćemo se Ebu Hanifi i hanefijskim učenjacima, da vidimo šta su oni rekli o slušanju muzike, upotrebi muzičkih instrumenata i pojavljivanju mladih žena pred muškarcima koji im nisu mahremi. Ovdje ćemo navesti samo neke njihove izjave u vezi s tim.

Slušanje muzike i upotreba muzičkih instrumenata

Ebu Hanifa je rekao: “Slušanje muzike je haram. U tome je grijeh prema Allahu.” (Vidjeti: Muhammed el-Alusi, “Ruhul-meani”, 21/68, 69.)

Ibn Abidin zapisao je: “Zabranjeno je slušanje udaranja u def i slušanje svih muzičkih instrumenata. Ako se dogodi da čovjek nehotice čuje nešto od toga, nije griješan, ali se, ipak, mora potruditi da to ne čuje.” (“Reddul-muhtar”, 6/395.) Isti ovaj autoritet kazao je: “…prema tome, zabranjeno je upotrebljavati sve muzičke instrumente, a u kuću u kojoj se svira može se ući bez kucanja i bez dozvole ukućana zarad suzbijanja zla.” (Vidjeti: “Reddul-muhtar”, 6/395.)

Miješanje muškaraca i žena

Šejhul-islam Burhanuddin el-Merginani rekao je: “I pokuđeno je da žene prisustvuju namazu u džematu, to jest, to je pokuđeno u pogledu mladih žena jer postoji strah od smutnje. Ebu Hanifa smatra da nema smetnje u tome da stara žena odlazi u džamiju na sabah, akašam i jacija-namaz, a da na podne i ikindija-namaz ne ide jer se tad vidi a i grešnici su prisutni po ulicama.” (Vidjeti: “el-Hidaja”, 1/58.)

Imam es-Serhesi rekao je sljedeće: “Ebu Hanifa nije preporučivao da žene odlaze na Bajram-namaz, džuma-namaz i općenito na skupne namaze u džamiju, a davao je određenu olakšicu u pogledu starice – njoj je dozvolio da odlazi samo na sabahski i jacijski namaz u džamiju.” (Vidjeti: “el-Mebsut”, 2/41.)

Isti ovaj autoritet kaže: “Očito je da miješanje muškaraca i žena dovodi do smutnje; to je ružan čin.” (Vidjeti: “el-Mebsut”, 16/80.) Tu je i njegova izjava: “Neki naši autoriteti dozvolili su da se starac koji nema potrebe za ženama miješa s njima jer ne postoji mogućnost da počini grijeh. No, utemeljenije je mišljenje onih naših učenjaka koji kažu da ni njemu to nije dozvoljeno.” (Vidjeti: “el-Mebsut”, 10/158.)

Imam et-Tahavi navodi da “hanefijski učenjaci nisu preporučivali hodanje ispred dženaze, ali su rekli da je i to bolje nego ići iza džeznaze ako dženazu žene slijede i nalaze se neposredno iza ljudi”. (Vidjeti: “Šerhu meanil-asar”, 1/485.)

Ibn Abidin zapisao je: “Ranije smo kazali da se ne prima svjedočenje onog čovjeka koji prisustvuje veselju na kojem se dočekuje velikan, jer takva veselja obično sadrže ono što ne valja i jer se u njima miješaju muškarci i žene.” (Vidjeti: “Reddul-muhatar”, 6/355.)

Pokrivanje lica (nošenje nikaba)

Imam el-Džessas kaže: “Mladoj ženi naređeno je da pokrije lice pred ljudima koji joj nisu mahremi!” (Vidjeti: “Ahkamul-kur’an”, 3/458.)

Imam et-Tahavi kazao je: “Zabranjeno je da mlada žena pokaže lice pred ljudima koji joj nisu mahremi!” (Vidjeti: “Reddul-muhtar”, 1/272.)
________________

To je tako, a pokrivene muslimanke pojavljuju se pred muškarcima u crkvi i pjevaju u pratnji muzičkih instrumenata – ko da ih je briga što su hanefijski učenjaci kazali da je to strogo zabranjeno i da bi one, po svemu sudeći, morale pokriti svoja lica da sačuvaju čast.

Ovi tekstovi dovode pred surov izbor sve one koji za sebe tvrde da su hanefije: ili će ih priznati i biti istinski sljedbenici hanefijskog mezheba, ili će ih odbaciti i svrstati se u sljedbenike prohtjeva i one koji prodaju vjeru za ono što malo vrijedi! Neka svaki hanefija uporedi svoje ponašanje sa svojim mezhebom, i bit će mu jasno na kojem je stepenu kod Allaha. Ako nisu spremni prihvatiti islamske propise onakve kakvi su bili za vrijeme Ebu Hanife, onda neka ne oprstruiraju rad onih ljudi koji žele na prostore Balkana vratiti ponos islamu.

Abdurrahman Kuduzović

Dio video klipa na kojem hor ilahija i kasida ucestvuje u studiju kod Nede Ukraden smo morali iskinuti sa donjeg video klipa zbog autorskih prava, ali taj video klip mozete naci na Youtube-u ako u pretrazivacu YT napisete: Sejdefu majka budjase – Vece Sa – (TV Grand 19.06.2014.) Sekvense iz crkve pogledajte na donjem klipu:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta