Tekstovi

Bolest ogovaranja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je jedan covjek kada je cuo da je jedan drugi covjek govorio lose o njemu, kupio poklona i otisao kuci tom covjeku i rekao : “ Ja sam cuo da ti meni cinis dobro pa sam ja evo dosao da ti se zhvalim na ovaj nacin” . Covjek sav zabezeknut upita: ” Kako mislis radim dobro ?” – ” Pa eto tako, cuo sam da me ogovaras a znas da je nas Poslanik a.s. rekao da ce Allah dz.s. onome ko bude ostecen na dunjaluku , dati pravo na ahiretu da ode onome ko mu je stetu cinio pa ce mu uzeti dio njegovih sevapa ili ce na njega prebaciti jedan dio svojih grijeha, u promjeru kolika je steta ucinjena “.

Zaista ovako kaze jedan hadis, pa zasto onda da tako olahko svoja dobra djela , za koja smo nekada veliki trud ulozili, dajemo drugima ili zasto da nosimo necije tudje grijehe. Zar nije bolje da ukrotimo svoj jezik i da pazimo sta govorimo. A zista je vrlo lahko uciniti ovaj grijeh. Covjek cesto nije ni svjestan kada je u razgovoru u drustvu , nego kada dodje kuci, sjeti se svojih rijeci pa pomisli : SubhanAllah, sta ja danas rece.

Ali vec tada je kasno jer su to nasi vjerni pratioci, koji se ne odvajaju od nas, vec zabiljezili. Ili covjek ima obicaj reci : Da mi Allah ne upise u grijeh, ali moram reci da taj brat ili ta sestra…..

Kada sam (Poslanik a.s.) bio na miradzu , prosao sam pored jedne skupine ljudi koji su imali bakrene nokte i njima trgali svoja lica i grudi. -Ko su ovi ljudi, upitao sam Dzibrila, a on mi odgovori : – To su oni koji su jeli ljudsko meso – ogovarali druge “. (Ebu Davud)

Covjek odrezanog jezika, koji sijedi u uglu, gluh i nijem, bolji je od onoga koji ne moze da vlada svojim jezikom “- kaze jedna poslovica.

Kao sto je zabranjeno ogovarati, zabranjeno je i slusati ogovaranje jer hadis kaze: “Onaj koji ogovara i koji slusa, drugovi su u grijehu “. (Taberi)

Onaj koji cuje ogovaranje duzan je ga, na lijep i mudar nacin, prekinuti. “ Ko zastiti cast svoga brata muslimana, Allah ce mu na Sudnjem danu zastiti lice od vatre” (Tirmizi)

Ako covjek nije u mogucnosti da sprijeci ogovaranje, bolje mu je da napusti to drustvo dok oni cine taj grijeh. Samim tim sto je grijeh sjediti u tom drustvu, vrlo je opasno da se covjek sam upusti u ovu ruznu rabotu, jer sejtan navede, pa covjek zaboravi. A dusa je sklona cinjenu grijeha, pogotvo ovih, jer covjek udobno sjedi a rijeci same izlaze.

Zato sto daleko od ovoga , ako si u drustvu sa nekim pa ta osoba pocne ogovarati nekog, sasjecaj to u korijenu, jer nama je duznost da naredjujemo dobro a da od zla odvracamo.

Da nas Uzviseni Allah zastiti od ovog zla. Amin!

Muslimanska Omladina Norrkping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta