Zdravlje

Bolesti na koje svaka žena mora paziti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na neke bolesti žene bi trebale posebno obratiti pažnju. Pogledajte šta nikako ne smijete zanemariti.

1. Kardiovaskularne bolesti

Srčane bolesti danas su glavni uzročnik smrtnosti i kod muškaraca i žena. Kod žena mlađih od 50 godina, određenu zaštitu pruža estrogen. No, kod žena starijih od 50, rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti krvnih žila jednak je kao i kod muškaraca.

Prevencija i rano uočavanje simptoma su ključni. Spriječiti nakupljanje plaka na stijenkama krvnih žila ono je na što se trebate koncentrirati. To ćete postići ‘dresiranjem’ nepca, odnosno zdravom prehranom bogatom vlaknima, dakle povrćem, voćem, manjim unosom crvenog mesa, a većim unosom ribe, izbacivanjem opasnih masti, poput margarina, brze hrane i grickalica koje su pržene u transmastima, te slatkiša.

Ljude ne bi trebalo podsjećati da se barem 30 minuta dnevno moraju rekreirati. Ovo je neophodno za zdravlje i snagu. I nakon 35. godine redovno kontrolirajte lipide u krvi.

2. Rak dojke

Ovo je najčešći tip raka kod žena diljem svijeta. Rak dojke pogađa jednu od osam žena, s najvećom učestalošću u dobi od 45 do 55 godina starosti. Čimbenici rizika za rak dojke su: dob, geni, pretilost, unos alkohola, to što niste rodili i dugotrajno uzimanja hormona. Vidljivi simptomi, poput kvržice, boli ili iscjetka, pojavljuju se kasno, pa će početak liječenja u kasnoj fazi dovesti do više komplikacija. Zato nemojte čekati! Mamografiju provodite redovito čim napunite 40. Stopa preživljavanja je visoka ako se rak otkrije u ranoj fazi.

3. Rak vrata maternice

Kod žena koje ne idu na redovite ginekološke preglede obolijevanje i smrtnost prilično su veliki. Uzrokuju ga neki sojevi HPV-a kod određene grupe rizičnih žena. Međutim, rast tumora je spor, čak 10 do 15 godina od ulaska virusa do prve faze bolesti.

Poput većine tumora, ni ovaj nema vidljive simptome u ranoj fazi. Papa-test je način na koji se ova bolest može dijagnosticirati u ranoj fazi kad je liječenje još uvijek jednostavno. Treba ga provoditi svake godine.

Cjepiva protiv HPV-a nemaju doživotno djelovanje, ne štite već zaražene i ne garantiraju zaštitu od svih sojeva virusa. O mogućem cijepljenju porazgovarajte s liječnikom.

4. Rak jajnika

Rak jajnika je teško otkriti jer se nalazi duboko u zdjeličnom dijelu. Mnogi slučajevi otkriveni su tek u kasnim fazama, kad je masa tumora narasla toliko da se osjeća na trbuhu. Ostali simptomi uključuju: nadutost, bol u trbuhu, učestalo mokrenje, zatvor, gubitak apetita ili brzi osjećaj sitosti. Jedini način liječenja je uklanjanje tumora operacijom.

Godišnji ginekološki pregled i vaginalni ultrazvuk za žene starije od 35 godina može otkriti bolest u ranoj fazi.

5. Rak debelog crijeva

Debelo crijevo je dio probavnog trakta koji pohranjuje otpadni materijal. Češće se javlja u žena koje imaju visok unos masti, prisutnost polipa u crijevima i obiteljsku anamnezu polipa ili raka debelog crijeva. Najraniji znak raka debelog crijeva je mikroskopska krv u stolici.

Žene starije od 45 godina trebaju ispitati stolicu svake godine. U međuvremenu, pozitivna obiteljska anamneza treba vas potaknuti da obavite kolonoskopiju svake tri godine.

6. Miomi

Ovo je najčešći dobroćudni tumor u žena. Jedna od pet žena ima miom. Svi miomi ne zahtijevaju kirurški zahvat. Sporo rastu i često nemaju nikakvih simptoma, a mnogi će se smanjiti spontano nakon menopauze. Razlozi za operaciju ovih dobroćudnih tvorevina su: obilno ili produljeno krvarenje, bol u trbuhu, miomi veći od pet centimetara.

Praktičan način sprečavanja proširenja mioma je izbjegavanje hrane koja stimulira njezin rast, kao što su soja, mahunarke, grah i orasi. Pomaže i manji unos životinjskih masnoća. Vaginalni ultrazvukom dva puta godišnje prati se eventualni rast mioma.

7. Dijabetes

Gotovo trećina žena koje imaju dijabetes toga uopće nije svjesna. One obično posjete liječnika zbog povišenog krvnog tlaka, oštećenja krvnih žila, a ne zbog dugotrajne i nekontrolirane razine šećera u krvi. Dijabetes ima vrlo snažnu genetsku podlogu. Simptomi nekontroliranog šećera u krvi su: učestalo mokrenje, neutaživa žeđ, gubitak težine unatoč velikom apetitu, slabost, umor, ukočenost ili trnci u nožnim prstima. Kako ga spriječiti? Žene čiji članovi obitelji imaju dijabetes trebaju kontrolirati unos šećera i obvezno uvesti redovite vježbe. Žene starije od 35 godina, koje uz to imaju i obiteljsku povijest bolesti, trebaju imati godišnju provjeru šećera u krvi.

8. Anemija

Anemija je bolest koju karakterizira niska razina crvenih krvnih stanica u tijelu. Crvene krvne stanice odgovorne su za prijenos kisika iz pluća u različite organe, poput mozga, bubrega i mišića. Nedostatak kisika u tim područjima dovodi do pospanosti, glavobolje, umora, lupanja srca, tjelesne nemoći, pa čak i prestanka rada bubrega. Dodatak željeza u tabletama je jeftin i jednostavan način liječenja. Jedna tableta dnevno može obaviti posao. No, prirodni prehrambeni izvori još su bolji. Na jelovniku se trebaju naći zeleno lisnato povrće, jetra, školjke i crveno meso.

(net.hr)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta