Naše daijje

Bosanskohercegovačke daije – blagodat od Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Teško mi je izabrati riječi kojima bih opisala svoje osjećaje prema našim daijama,  učenjacima Kur’ana i sunneta kojima nas je Uzvišeni Allah počastio. Tako mi Allaha, Gospodara Kabe, na dunjaluku ne postoji ništa više na što sam ponosna nego na njih, koje nam je Allah poslao kao milost u ovim teškim vremenima za islam. Oni su obećanje za bolju budućnost islama. Oni su sebeb ponovnog buđenja islama u bošnjačkim kućama i avlijama. Dugo je vremena prošlo dok nas Uzvišeni Allah nije počastio ovakvim poklonom. Dugo smo bili “zli potomci koji su molitvu napustili i za požudama krenuli”. Dugo se, predugo u Bosni nije pričalo najljepšim riječima o Kur’anu časnom, o životu i djelu najdražeg nam poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve selem, o srcu milim ashabima, o velikanima ummeta… Dugo, predugo nam niko nije rekao da je krajnje vrijeme da obrišemo prašinu s naših Kur’ana i da ih s visokih polica spustimo na naše dlanove, te da svoj život uredimo po načelima Kur’ana.

Dugo muslimanskim djevojkama i ženama niko nije rekao u čemu se zapravo krije njihova ljepota i vrijednost, a u čemu li drugom do u hidžabu, do u pokornosti Stvoritelju, tebareke ve te‘ala. Tako smo bile žedne tih riječi. Svaki suprug i supruga bili su žedni riječi naših daija koji nas uče kako da se ophodimo jedni prema drugima, prema našim porodicama, komšijama, pa i prema nevjernicima. Teško je i zamisliti koliko su teško breme ponijeli naši učenjaci… Neću pretjerati ako kažem da su oni obnovitelji vjere islama na našim područjima, pa i šire. Allah mi je svjedok koliko volim muslimane i muslimanke i naše učenjake, koliko dovim i želim da budemo zajednica na koju će Uzvišeni Allah biti ponosan, da budemo predvodnici bogobojaznih…

Ovom prilikom pozivam svu braću muslimane i sve sestre muslimanke da poštuju i cijene naše daije i da im daju pravo koje zaslužuju. Zar bismo voljeli da nas Allah vrati u stanje koje nije bilo tako davno, a kada je većina nas imala od islama samo ime?! Sačuvao nas Allah toga! I znajte, braćo i sestre, da ćemo biti pitani kod Allaha o davanju prava našim učenjacima. Nezamislivo je da među nama postoje muslimani čobani, uz dužno poštovanje prema ovoj profesiji, koji sebi daju za pravo da kažu da učenjaci griješe i da nisu dobro shvatili neke propise…! Subhanallahil-azim!

Zar ti, Allahov robe, više voliš islam i više radiš za islam od učenjaka, i zar si ti ljubomorniji prema vjeri od njih, a Allaha kako treba obožavaju samo učeni?! Ovakvo tvoje ponašanje kosi se sa Allahovim sunnetom na Zemlji, a sve što je takvo neminovno će doživjeti propast, a teška li je takva propast! Kaže Uzvišeni Allah: “Da li je doprla do tebe vijest o teškoj nevolji? Neka lica toga dana bit ce potištena, premorena, napaćena.” (El-Gašije, 1–3) U tefsiru trećeg ajeta kaže se: “Sebe su zamarali u ibadetu, ali nemaju nagradu za to zbog nevjerstva i zablude u kojoj su bili.” Držimo se čvrsto zajednice, poštujmo i slijedimo naše “pastire’’, jer dobro znamo šta bude s ovcom koja se izdvoji iz stada; teško, preteško ponovo pronađe put do stada, a najčešće biva pojedena.

Nemojmo biti “šuplja debla” na predavanjima ljudi koji noćima ne spavaju da bi nama znanje dostavili. Musliman koji vjeruje u Sudnji dan i u polaganje računa ne smije sebi dopustiti da nema koncentraciju na islamskim predavanjima! Učimo vjeru dok nam je Uzvišeni Allah dao priliku, ko zna šta nas sutra čeka… Neću pretjerati ako kažem da i svaku poštapalicu učenjaka treba da zapamtimo, a kamoli ono što se priča o islamu. Ponosimo se našim učenjacima i o njima pričajmo ljudima koji za njih ne znaju, širimo znanje koje nam dostavljaju, jer doista Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sam sebe.

Branimo svoje učenjake svoji životima ako treba i jasno to stavimo na znanje onima koji misle da se s njima mogu poigravati. Budimo lavovi prema neprijateljima, a samilosni među sobom, ne bi li nam što prije svanulo jutro pobjede. I ne zaboravimo doviti za našu ulemu, da ih Uzvišeni Allah učvrsti na putu da‘ve, da njih i njihove porodice sačuva šejanskih spletki, da ih potpomogne na putu traženja znanja i da im pokaže put do srca koja trebaju Allahovo svjetlo, i da ih uvede u Džennetul-Firdevs! Amin!

Sestra A. B.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta