Brak i islamska porodica

Budi najljepši uzor svojoj kćerki/sestri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nekoliko dana sam srela sestru koja ima izuzetno teške bračne probleme. Naime, njen muž je izuzetno nasilan, te je njen svakodnevni život ispunjen vikom, galamom, a nerijetko i udarcima ili razbijanjem predmeta. Onako iskreno sam je pitala zašto ne poduzima nikakve korake da se to promijeni, a ona mi je odgovorila da to što doživljava od svoga muža nije ništa neobično: „I moj babo je isti bio mojoj mami, a i mene su tukli i babo i brat.“

Stegla mi se knedla u grlu. Zašutjela sam, a zatim progutala pljuvačku i još jednom joj ponovila da takvo okružnenje nije dobro ni za nju ni za njenu djecu, uz preporuku da im možda treba samo stručna pomoć.

Sjetila sam se još jedne sestre koja od prvog dana braka trpi teško fizičko nasilje. I isto tako je imala izuzetno negativan obrazac braka u svojoj porodici. Jednom mi je čak rekla: „Sramota je da se razvedem. Moja mama je ostarjela sa babom koji je tukao. Kako da se njoj vratim i šta da joj kažem. Mojoj djeci treba otac.“
______________

Ovakve teme su izuzetno teške, bolne do dna duše. Da, supruzi treba muž. I žena je jedino istinski žena uz muža koji joj je zaštita, onako kako je Allah odredio Svojim zakonom da su muškarci „kawwamun“ (zaštitnici, oni koji vode brigu o njima) ženama, slabijim od sebe. I da, djetetu treba otac. Ali ne nasilnik koji će svaki dan tući njegovu majku, njegov cijeli svijet, pred njegovim očima. Već otac koji će biti uzor lijepog bračnog života. Otac koji će darovati majci i djeci ljubav i zaštitu. Otac koji je glava kuće ali u pravom smislu te riječi.

Ako se otac nasilno ophodi prema majci u prisustvu djece, on im poručuje da:

  • Njihova majka nije vrijedna poštovanja
  • I da je nasilje u porodice sasvim normalno.

Pored toga, on uči svoju djecu da se nasiljem rješavaju nesporazumi. Sina da je normalno da bude nasilan prema majci i sestri, a sutra prema ženi i kćerki. A kćerku da je potpuno normalno da bude zlostavljana od strane muškaraca. I da je manje vrijedna. Jer, eto, otac udara majku, a nju udaraju i otac i brat. Bolje i ne zaslužuje.

Nasilje je govor nemoći. Dokaz nesposobnosti muškaraca da bude vođa, da kontroliše stvari, ali ne bičem sile, nego svojom mudrošću, pronicljivošću i vještinom. Nasilje je ono što najbolji čovjek na Zemlji, Poslanik Muhammed, sallallahualejhi ve sellem, nikada nije primijenio. U opisu njegovog ophođenja prema drugima nalazi se da nikada nije udario ni ženu, ni dijete, ni slugu. Naš uzor, s.a.v.s.
_________________

Čovjek je, uistinu, pastir svoga stada, i biće pitan na Ahiretu za njega. Čovjek, svjesno ili nesvjesno, utječe na oblikovanje drugih. I o tome treba razmišljati i u skladu s time oblikovati svoj odnos prema drugima.

Uzvišeni Allah u Kur’anu u jednom ajetu kaže da poziva u Kuću mira: Allah poziva u Kuću mira (Dārus-selām) i ukazuje na pravi put onome kome On hoće.“ (sura Jūnus, 25) 

Muffesiri kažu da je Kuća mira zapravo Džennet. A ima li većeg dunjalučkog dženneta od harmonije u kući/domu?

Shodno tome, svaki vjernik i vjernica trebaju težiti da u svome domu osiguraju mir i harmoniju i atmosferu koja će im pružiti mogućnost da budu blizu svoga Stvoritelja. A kako da budu blizu Stvoritelja, ako su u kući punoj svađe, galame, prepirke, nereda i nasilja?! Islam je vjera mira, i ta poruka se primjenjuje prvenstveno od nas samih, zatim naših porodica i na koncu našeg društva.

***

Razmislimo, prije nego povisimo ton na svoju suprugu (supruga), kako možemo postupiti umjesto toga i na koji razuman način možemo riješiti problem. Prije nego povrijedimo svoga supružnika, sjetimo se da riječi ostavljaju duboke rane na srcu. Razmislimo da li je razlog „dovoljno dobar“ da posegnemo za uvredama.

Prije nego udarimo svoju suprugu, sjetimo se da Allah ne voli nasilje. Da, možemo biti nasilni ali nasilje nije uspjeh. Ono je dokaz naše slabosti. Sjetimo se da nas naša djeca posmatraju. Da smo njima cijeli svijet. I da su oni najsretniji kada se mama i babo vole, kada su sretni i složni.

Sjetimo se da smo upravo mi živi primjer braka našoj djeci. Za sve dobro, imat ćemo kod Allaha nagradu i bit ćemo sebeb zdravih bračnih zajednica naše djece. I za sve loše bit ćemo odgovorni pred Uzvišenim. Naš brak je emanet onoliko koliko i blagodat.

***

Babo, budi najbolji babo svojoj kćerki. Budi muž kakvog će poželjeti. Budi joj najljepši uzor. Neka sutra s ponosom kaže: „Moj babo je najbolji babo na svijetu. Moj dunjalučki zaštitnik i moj oslonac.“ Budi svome sinu uzor, kakav treba biti prema majci, sestri, supruzi, kćerki. Budi začetnik dobra, i uzor dobra. Neka te, i nakon tvoje smrti, tvoji najbliži po dobru spominju.

Brate, budi svojoj sestrici podrška i oslonac. Neko od koga će učiti ljubav. I budi onaj koji će je naučiti da muškarac štiti, a da ne udara i ne ugnjetava. Budi joj najbolji uzor i najbolji brat. Neka te sutra s ponosom spominje.

„Najbolji od vas su oni koji su najbolji svojoj porodici.“- reče Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.

Budimo najbolji po uzoru na najboljeg.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta