Poučne priče i tekstovi

Čestito potomstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ova priča je lično iskustvo kojeg sam imao sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom, od koje sam, hvala Allahu, puno toga naučio u životu. Stanovao sam sa roditeljima u istoj zgradi, i imao sam običaj, svako jutro, poslije sabah namaza, otići kod njih, poselamiti ih, poljubiti i proučiti im nekoliko ajeta iz Kur’ana. Uskoro sam se oženio i Allah mi je podario prelijepu djevojčicu. Kako je vrijeme odmicalo, primjetio sam da je moja djevojčica puno vezana za mene.

Izražavala mi je ljubav na veoma čudan način. Kada sam odmarao nakon ručka, ona je stajala pored mojih nogu, obuhvatala me rukama i ljubila po tijelu. Tako mi Allaha, nikada joj nisam rekao da to uradi, a ne bi me ni razumjela, jer su joj bile tek dvije i po godine. Nastavio sam činiti dobročinstvo roditeljima, i primjetio sam da se ljubav moje djevojčice prema meni, povećavala iz dana u dan. Prije izlaska iz kuće, uvijek me uzme za ruku, poljubi i kaže: „uhibuke baba“ (Volim te babo!) Znao sam da je to posljedica Božije upute i nadahnuća, ali i dove mojih roditelja.

Allahu moj, ko je ovu malu djevojčicu uputio na dobročinstvo, i ko ju je nadahnuo i obdario ovim umiljatim riječima, kojima je osvojila moje srce? Da, to je Allah, dželle šanuhu, neka je veličanstven u Svojoj uzvišenosti, koji nam je naredio dobročinstvo prema roditeljima, i učinio ga jednom od osam „velikih džennetskih kapija“.

Allah, dželle šanuhu, o dobročinstvu prema roditeljima kaže: „I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite“ (En-Nisa, 36)

Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim“ (El-Ankebut, 8)

Piše: Ahmed Halid el-Utjebi
Prijevod: Semir Imamović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta