Humanitarni kutak

Četiri januarska, potresna slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA I NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE SLUCAJEVE

Draga braco i postovane sestre, u prosloj godini smo prikupili, zajednickim snagama, te poslali na podrucje bivse YU preko 20 hiljada eura potrebnim i bolesnim muslimanima. InshaAllah, i dalje nastavljamo sa ovom plemenitom akcijom, a za mjesec jaunuar smo odabrali cetiri, zaista, potresna slucaja:

1. Porodica Fajković – Sanski Most

Prije sedam mjeseci iza kuće u Sanskom Mostu, čiji vlasnici žive u inostranstvu, objesio se Hasan Fajković (42), izbjeglica iz Bosanske Gradiške. Iza sebe je ostavio suprugu i četvero maloljetne djece. Hasan se na ovaj korak odlučio nakon što je ostao bez posla, suočen sa nepremostivim životnim nedaćama. Supruga Alma (35) ostala je sama da brine o djeci u dramatičnoj životnoj ulozi – bez kuće, bez ikakvih primanja, bez rodbine koja može pomoći.

Doduše, u prvim danima nakon samoubistva supruga brojni Sanjani pritekli su u pomoć dajući novac, namirnice, garderobu, namještaj. Čak je i Centar za socijalni rad u Sanskom Mostu isplatio Fajkovićima 180 KM da im se nađe u delikatnoj životnoj situaciji. I iz Hasanove bivše firme, ŠPD “Unsko-sanske šume” prikupili su nešto para.

Danas, sedam mjeseci nakon Hasanovog samoubistva, Alma čisti po kućama i gdje je pozovu da zaradi bilo šta. Dok je trajala sezona cijepanja drva i to je radila sa djecom. – Ništa se dobro ne dešava, niti može kada živite sami sa četvero djece u tuđoj kući. Nama fali sve, ali kome da se žalim, kuda da okrenem i na koji način da izvedem ovu moju djecu na pravi put – pita Alma skrivajući suze.

Sinovi Albin (17), Almin (13), Alen (12) i Aldin (11) idu u školu. Knjige za šesti razred devetogodišnje škole Aldin nema, drva za zimu nisu obezbijeđena. Nedavno su električari došli “sa makazama” da zbog dugovanja Fajkovićima isključe struju i Alma je ponovo otišla u Centar za socijalni rad da moli. Fajkovići ne plaćaju ni vodu, nemaju od čega. Od prehrambenih paketa koji su stizali prvih dana i sedmica nakon Hasanovog samoubistva, u kući je ostalo još nešto riže i makarona.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu Fajković”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*********************************************************

2. Mala Vahida – Zenica

Za ovu djevojcicu smo sakupljali pomoc prosle godine u jednom krugu, medjutim ova djevojcica boluje od cisticne fibroze, bolesti koja je veoma teska, pa joj je zbog toga potrebna konstantna pomoc. Vahida je jedina u gradu Zenici sa ovom bolescu, a vise puta je lezala na klinikama Zenice, Sarajeva, Beca i Zagreba. Prije 3 mjeseca lezala je na klinici u Sarajevu jer joj je bilo tesko, a nedugo zatim stanje joj se bilo ponovo pogorsalo – bila je pod kisikom oba puta.

Trenutno je Vahida kod kuce, a ovo polugodiste nece zavrsiti u skoli, jer osim bakterije koju ima od osnovne bolesti, dobila je drugu vrstu u skoli. Otac djevojcice ovim putem apeluje na bracu i sestre da im pomognu, jer ova bolest iziskuje velike troskove za lijekove, prevoze ihranu sa visikokaloricnim bjelancevinama.

Kod uplata za ovu curicu obavezno navesti: ”za malu Vahidu”
***********************************************************

3. Porodica Dedić iz Sarajeva

Elvira Dedić (33) iz Sarajeva samohrana je majka dva odlikaša, Anela koji ide u šesti razred i Arnela, učenika trećeg razreda osnovne škole. Njih troje vrlo često imaju osjećaj da su napušteni od svih. Više su gladni nego siti, podstanari su u 34 kvadrata koje plaćaju 150 maraka mjesečno.

Elviri je prije nekoliko godina odstranjena dojka zbog karcinoma, primala je invalidninu, ali ni toga više nema. Od kada se razvela od muža, dječaci nemaju kontakt s ocem. Snalazi se na razne načine da bi njena djeca imala bar približno kao njihovi vršnjaci. I oni bi na školskom odmoru trebali nešto pojesti. Bar kiflu iz obližnje pekare, ali Elvira često nema ni tih nekoliko desetina feninga.

– Dogovorim se s radnicima u pekari da upišu u teku kada djeca uzmu kiflu. Platim kada dobijem dječiji doplatak. Na birou sam. Teško je naći posao s osnovnom školom. Jedina primanja su 196 KM socijalne pomoći i ne mogu sastaviti kraj s krajem – kaže Dedić.

Priča nam da joj je došla opomena pred isključenje struje, frižider je prazan, djeca nemaju odjeću i obuću, a na vratima je zima. – Radila bih bilo kakav posao, ali ne smijem zbog operacije. Jedina želja mi je da zaradim za djecu. Stariji sin trenira košarku. Škola košarke u kojoj treniraju izašla mi je u susret, pa ću za obojicu plaćati 40 KM. Moram ih skloniti s ulice – govori
Elvira.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu Dedić ”
***********************************************************

4. Brat F. V. sa porodicom iz Bihaca

Brat F. je nezaposlen već duže vreme, ozenjen je i ima dvoje male djece (kćerka 8 god. i sin 3 god.) Živi sa maćehom u kuci, i jedino primanje koje imaju je macehina penzija, sto na žalost nije dovoljno, tako da se jedva snalaze od mjeseca do mjeseca. Porodica jedva ima sredstava da se prehrani mjesecno, pa zbog toga djeci nedostaju osnovne stvari, od odjece, obuce i skolskog pribora. Ova djecica moze samo mastati o nekim stvarima, koje su mnogima sastavni dio zivota.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu iz Bihaca ”
**********************************************************

5. Uplate za dawu

Od ovoga mjeseca uvodimo jos jednu kategoriju za pomaganje, a radi se o davetu (sirenju i poducavanju vjere) na prostoru BiH i drugih drzava. Sa ovim mislimo na pomaganje daija koji su na skolovanju ili pomaganje nekih davetskih projekata. Kako je narod potreban hrane i pica, mozda je jos veca potreba da se ljudima priblizi i predstavi vjera, na ispravan nacin, jer ako insan ode sa ovoga svijeta bez namaza i vjere, to je onda najveca propast sto covjeka moze zadesiti. Mi imamo kontakt sa velikim brojem nasih daija u BiH, tako da ce sav sakupljeni novac za ovu kategoriju otici tamo gdje je najpotrebnije.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti: ”za dawu” (za ovu kategoriju ce iskljucivo ici ono sto bude namjenjeno (navedeno) za nju.
*************************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) moze poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije mozete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

Ne propustite procitati o akciji “Pet eura” – klikni OVDJE.
—————————————————————
ISTINITOST OVIH PRICA SMO PROVJERILI, A OVA AKCIJA CE TRAJATI CITAV MJESEC JANUAR. POCETKOM MJESECA FEBRUARA POCINJEMO PRIUPLJANJE ZA NOVE SLUCAJEVE, INSHAALLAH.

Pogledajte novi video “VRIJEDNOST SADAKE”.

Poslusajte i audio predavanje “Pod okriljem milostinje”
—————————————————————

“Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi i On najbolje opskrbljuje.” (Suretu Sebe’, 39)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta