Odgovori o sihru

Četiri pitanja i odgovora o sihru i džinnima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Kako da pronadjemo sihr

Pitanje: Esselamu alejkum! Cijenjena redakcijo, ja i moj muž već neko vrijeme se liječimo od sihra. Liječnik Kur’anom nam je rekao da je sihr rastavljanja. Bude nam jedno vrijeme bolje, pa opet se kao malo simptomi povrate. Liječnik nam je rekao da bi bilo najbolje kada bi se taj sihr našao i uništio? Pitam vas da li ima neka metoda za pronalazak sihra? Allah vas nagradio.

ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullah ve berekatuhu,

Bismillah, zahvala i pripadaju Allahu, s.w.t., neka je salavat I selam na Poslanika, savs njegovu porodicu I njegove časne ashabe, a zatim,

Prije svega, Uzvišenog Allaha molim da Vas izlijeći od sihra i džinskog djelovanja, a ON je subhanehu ve te’ala to i kadar. AMIN! Uništenje djelovanja sihira na čovjekovo zdravlje, bilo psihičko ili fizičko, ili čak na njegov porodični život, je najbolje da se on nađe i uništi uz Allahovu pomoć i dozvolu.

Ulema je koliko je meni poznato na ovom polju navela dosad tri najefikasnija načina pronalaska sihira:

1) Da džin ili više njih koji su sluge ili čuvari sihira, kažu i priznaju mjesto gdje je sihir. Međutim džinni su poznati kao veliki lažljivci, tako ako i kaže, mora se provjeriti, stim da u dosta slučajeva su rekli istinu i zaista je se sihir nalazio na tom mjestu. Ovdje treba biti čovjek pažljiv, ako džin kaže ko je napravio ili naručio sihir, jer tada postoji velika mogučnsot da laže kako bi se druge osobe optužile i kako bi se smutnja izazvala.

2) Da ti se Allah smiluje i u snu vidiš mjesto sihira. Najbolja metoda za ovo je noćni namaz. Ustanite svaku noć u njenoj zadnjoj trečini, obavite noćni namaz, pa makar i dva rekata, što više budite na ruku’u i sedždi, jer to itekako uznemirava i zadaje bolove džinnima, te Allaha, dž.š. skrušeno zamolite da vam pokaže mjesto sihira i da vas izliječi. Nemojte odustajati i nemojte gubiti nadu.

Ili možete uraditi slijedeće, jer ovo je jedan od efikasnijih načina otkrivanja mjesta sihira putem sna, dosad je se kod dosta bolesnika pokazala kao uspješna metoda, uraditi treba slijedeće:

UZEČE SE OKO 5 LITARA VODE, TO MOŽE VAŠ MUŽ ILI NEKO OD VAŠIH BLIŽNJIH, ALI DA JE POZNAT PO BOGOBOJAZNOSTI, ALI DA PRISTANE DOBROVOLJNO, ILI LIJEČNIK KOJI VAS LIJEČI. ZATIM ĆE VAŠ MUŽ ILI NEKO TAJ, PROUČITI KUR’ANSKE AJETE KOJE ĆU NAVESTI NA VODU SA NIJJETOM U SRCU DA VAM ALLAH POMOGNE, OLAKŠA I IZLIJEČI. S TOM NAUČENOM VODOM SVAKU NOĆ PRED SPAVANJE VI ĆETE SE ABDESTITI I POPITI JEDNU ČAŠU, A AKO MOŽE I DA SE OKUPATE, BILO BI DOBRO, STIM DA BI TADA UZELI TRI ČAŠE NAUČENE VODE I POMJEŠALI SA VODOM KOJU NASPEŠ U KADU. tAKO ČETE RADITI SVAKU NOĆ, ZNAČI S TOM SE VODOM ABDESTITI I NAPITI, A PO MOGUČNOSTI I OKUPATI, DA SPOJITE TRI BLAGODATI. NAKON TOGA KLANJAJTE DVA REKATA NAFILE I ZAMOLITE ALLAHA ISKRENO DA VAM OLAKŠA I POKAŽE MJESTO SIHIRA. TO ČETE RADITI DOK ALLAH NE DOZOVOLI TAKVU VRSTU SNA.

AJETI KOJI SE UČE NA VODU SU:

1) Al-Fatiha – 7 puta
2) Ajetu-l-Kursija – 3 puta
3) Sura AL-Beqara, 284 – 285, 3 puta
4) Al-Beqara, 102 jednom
5) Sura El-Isra, čitava jednom
6) Prvih deset ajeta sure El-Kehf
7) Sura El- Mulk čitava jednom
sura El-Kalem, čitava jednom
9) Sura Džin, čitava jednom
10) Sura Ihlas, 3 puta
11) Sura El-Felek, 3 puta
12) SUra EN-Nas, 3 puta
13) Na kraju dova: Allahumme išfi, Ente-š-Šafi la šifa ila šifauke, šifaen la jugadiru sekamen, (3 puta).

U svemu ovome je najbitnije iskrenost, nijjet i strpljenje.

3) I treči način je da čovjek jednostavno pretraži kuću i oko kuće i da uz Allahovu pomoć nađe sumnjivu stvar, onda će tu stvar sumljivu (sihr) da odnese liječniku Kur’anom ili može on sam da to uništi uz Allahovu pomoć, ako smije i poznaje način uništavanja sihra.
____________________________________

2. Ucim rukju tetki

PITANJE:

Eselamu alejkum, Hvala Allahu završio sam medresu i trenutno studiram. Moja tetka je oboljela od džinna i nema nigdje blizu da joj neko uči rukju, pa sam se ja tog posla iskreno u ime Allaha prihvatio? Rukju znam učiti i znam dosta stvari o džinnima, međutim, dali mi možete objasniti sljedeća pitanja.

1) Kako znam da je džin tokom rukje izašao?

2) Kako znam da je džin u tijelu oslabio?

Hvala i Allah vas nagradio.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Što se tiče prvog pitanja, odnosno, kako zna liječnik ili onaj koji uči rukju, da je džin napustio tijelo tokom rukje ili poslije nje, na osnovu prakse liječnici Kur’anom navode sljedeće najčešće simptome: jako trzanje ruke ili noge, iznenadno padanje u nesvjest I osječaj ljepšeg raspoloženja nakon prskanja vodom i buđenja, nestanak svih simptoma bolesti koje je imao prije rukje, tokom ponavljanja rukje, bolesnik više ne osječa stare simptome bolesti.

U vezi slabljenja džina u tijelu bolesnika, to može da osjeti liječnik i bolesnik. Liječnik na osnovu nekih simptoma može da osjeti da je džin oslabio, kao što su: plakanje i cviljenje džina, primječivanje slabosti u komunikaciji sa njim u odnosu na početku bolesti (recimo kad je na početku pokazivao bijes, galamio, prijetio). Kad je u pitanju bolesnik, on može da osjeti slabost džina kroz neke od simptoma kao što su: bolesnik više ne osječa žestinu simptoma (napadi I uznemiravanja) kao što je to bilo prije, takođe bolesnik takođe osječaj slabost u čitavom tijelu, želja za snom, nemoć i lijenost.
_______________________________________

3. Kako oslabiti dzinna

PITANJE:

Asalamu alejkum cjenjena braćo. Već dugo vremena se liječim od džinna. Efendija koji mi uči rukju, rekao mi je da je u pitanju jak džinn, dok mi uči, džinn šuti neće da se javi. Takođe mi je rekao da moramo prvo džina da oslabimo, pa bih vas zamolila preporuke u vezi toga? Hvala unaprijed.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Ako vas dotični efendija liječi na ispravan način i ako poznaje liječenje Kur’anom i Sunnetom, onda vam je trebao dati savjete kako i na koji način da vi dok ste kod kuće oslabite džinne u sebi. Pošto džin se ne javlja tokom rukje, moj vam je savjet da uradite i medicinske pretrage.Evo nekoliko savjeta, na koji način bolesnik da oslabi džinna u svom tijelu I na taj način ga primora uz Allahovu pomoć da napusti tijelo:

1) Učenjem rukje koja je zasnovana Kur’anom I Sunnetom Poslanika, savs.

2) Da bolesnik svakodnevno sam uči Kur’an i sam sebi uči skračenu verziju rukje kao što je: sura El-Fatiha, početak sure El-Bekare (1-5), Ajetul kursija, zadnja dva ajeta sure El-Bekare, sure: Ihlas, El-Felek I En-Nas.

3) Redovno učenje zikrova i dova kao što su: jutarnji i večernji zikr, zikr pred spavanje, zikrovi nakon namaza, zikrovi ulaska i izlaska iz WC, kuće, zikr prilikom jela i pića, zikr prije polnog odnosa i drugi zikrovi.

4) Čuvanje i udaljavanje od grijeha I harama a ustrajnost u činjenju dobrih dijela (sadaka, post….)

5) Upotreba dozvoljenih stvari tokom liječenja Kur’anom kao što su: maslinovo ulje (piti isto i masirati njime tijelo) naučena voda (piti istu te se sa njom kupati), na med naučiti i jesti, čurokout u zrnu i u tečnom stanju.

6) Takođe koristiti kao terapiju i stvari kao što su: lotosov list, morska sol, ružina voda, tamjan indijski ili neki drugi, crni I bijeli mošus (misk) I druge stvari koje imaju lijep i prijatan miris.

7) I najbolji način borbe protiv džinna i šejtana, jeste jak sabur (strpljivost), jak oslonac na Allaha i jako ubjeđenje da lijek dolazi samo od Allaha, dž.š.
____________________________________________

4. Ucenje na maslinovo ulje i vodu

PITANJE:

Selam alejkum. Čuo sam od jednog studenta sa FIN-a u Sarajevu, da je učenje na vodu i maslinovo ulje izmšljena stvar i da nema osnove u šerijatu.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Kada je u pitanju učenje rukje na vodu, med, maslinovo ulje i druge čiste materije, ulema ima podijeljena mišljenja. Istina, jedan manji dio njih smatra da je to uvedena stvar (novotarija) u procesu liječenja. Međutim, ovo nije ništa čuditi, jer ima dio uleme (uglavnom mu’atezila) koji smatraju da džin ne može da uđe u tijelo čovjeka i da je sihr samo priviđanje a da nije stvarnost. Velika večina uleme smatra to dozvoljenim pa čak I pohvalnim.

Rekao je Muhamed ibn Muflih da mu je pričao Salih ibn Ahmed ibn Hanbel: ”Moj otac bi uzmi posudu sa vodom, i na nju bi prouči nešto iz Kur’ana a zatim bi mi reci da se tom vodom umijem, operem ruke i napijem.”

Upitan je Muhamed ibn Ibrahim Alu Šejh, rahimehullah, o učenju na vodu i puhanje u istu, pa je rekao: ”Nema smetnje, ulema je rekla da je dozvoljeno dok su neki rekli i da je mustehab.”

Rekao je šejh ibn Džibrin, rhm: ”Znam ponekad da naučim na vodu koju je bolesnik pio, pa bi rezultati uz Allahovu pomoć bili odlični.”

Kad je u pitanju učenje na vodu i puhanje u nju, šejh ibn Usejmin, rahimehullah je to ovako objasnio: ”Puhanje u vodu prilikom liječenja se dijeli na dvije vrste: Prva je kada čovjek puše u vodu i smatra da je njegov zadah bereket u vodi i da će donijeti lijek. Ova vrsta puhanja je zabranjena i jedna vrsta širka je, jer zadah čovjekov ne može da bude bereket u izliječenju osim zadaha Poslanika, savs, dok drugi ljudi to ne smiju zagovarati. Druga je vrsta kada čovjek uči nad vodom rukju, recimo suru Fatihu, jer je to najbolja rukja, i nakon što završi sa učenjem, može da puhne u vodu i tu nema smetnje, jer je ovako nešto radio i naš dobri selef i pokazalo se veoma efikasno. I sam Poslanik, savs je prije spavanja puhao u svoje ruke nakon učenja sura Ihlas, Felek i Nas.”

Dakle, praksa selefu saliha i današnje uleme, dokazuju da je dozvoljeno učenje rukje na vodu, ulje, med kako bi se uz Allahovu pomoć postiglo izliječenje. Allah zna najbolje!

Ebu Bilal

NE PROPUSTITE ODLICAN VIDEO NA TEMU SIHIRBAZA, DZINNA, ZAPISA, TALISMANA I SL.:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta