Dove i zikr

Činite dovu – Allah otvara vrata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Onima koji se Allaha boje, onima koji su svjesni Allaha, Allah im daje izlaz i to odakle nisu očekivali i zamišljali. Uzvišeni Allah će paziti na njih. On će im odgovoriti na dovu.

Moć dove

Spomenut ćemo kao primjer osobu koja je klanjala i uputila dovu kod Kabe. Molila se Uzvišenom Allahu i ta dova nije joj bila ispunjena odmah, nego je Allah ispunio nešto kasnije. Nekoliko mjeseci kad je prošlo, vidjela je kako se događa upravo to za šta je dovila i znala je da je to bio Allahov odgovor na tu dovu. Dakle, iako je osoba prvo mislila da Allah nije odgovorio na njezinu dovu, On je tu dovu primio i nakon nekoliko mjeseci joj ispunio to šta je tražila od Njega.

…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći.“ (Kur’an 65:2 )

Ponekad se u životu dogode situacije u kojima možemo pomisliti da smo „zaglavljeni“ i mogu nam kroz glavu proći misli poput „Kako ću se izvući iz ovoga?“

Ono što možemo i trebamo učiniti je puno istighfara, obratiti se Uzvišenom Allahu, čitati Kur’an i družiti se sa njim, ispunjavati svoje obaveze prema Allahu…

Neki od ajeta koji će nas dodatno motivirati i podsjetiti na važnost dove:

Allah ih neće kazniti dok god oni traže da im se oprosti! (Enfal, 33.)

I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: ‘Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!’ – odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju.” (Enbija, 83,-84.)

Zatim Adem a.s. i Hava r.a., koji su počinili upravo ono šta im je Allah zabranio, jer ih je prokleti šejtan „preveslao“ da to učine. Shvatili su svoju grešku i Adem a.s. je dovio Allahu tražeći Ga oprost “Gospodaru naš, sami smo sebi nepravdu učinili, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti gubitnici! (A’raf, 23.)

Dova koju je učio Junus a.s. u utrobi kita: La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu mine-z-zalimin

Gospodar vaš je rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi.‘“ (Gafir, 60.)

…ima i onih koji govore: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovom i na onom  svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” Njih čeka nagrada koju su zaslužili, a Allah brzo sviđa račune. (El-Bekare, 202.)
_________________

Poslanik Muhammed, alejhis-selam, je tražio dovio Allahu za svaku svoju potrebu, uvjeren da će mu se Allah odazvati. I tražio je mnogo puta u danu oprost iako u suštini nije imao potrebe za time. Allah voli kada od Njega tražimo. Iz primjera Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i drugih poslanika a.s. i primjera iz ajeta i hadisa možemo zaključiti da šta god trebamo i želimo od Allaha, da tražimo oprosta.

Ako želimo u našim životima dobro, tražimo oprosta od Uzvišenog Allaha. Ako želimo da nam se vrata neka čudesno otvore, opet tražimo oprosta od Uzvišenog Allaha. I radimo to sa ubjeđenjem da će nam Allah oprostiti i naše dove primiti.

Izvor: Članak preveden sa https://aboutislam.net/ uz neke izmjene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta