Namaz
men kneeling and bowing inside building

Čistoća i skrušenost prilikom odlaska u džamiju i u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mudri Zakonodavac podstiče na vanjsku i suštinsku čistoću u svakom pogledu, a naročito kada je riječ o Allāhovim kućama (džamijama) gdje Stvoritelj podstiče i na uljepšavanje prije polaska u džamiju.

Kaže Uzvišeni: O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu obaviti![1]

Nažalost, danas mnogo klanjača koji odlaze u džamiju zaudarana znoj, ili ulje, ili su im čarape neprijatnog mirisa i na taj način se umanjuje uloga džamije kao Allāhove kuće koja služi za ibadet smiraj i odmor duše.

Znaj plemeniti brate, kada se postigne smirenost i kada je duši ugodno, namaz će biti pravi odmor za dušu, baš onako kako ga je opisao naš plemeniti Poslanik, ‘alejhisselam, u svom govoru kojeg je uputio svom muezzinu Bilalu, radijallahu ‘anhu: „Ustani Bilale i odmori nas namazom (tj. prouči ezan za namaz).[2]

Kako bi se duša prethodno pripremila za obavljanje namaza Poslanik, ‘alejhisselam, je naredio da se u džamiju ide smireno i dostojanstveno.

Ebu Hurejre, radijallahu‘anhu, prenosi da je Allāhov Poslanik, ‘alejhisselam, rekao: „Kada čujete ikamet pođite na namaz smireno i dostojanstveno i ne žurite. Klanjajte ono što ste stigli,[3] a ono što vam je prošlo nadoknadite (upotpunite).[4]

Iz prethodnog hadisa se vidi da je Poslanik, ‘alejhisselam, dao prednost smirenosti u odnosu na pristizanje u džemat i pored velike nagrade početnog tekbira.

[1] El-Ea’raf 31.                                                       

[2] Ebu Davud (4986).

[3] Tj. ako ste zakasnili onda onaj dio namaza kojeg ste stigli klanjati u džematu za imamom, odklanjajte za imamom, pa kada imam završi sa namazom ustanite i naklanjajte onaj dio namaza kojeg ste propustili klanjati za imamom. (op. rev.)

[4] Buhari – poglavlje o Ezanu (636).

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta