Namaz

Vrijednosti činjenja sedžde

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
✔ Onaj ko padne na sedždu Uzvišenom Allahu, nagrada mu je Džennet.
 
👉🏻 Šejtan, la’anehullah, je rekao: „Teško meni! Sinu Ademovom je naređeno da učini sedždu, pa je učinio i pripada mu Džennet, a meni je naređena, pa sam odbio i pripada mi Vatra!“ (Muslim, br. 133)
 
✔ Sedžda je jedini pad koji te uzdiže.
 
👉🏻Rekao je, alejhis-salatu ves-selam: „Što više obavljaj sedždi, jer kada god padneš Allahu na sedždu On te njome uzdigne jedan stepen i obriše ti jedan grijeh.“ (Muslim, 225)
 
✔ Padanjem na sedždu približavamo se Uzvišenom Allahu i prilika je da nam dove budu primljene.
 
👉🏻 Rekao je, alejhis-salatu ves-selam: „Rob je najbliži svome Gospodaru dok je na sedždi, pa upućujte što više dova!“ (Muslim, br. 215)
 
✔ Od blagodati padanja Allahu na sedždu je druženje sa Resulullahom, sallallahu alejhi ve sellem, u Džennetu.
 
👉🏻 Neki čovjek reče: „Allahov Poslaniče, želim biti s tobom u Džennetu!?“, a on mu odgovori: „Obavljaj što više sedždi!“ (Muslim, br. 226)

_________________________

Oprez:  Onaj ko padne na sedždu nekom drugom mimo Allaha, tebareke ve te’ala, počinio je širk i vječno će goriti u Vatri ako se ne pokaje! 

Korisno znanje:  Kada zatekneš imama na sedždi, padni s njim na sedždu, iako ti se ne broji taj rekat. Imam Ibnul-Mubarek, rhm, je rekao: “Možda mu upravo radi te sedžde, kada podigne glavu, budu oprošteni grijesi!” (Džāmi’ut-Tirmizi, 2/485)

Mr. Amir Smajić
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta