Namaz

Šejtan ismijava one koji ne klanjaju noćni namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Ako čovjek cijelu noć prespava i nikako ne klanja do sabaha šejtan se još više okomi na njega. To se jasno vidi iz hadisa prenesenog u dva Sahiha od Abdullaha ibn Mesuda, radijallahu anhu: “Pred Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je spomenut čovjek koji je spavao cijelu noć do sabaha, pa je rekao: Njemu se šejtan pomokrio u uši, ili uho.” (Buhari mea’el-Feth, 3/28.; Muslim bi šerhi Nevevi, 6/64.)
 
Rekao je Ibn-Hadžer, rahimehullah: Učenjaci su se razišli u vezi sa šejtanovim mokrenjem. Jedni tvrde da je to istinsko mokrenje. Kurtubi, rahimehullah, i još neki s njim su rekli: “Ne postoji smetnja da tako bude, jer to nije nemoguće. Potvrđeno je da šejtan jede, pije i ima spolne odnose te samim tim nema smetnje da mokri. Drugi kažu da taj izraz aludira na začepljenje ušiju spavača kako ne bi čuo zikr. Treći kažu da je značenje toga da je šejtan napunio uši tog čovjeka neistinama te on ne čuje zikr. Neki smatraju da je to slikovit prikaz šejtanovog ponižavanja tog čovjeka. A, neki kažu da je šejtan ovladao tim čovjekom i ponizio ga toliko kao da je mjesto pripremljeno za vršenje nužde, jer obično ko nešto smatra bezvrijednim pomokri se na to.” (Fethul-Bari, 3/28.)
 
Prenio je imam Ahmed, rahimehullah, od Hasana Basrija, rahimehullah, da je rekao: “Uistinu, njegova mokraća je teška.”
 
Ibn-Mesud, radijallahu ‘anhu, je rekao: “Dosta je čovjeku zla i gubitka da spava do zore, a i šejtan mu se pomokrio u uho.” Tu predaju je zabilježio Muhammed ibn Nasr, rahimehullah, a Ibn-Hadžer, rahimehullah, je rekao: Lanac prenosilaca je vjerodostojan.
 
Iz knjige: Zaštita od džina i šejtana u svjetlu Kur’ana i sunneta – Vehid Abdusselam Bali
________________________

Noćni namaz – stranac ili blizak prijatelj?

Postoji dio noći kada se cijeli svijet promijeni. Tokom dana haos često dominira našim životom. Obaveze na poslu, u školi i porodici uzimaju veći dio naše pažnje. Osim vremena koje iskoristimo za pet dnevnih namaza, teško je uhvatiti vrijeme za odmor ili razmišljanje. Mnogi od nas žive život u takvoj žurbi, da čak ponekad ne vidimo šta propuštamo. Ali ima dio noći kada se posao završi, saobraćaj spava i tišina je jedini zvuk. U to vrijeme – dok sve oko nas spava – ima Onaj koji je uvijek Budan i koji čeka da Ga pozovemo.

U hadisu kudsijj nam je rečeno: “Naš Gospodar se svake noći, u zadnjoj njenoj trećini, spušta na dunjalučko nebo i pita: “Ko će Mi se za nešto dovom obratiti, pa da mu je uslišam? Ko će od Mene nešto tražiti, pa da mu dadnem? Ko će od Mene zatražiti oprosta, pa da mu oprostim?” (Buhari i Muslim)

Možemo samo zamisliti šta bi se desilo ako bi neki vladar ili kralj došao na naša vrata, nudeći da nam dadne sve što poželimo. Zar svaka pametna osoba ne bi bar postavila alarm, da ga probudi za tako važan sastanak? Kada bi nam bilo rečeno da će tačno sat prije izlaska sunca, na našem pragu biti ček na 10 miliona dolara, zar se ne bi smo probudili da ga uzmemo?

Allah Uzvišeni nam je rekao da će u ovom dijelu noći, tačno prije izlaska sunca, doći Svojim robovima. Zamislite to. Gospodar univerzuma nam je ponudio poseban razgovor sa Njim. Gospodar koji nas čeka, da dođemo razgovarati s Njim, a mnogi od nas to propuštaju, spavajući u udobnim posteljama. Allah Uzvišeni nas pita šta želimo od Njega. Stvoritelj svega nam je rekao dati sve za što Ga zamolimo.

A mi spavamo.

Doći će dan kada će veo obmane biti podignut. Kur’an kaže: “Ti nisi mario za ovo, pa smo ti skinuli koprenu tvoju, danas ti je oštar vid.” Qaf, 22. Tog dana ćemo jasno vidjeti realnost. Tog dana ćemo shvatiti da su dva rekata namaza bila veća od svega na nebesima i zemlji. Vidjećemo onaj neprocjenjivi ček ostavljen na našem pragu svake noći, dok smo mi spavali. Doći će dan kada bi smo dali sve pod nebesima, samo da se vratimo i klanjamo ta dva rekata.

Doći će dan kada bi smo se odrekli svega što smo ikada voljeli na ovom svijetu, svega što je okupiralo naša srca i um, svake fatamorgane za kojom smo trčali – samo da imamo taj razgovor sa Allahom. Ali tog dana od nekih će se Allah Uzvišeni okrenuti … i zaboraviti kao što su oni nekad zaboravili Njega. Kur’an kaže: “Gospodaru moj” – reći će – “zašto si me slijepa oživio kada sam vid imao?” “Evo zašto” – reći će On: “Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen.” Ta – Ha, 125, 126. “Ne kukajte Danas! Uistinu, vi od Nas nećete biti pomognuti.” Mu’minun, 65.

Možete li zamisliti na trenutak šta nam ovi ajeti govore? Ovo nije o tome kako je biti zaboravljen od starog prijatelja ili školskog druga. Ovo je o tome kako je biti zaboravljen od Gospodara svih svjetova. Ne o džehennemu. Ne o ključaloj vodi. Ne o sprženoj koži. Nema kazne veće od ove…

I kao što nema veće kazne od gore spomenute, nema ni veće nagrade od one koju opisuje Poslanik ﷺ : “Kada stanovnici dženneta uđu u džennet , Uzvišeni će upitati: Da li želite da vam još više dadnem? Oni će odgovoriti: Zar naša djela nisi učinio teškim, a naša lica bijelim, uveo nas u Džennet i sačuvao nas od Vatre?! Zatim će se podići zastor i oni će gledati Lice uzvišenog Allaha dž.š., pa im ništa dato neće biti draže od gledanja u Allaha, Gospodara Milostivog.” (Muslim)

Mi ne moramo čekati do tog Dana da vidimo posljedice ovog noćnog vremena provedenog sa Allahom Uzvišenim. Ustvari, nema riječi kojima se može opisati osjećaj koji vas preplavi nakon takvog razgovora. To morate iskusiti, da bi ste znali. Značaj toga u našem životu je nemjerljiv. Kada okusite kijam, kasni noćni namaz, ostatak vašeg života se potpuno transformira. Odjednom se teret koji vas je pritiskao pretvori u svjetlo. Pojavi se rješenje za probleme za koje ste mislili da ih je nemoguće riješiti. A ta blizina sa vašim Stvoriteljem, koja je nekad bila nedostižna, postaje vaše jedino utočište.

Yasmin Mogahed

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta