Poučne priče i tekstovi

Čovjek koji je potkopao zid

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslimanski vojskovodja Mesleme komandovao je muslimanskom vojskom u osvajanju jednog utvrdjenja kojeg su drzali Rimljani. Ta opsada trajala je nekoliko dana, ali muslimani nisu uspjeli osvojiti utvrdjenje. Osim toga, za tih nekoliko dana imali su i mnogo gubitaka koje su im nanijeli rimski strjelci…

Tako je bilo sve dok se jedan mudzahid nije izdvojio i u toku noci prokopao kanal ispod zidina. Nakon toga je usao unutar zidina i borio se protiv Rimljana sve dok nije dosao do glavne kapije. Uspio je otvoriti kapiju i muslimanska vojska je usla i brzo osvojila utvrdjenje. Niko nije znao ko je taj hrabri mudzahid koji je sam uspio prokopati kanal i otvoriti kapiju.

Komadant je nakon bitke postrojio mudzahide i trazio da se javi vojnik koji je to ucinio. Medjutim, niko se nije javljao. Kada je pala noc, taj musliman je otisao do satora komndanta Mesleme, zeleci ga obavijestiti o neznanome junaku. Mesleme ga je primio a on mu je rekao: “Reci cu ti ko je prokopao kanal i otvorio kapiju ako mi obecas da to nikome neces kazati i da tog covjeka nikada vise neces traziti kako bi mu ukazao bilo kakvu pocast.” Cudeci se ovim zahtjevima i uvjetima, muslimanski vojskovodja je pristao i obecao da ce o tome sutjeti.

Onda mu je taj mudzahid otkrio da je on napravio taj podvig, a zatim se vratio medju svoje saborce kao da se nista nije dogodilo. Zadivljen iskrenoscu tog mudzahida, Mesleme je nakon toga stalno ucio dovu:“Moj Allahu, molim te da me prozivis s covjekom koji je prokopao kanal ispod neprijateljskog utvrdjenja.

Iz knjige: “BISERJE MUDROSTI”, Abdusamed Busatlic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta