Kur'an

Da, imaš vremena…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Gledaš ga svaki dan. Možda te na trenutak srce povuče prema njemu. Ali… Imaš da skuhaš ručak. Prijatelj te čeka na kahvi. Nisi odgovorio/ la na poruku prijatelju. Upravo će početi dnevnik. Propustit ćeš omiljenu seriju ili film. Trebaš pročitati vijesti. I da, već je kraj dana. Umoran/ umorna si. Radije bi da spavaš. Sutra je novi dan. Družit ćeš se s njim sutra. A sutra, opet isto sve kao danas. Nemaš vremena.

Pogledaš vrijeme korištenja Facebook- a. 1, 2, 3 sata. Viber. Instagram. Messenger. Nemaš vremena. „Puno“ je i ono vremena što odlazi na namaze. Zauzet/ a si previše. Da. Možda i jesi. Sve zavisi od tvojih prioriteta. Navika. I tvoje borbe sa tvojim nefsom. I šejtanom.

Uzmi ga u ruku. Pogledaj. Koliko prašine ima na njemu. Pazi, nov je. Odlično čuvaš svoj Kur’an. Od čega? Od svojih ruku. Od svojih prstiju. Od svojih očiju. Da, savršeno izgleda. Samo ne zaboravi: on to ne želi. Njegova misija nije da bude čuvan. Njegova misija je da se družiš s njim. Da jednog dana svjedoči za tebe, a ne protiv tebe. Da ti listovi koje gledaš na Danu suda kažu: „Ja Rabbi, koliko je samo ovaj Tvoj rob/ Tvoja robinja puta uzeo mene u svoje ruke. Koliko je samo puta listao moje stranice učeći ih i uživajući u mojoj ljepoti. Koliko puta sam mu bio preči od svega. Ja Rabbi, ja sam njegov šefadžija. Tražim Tvoju milost za njega.“

Znaš li možda da svaki dan imaš divnu priliku za uspjeh?

Znaš li možda da je svaki tvoj dan započet sa učenjem Kur’ana prepun bereketa?

Znaš li možda da svaki dan imaš priliku za mnogo dobrih dijela, na vrlo lahak način?

Znaš li možda da imaš vremena? DA, imaš. Pogledaj za šta sve imaš vremena svaki dan. Uspori. Polahko. Razmisli šta je tvoj prioritet. Dunjaluk ili Ahiret? Tvoje vrijeme polahko teče. Bez povratka. Znaš li možda da će ti na Ahiretu biti najdraže ono vrijeme koje si proveo/ la u ibadetu, namazu, učenju Kur’ana? Zamisli kako je milo. Da svaki dan imaš sohbet sa Kur’anom. Samo ti i on. A Milostivi te sluša. Meleci ti pišu u knjigu dobrih dijela- za svaki proučeni harf deset dobrih dijela. Blago tebi! Gdje još možeš toliko zaraditi? Ko nudi tako unosan profit?

Pogledaj ga. Ne zaobilazi ga. Uvijek nađi vremena za njega. Obriši prašinu sa njegovih zlatom izvezenih korica. Dodirni ga svojom rukom. Otvori njegove korice. Pogledaj ljepotu njegovu koja odmara oči. Napoji dušu sa posebnog izvora.

Zašto ne razmisle o Kur’anu, ili su na njihovim srcima katanci? (Kur’an)

Ne dozvoli da na tvome srcu budu katanci. Nemoj bježati od Kur’ana. Ne traži izgovore. Imaj vremena za njega, jer zaista imaš vremena. Samo što tvoje srce čezne za onim što voli. Voli Kur’an. Druži se s njim. Vidjet ćeš koliko će ti dobra donijeti na dunjaluku. A tek na Ahiretu…

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta