Odgovori

Da li će žene bez hidžaba osjetiti miris Dženneta?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Hadis u kojem je rečeno da žena koja ne nosi hidžab neće osjetiti miris Dženneta, da li se pod njim misli da neće ući u Džennet i da li je to izvodi iz Islama? Allah vas nagradio!

Odgovor: Bismillah elhamdulillah wes-salatu wes-selamu ala resulillah we la havle we la kuvvete illa billah. Vjerovatno da osoba koja je postavila pitanje misli na hadis Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem gdje kaže: “Dvije skupine ljudi koje su u džehennemu nisam još vidio. Jedna je skupina koja drži bičeve poput kravljih repova i njima udaraju ljude. I žene koje su pokrivene, a otkrivene koje poučavaju i druge žene tome, koje su skrenule sa pravoga puta. Njihove glave izgledaju kao grbe deva. Neće ući u džennet,niti će osjetiti njegov miris, koji se osjeća na velikoj daljini.” (Muslim)

Ovaj hadis i slični hadisi koji govore o proklestvu žena ili hadisi prijetnje vatrom ili zabranom ulaska u Džennet ženama koje ne nose hidžab, podrazumjeva se da takve neće ući u Džennet bez polaganja računa, ili će biti kažnjene zbog tog grijeha, ili da se Allah takvoj osobi smiluje pa joj oprosti, ali pod uvjetom da ista osoba bude imala osnovu vjere, a samo ostavljanje hidžaba ne izvodi iz islama, ali ako bi obavezu hidžaba ohalalila srcem ili jezikom onda bi izašla iz islama zbog negiranja opće poznatih šerijatskih tekstova (propisa), i zbog ohalaljivanja onoga što je Allah zabranio.

Iz ovog propisa se izuzimaju osobe koje su tek ušle u islam ili živjele daleko od znanja poput onih koji žive u pustinjama ili brdima, suprotno današnjem stanju gdje su islamski propisi postali poznati i kod kršćana i židova, a kamoli kod onih koji nose muslimanska imena, a Allah najbolje zna.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta