Odgovori

Da li je dozvoljeno doviti na ovakav način?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum šejh Kakav je propis dove na ovakav način:  ‘Gospodaru, tako ti Tvoje ljubavi prema Muhammedu, alejhisselamu, podari mom bratu u Islamu brzo i potpuno ozdravljenje.’ Allah vas nagradio.

🔖ODGOVOR: Bismillahir-rahmanir-rahim

Nije ispravna ova dova, ovo je tevessul putem dove. Tevessul, ili umiljavanje Allahu, je približavanje Njemu korištenjem načina koji vode do Njegovog zadovoljstva, a tevessul dovom znači da prilikom dove spomenemo nešto što će biti razlogom da se dova primi.

🔸 Šejh Ibn Usejmin kaže: „Tevessul putem dove znači da onaj ko dovi u svojoj dovi spomene nešto što će biti razlogom da se dova usliša.“ Medžmu’ul-fetava ver-resail, 2/340. Pogledati: 5/280.

Ukoliko su spomenuti razlozi u dovi ispravni i šerijatski dozvoljeni, i tevessul je ispravan i šerijatski dozvoljen, i dova će biti primljena. U suprotnom niti je tevessul ispravan, niti će dova biti primljena.
Da bi nešto bilo uzrokom primanja dove, mora se imati dokaz koji potvrđuje ispravnost uzroka, a to je nemoguće spoznati bez šerijatskih dokaza, tj. dokaza iz Kur’ana i Sunneta.

Ova dova nije ispravna iz dva razloga:

1⃣ U dovi je spomenut uzrok (razlog primanja dove, a to je Allahova ljubav prema Muhammedu), sa kojim onaj ko dovi nema nikakvu vezu i zbog toga je spominjanje takvog uzroka neispravno i zabranjeno. Razlog te zabrane jeste neispravnost i ništavnost uzroka primanja dove, prvo: taj uzrok u šerijatu nije određen, niti potvrđen;
drugo: zato što onaj ko dovi nema veze sa tim uzrokom (razlogom da se dova primi) niti je uticao na njega, niti ga posjeduje, (onaj koji dovi nema nikakve veze sa tim što Allah voli Muhameda), za razliku od dobrih djela koja su njegova i putem imana i vjerovanja koji su njegovi.

♦Tevessul Allahovom ljubavlju prema Muhammedu je kao i tevessul položajem Muhameda kod Allaha, ili kao tevessul hakkom (pravom) stvorenja i njihovim hurmetom.  Ovaj vid tevessula nije prenesen od Poslanika ispravnim putem, niti je bio poznat kod ashaba, tabi’ina i učenjaka i prvaka ove vjere, i on je jedan od tri zabranjena tevesula.

Dova bi bila ispravna kada bi se reklo: ‘Gospodaru ja volim Muhameda, ili ja vjerujem u Muhameda, ili ja sam pokoran Muhammedu, podari mom bratu u Islamu brzo i potpuno ozdravljenje.’ Na ovaj način spomenuli smo razlog na kojeg direktno imamo uticaj, a to je vjerovanje u Poslanika, ljubav prema njemu, ili pokornost njemu, sve se ovo ubraja u djela koja onaj koji dovi posjeduje, zbog toga je ovakva dova ispravna i tevessul je ispravan.

2⃣ U dovi se zaklinje Allah sa Njegovom ljubavlju prema Muhammedu, to je kao zaklinjanje Allaha sa položajem koji Muhamed ima kod Allaha, ili zaklinjanje Allaha direktno sa Muhamedom.  Ovo je zabranjeni vid zaklinjanja Allaha i zabranjeni vid tevessula.
Zaklinjanje Allaha (sa Njegovim stvorenjima) nije uzrok zbog kojeg se uslišava dova, pa zbog toga nije ispravno.

Ibn Tejmijje, govoreći o propisu tevessula putem zaklinjanja Allaha sa Njegovim stvorenjima, veli: „Poznato je da je traženje od Allaha putem stvorenja ili zaklinjanje Allaha sa Njegovim stvorenjima jedna od najvećih novotarija u islamu, i neispravnost ovog vida poznata je učenim ljudima, kao i običnim masama.“ Ka’ide dželile fit-tevessuli vel-vesile, str. 169.

Također veli: „Niko nije u stanju od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da prenese nešto što je validan dokaz kod islamskih učenjaka, a što ukazuje na dozvoljenost zaklinjanja Allaha vjerovjesnicima i dobrim robovima ili dozvoljenosti dove njihovim ličnostima. Niko nije u stanju da pronađe argument koji ukazuje na zaklinjanje ili traženje putem ličnosti Poslanika ili putem ličnosti nekog drugog stvorenja.“ Ka’ide dželile fit-tevessuli vel-vesile, str. 165.

🔹 Govoreći o tevesulu s Poslanikom Ibn Tejmijje veli: „Ashabi su za vrijeme života Poslanika tevessul činili putem njegove dove i zagovaranja, a kada je umro, to nisu činili ni putem dove ni putem zagovaranja, a niti putem njegove ličnosti.
Ni od jednog učenjaka među prvim generacijama nije preneseno da je Allahu činio tevessul putem umrle osobe, a niti da ga je njome zaklinjao.  Ovako su govorili Ebu Hanife, Ebu Jusuf i drugi: ‘Nije dozvoljeno kazati: Molimo Te pravom vjerovjesnika!’“ El-Istigase, str. 243.
Napomena:

Tevessul putem dove se dijeli na: Validni (šerijatski) i zabranjeni (novotarski).

Ispravni tevessul se može podijeliti na više vrsta, a najpoznatija podjela je ona koja kaže da postoje tri vrste dozvoljenog tevessula:

1⃣ Tevessul Allahovim imenima i svojstvima.
2⃣ Tevessul putem dobrih djela.
3⃣ Tevessul dovom dobrih ljudi.

Nedozvoljeni tevessul se isto može podijeliti u tri vrste:

1⃣ Tevessul pravom (hakkom), svetošću (hurmetom) ili položajem (džahom) određene osobe kod Allaha.

2⃣ Tevessul putem nečije ličnosti.

3⃣ Tevessul zaklinjanjem Allaha Njegovim stvorenjima.

❗Napomena: Sve što je sumnjivo i u što nismo sigurni da je ispravno, bolje je ostaviti nego raditi, zbog opasnosti da ne bismo nešto izgovorili ili uradili a što je novotarija ili širk. A Allah najbolje zna.

Mr.  Jakub Alagić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta