Odgovori

Nagrada za odgoj tri kćerke pripada ocu ili majci?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko bude imao tri kćerke pa se strpi u vezi s njima, poji ih i oblači, bit će mu zaštita od džehennema.” Da li se ovo odnosi da će biti zaštita samo ocu ili i majka u tome ima udjela. Ja imam tri kćerke, elhamdulillah.

Odgovor: Hvala Allahu! Hadis je općeg karaktera i odnosi se i na oca i majku, jer Allahov Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Ko bude imao dvije kćerke pa se bude lijepo prema njima odnosio, bit će mu zaštita od vatre.” Ovo se odnosi i ako bude imao sestre, tetke po ocu ili majci, pa se prema njima lijepo odnosio, nadamo se da će zbog toga dobiti džennet. Time što im čini dobročinstvo, on je zaslužio veliku nagradu i zaštitu od vatre.

Ovo se odnosi samo na muslimane, kada musliman čini ovo dobro djelo, želeći time Allahovo zadovoljstvo, to će biti uzrok njegovog spasa od džehennema i ulaska u džennet. Mnogo je djela koja spašavaju od vatre i uvode u džennet, zato bi se vjernik trebao truditi da sakupi što veći broj tih djela, a islam je prvi i osnovni temelj zbog kojeg će ljudi ući u džennet i biti spašeni od vatre.

Postoje djela zbog kojih će, kada ih vjernik učini, ući u džennet i biti sačuvan vatre, kao što je briga o kćerkama ili sestrama koja će biti zaštita od vatre. U ovo spada i to da ukoliko čovjeku umre troje maloljetne djece, bit će mu to zaštita od vatre. Upitali su ga: „A dvoje?“ Pa je rekao: „I dvoje.“ Nisu ga pitali za jedno. A prenosi se s vjerodostojnim lancem da je rekao: “Uzvišeni Allah je rekao: ‘Nema druge nagrade za Moga roba kome uzmem radost dunjaluka izuzev dženneta.’” Dakle, Uzvišeni Allah pojasnio nam je da je nagrada onom čovjeku kome uzme voljeno dijete, pa se on strpi i nada nagradi, džennet.

Dakle, u ovom hadisu spominje se i jedno dijete, pa ukoliko se roditelji, otac ili majka, ili oboje njih, strpe i nadaju nagradi, bit će nagrađeni džennetom. Ovo je velika Allahova nagrada i blagodat. Ovo se isto odnosi na muža, suprugu, druge rođake i prijatelje ukoliko se strpe i nadaju nagradi,i ne čine velike grijehe.

(Izdvojeno iz fetvi Ibn Baza, 4/375)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta