Akida

Da li je ispravno reći: “Da sam uradio to i to, bilo bi to i to…”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Često puta možemo da čujemo kako neko kaže: Da sam uradio to i to, bilo bi to i to; ili da se kaže: Da nisam uradio to i to, ne bi se desilo to; ili da se kaže: Da si slušao šta sam ti govorio, ili: Da si uradio što sam ti rekao, ne bi se desilo to, kao i druge slične fraze koje se mogu čuti.

Izraz Da je narušava vjernikov oslonac na Allaha i čini muslimana vezanim za uzroke, slabi njegov tevhid, pa čak uzrokuje i loše mišljenje o Uzvišenom Gospodaru. To je put kojim šejtan u srce muslimana i muslimanke unosi tugu, kajanje i razočarenje, što može da uzrokuje mnoge rasprave i verbalne konflikte. Izgovaranje riječi Da je u nevoljama je jedna od osobina licemjera i onih koji imaju slabo vjerovanje u božije određenje. Ko se protivi božijem određenju, taj nije zadovoljan Allahom kao gospodarom; tako nije upotpunio svoj tevhidu-rububije, svoje vjerovanje da je Allah Stvoritelj i Gospodar svega. Kada ga zadesi neko iskušenje ili nevolja, obaveza je vjerniku da se kloni ovakvih riječi, da koristi lijepe riječi koje u sebi sadrže zadovoljstvo Allahovom odredbom, sabur i nadanje Allahovoj nagradi – riječi na koje je uputio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem : “Jak vjernik je bolji i draži Allahu od slabog vjernika, ali u obojici je dobro. Teži za onim što će ti koristiti! Traži pomoć od Allaha i nemoj klonuti! Ako te nešto zadesi, ne reci: Da sam uradio to i to, bilo bi to i to, nego reci: To je Allahova odredba i On čini šta hoće! Riječi: Da sam otvaraju vrata šejtanu.” (Muslim). Na muslimanu je da se osloni na Uzvišenog Allaha i da od sebe da što je u stanju kako bi bio od ljudi koji iskreno izgovaraju: “Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!“

Preuzeto iz knjige: Mali i skriveni širk – Musned ibn Muhsin el-Kahtani

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta