Problem i devijacije u društvu

Da li je pušenje duhana haram?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum!

1. Da li je pušenje u prisustvu nepušača i djece haram?

2. Da li je pušaču zbog smrada i zadaha iz usta mekruh klanjati u džematu, kao i čovjeku koji je jeo luk?

 Odgovor: Esselamu alejkum! Uzimajući u obzir strogu kur’ansku zabranu: “Ne bacajte se svojim rukama u propast” i njenu primjenu na pušenje duhana, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu “haram” u slučaju pušenja duhana uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke. Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina “haram” – stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik a.s. je rekao: “Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom.”

Prema tome, možemo konstatovati sljedeće:

1. da je pušenje, kao po zdravlje opasna i štetna pojava, zabranjeno, a ta zabrana je još jača ako se njime šteti i drugima, ili se još i propagira među njima,

2. ukoliko je neugodan miris duhana pušača  dovoljno intenzivan da uznemirava klanjače, onda je pokuđeno da dolazi u džemat analogno slučaju dolaska u džamiju nakon jedenja bijelog luka i sl. hrane koja emitira neugodan miris.

Izvor: www.islamskazajednica.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=17427%3Ada-li-je-pusenje-duhana-haram
___________________________

Štetnost duhana posljedica je djelovanja četiriju osnovnih sastojaka koji tvore pravi smrtonosni koktel:

  • ugljik (II) oksid – vrlo otrovan plin koji nastaje nepotpunim izgaranjem duhana. Veže se na hemoglobin i sprječava prijenos kisika do stanica te smanjuje našu otpornost i spolnu moć;
  • podražajna sredstva – uzrokuju upalu i povećanje bronhijalne sluzi te smanjuju njezinu sposobnost izbacivanja. Potiču bolesti dišnoga sustava, kratkotrajno, a zatim i kronično (bronhitis i plućni emfizem);
  • katranski spojevi – izrazito su karcinogene tvari, koje se s podražajnim sredstvima podupiru kao uzročnici raka;
  • nikotin – potiče kardiovaskularne teškoće, smanjuje stezanje mišića u želučanoj stjenci i izlučivanje želučanoga soka (smanjen tek, probavne smetnje kod prve cigarete), odgovoran je za stvaranje ovisnosti i izaziva psihološke posljedice (potiče intelektualne funkcije, opušta u slučaju stresa). Osjećaj užitka vezan uz nikotin dugujemo povišenoj razini endorfina, našeg prirodnog morfija.

Pušač protiv svoje volje

Štetnost duhanskoga dima širi se i na okolinu koja ga također udiše. Posljedice nisu ograničene samo na prolazno nadraživanje očiju ili grla tijekom večeri u kojoj se puno pušilo. Učestalo izlaganje opasno je za sve ljude koji imaju osjetljive dišne putove, a posljedice mogu biti astma, bronhitis i dr. Osobito su izložena djeca: dijete čiji su roditelji pušači četiri je puta sklonije ORL upalama. Napokon, statistike jasno dokazuju da pasivni pušač ima otprilike dva puta veću vjerojatnost obolijevanja od raka pluća.

Dio iz teksta: https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/ovisnost-o-nikotinu-carstvo-duhana

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta