Problem i devijacije u društvu

Feminizam – razarač brakova

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Feminizam – čekirana karta, možda i u jednom pravcu, za mnoge. Karta u bolnom pravcu na oba svijeta.  Pokret koji ima možda i najviše utjecaja u 21 vijeku. Pokret za “prava i jednakost” žena. Čak i mnoge muslimanke, pogotovo u EU zemljama, su otišle tim vodama. Dolazi se do nivoa oholosti gdje se ajeti negiraju. Ista ona oholost koju je Iblis pokazao. Jedan od razloga velikog broja razvoda je upravo ovaj pokret. Kad god osoba izađe iz granica serijata, osjetit će posljedice na svojoj koži. Dr. Peterson ima neke fenomenalne debate na ovu temu gdje je potopio gotovo sve nebuloze istoga.

Interesantna činjenica – na TV-u se čuje jedna priča, sretna prica, garantovana prava, prikazuju se sretne pjevačice, sloboda i tako to… Da li je to zaista tako? Jedna od industrija u koju bih rado uložio velike svote novca je farmaceutska. Specifično u proizvodnju antidepresiva za žene. Konzumacija antidepresiva u zadnjih 10 godina je skočila za astronomskih 65%. Duplo više kod žena nego muškaraca. Ja ne mogu pronaći riječ koja bi opisala kolika je to u stvari cifra. U statistikama velikih razmjera, promjena od 3% se smatra velikom, 5% radikalnom. Sad možete misliti koliko je promjema od 65%. Gdje je ta silna sreća i sloboda otišla? Tako sretne da ih hvata depresija od toliko sreće?  Postoji dobar razlog zašto se drži priča o feminizmu u eteru. To donosi novac. Jako mnogo novca. Ponajviše farmaco – industriji ali i filmskoj, industriji ljepote, advokatima, nevladinim organizacijama. Ovo nisu nikakve teorije zavjere već čiste činjenice. Novac. Mnogo novca utječe na tokove istoga.

Za oko mi je zapala jedna emisija o preživljavanju. One survival fazone – izbace par da sami prežive. Obično ne gledam takve emisije ali ova mi je zapala za oko jer se radi o paru koji se non stop svađao. Kako će se takav tim snaći u takvoj situaciji? Interesantno, njihov brak se popravio, postali mnogo bliži jedno drugom, postali intimniji na svakom nivou. A kako su to postigli? Ona odustala od feminizma. U prirodi glad i medvjed ne pitaju kojeg si pokreta. Durila se dan, dva ali nije bilo izlaza. Morala se oslanjati na snagu koju nema, a koju on ima. Razdvojili se dan – dva ali znali su gdje su otprilike jedno i drugo. Ona njemu prišla. Razuman momak. Glad i strah je natjerali na to. Vrlo brzo su riješili nesuglasice. Na kraju snimanja kaže (parafrazirano): “Osjećam se puno bolje, puno bliže. Ne znam, nekako mi je mnogo privlačniji ovdje. On radi, vodi, odlučuje, uzima stvar u svoje ruke… I to nas je zbližilo u svakom smislu.”

Rekao sam da je i mnoge sestre ovo zahvatilo. Toliko da su se neke rastale sa vjerom negirajući ajete. Poznajem jednu koja nije otišla tako daleko, odnosno njenu porodicu, ali je otišla poprilično. Feminizam, fazoni, ona hoće da je glavna. I pronađe sebi odgovarajućeg supruga, mlakonja nekakav. Sve može kod njega, njemu sve ravno do mora. I sve je bilo divno i bajno u početku. Ona glavna, sve se nju pita, popularna, dosta sestara se ugleda na nju. A život stoji iza ugla, čeka sa bejzbol palicom. I dođu do tog ugla pa knjeh, tras, bum. Počeli problemi u porodici, sa djecom, sa finansijama, sa još 5-6 stvari. I sve po njoj. On isti kao i uvijek, njemu sve ravno do mora. Orilo, gorilo, njemu svejedno. Sve po njoj. Antidepresivi, tablete, suze… Kaže: “Ne vjerujem u ljubav.” Pa normalno kada si se oženila sa muškarcem, a on se udao za tebe. Pred društvom nasmijana, a u samoći guši se suzama. I to sa dobrim razlogom.

Muškarci i žene nisu iste. Muški emocionalni sistem je u potpunosti drugačiji od ženskog. Nisu čak ni slični. Drugačije izlaze na kraj sa stresom. Muškarci, pogotovo kada znaju kako, mogu podnijeti neopisivo velike količine stresa bez nekih težih posljedica. Žene ne mogu. Muški emocionalni sistem zaboravlja stvari, gura stres, izbacuje ga. Ne dozvoljava da utječe na osobu. Ženski ostaje, obara ženu, rješava se razgovorom i podrškom.

Ne možeš ti izaći iz granica šerijata a da te život ne udari po glavi. Nema šanse. Jer Allah, azze ve dželle, je jasno odredio uloge i on poznaje za šta je ko i kako se ko ponaša. On nas je stvorio, On zna bolje od nas ko ima kakvu ulogu. Muškarac je lider u porodici. Tako je Allah odredio i to se neće promjeniti nikada, koliko kod to neko želio. Kada izađeš iz te barijere, tebe udari po glavi. Pa bujrum, prkosi Allahu, neuzubillah. Kakva tek kazna čeka takve na ahiretu.

U hadisima se spominje jasno da će najviše žena u Džehennem zbog dvije stvari: nezahvalnost mužu na opskrbi i neposlušnost. “Predočen mi je Džehennem i ja nisam vidio zastrašujućeg prizora od toga sve do danas, i vidio sam da je većina njegovi stanovnika žene. Potom prisutni rekoše – A zašto je to tako, o Allahov Poslaniče? Na to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: “Zbog njihova kufra (nijekanja i negiranja)!” Na to mu bi rečeno: Zbog njihova kufra u Allaha, azze ve dželle? Na to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “One niječu dobro svojih životni saputnika (muževa) i općenito dobro koje se prema njima učini, pa tako kada bi jednoj od njih činio dobro čitavu jednu godinu i nakon toga ona vidi nešto pri tebi, odmah bi kazala: Nikada nikakvo dobro nisam od tebe vidjela.” (Hadis bilježi imam Buhari 1052)

Ima grešaka kod muškaraca. Ja sam prvi koji staje na takav bedem i kaže da se moramo popraviti, da ne nosimo emanet kako moramo, kako trebamo, kako nam je naređeno. Da se moramo popraviti. Trudim se iz petnih žila da sebe popravim pa druge savjetujem. Ali nijedan savjet ne može biti jednostran – obje strane se moraju opomenuti. Pogotovo kada je nesto toliko da to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naziva kufrom!

I možete vi prkositi nama. Prsiti se da je samo do nas. Imati hiljadu opravdanja i izgovora. Galamiti i vikati, govoriti da smo zaostali. Možete, nije problem. Samo se pobrinite da te izgovore pripremite za dan kada će ljudi pred Allaha, azze ve dzel, stati. Kada neće više biti oholosti prema Allahu, neuzubillah. Kada ce Allah biti najljući. Molim Allaha da nam olakša to ispitivanje pred Njim i smiluje nam se. Pripremite izgovore da kazete zašto!? Allah naredio jedno, vi se uzoholili, pomislili da znate bolje pa prkosili. A i ne morate. Taj dan izgovori svakako će biti beskorisni. Islamski propisi ne smiju nikada biti predmet ismijavanja vjernika. To je stvar koja vas od vjere može rastaviti.

Emir Poljarević

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta