Fikh

Da li je ženi dozvoljeno uzeti tejemum umjesto abdesta kada nosi šminku? / Šta je tejemum

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum! Postoji li neka olakšica za mladu, vezano za uzimanje abdesta, s obzirom da ću biti našminkana od 7h ujutru, a znam da se abdest ne može uzeti preko šminke, da li je moguće i da li je opravdano uzeti tejemum?

ODGOVOR: Esselamu alejkum! Tejemum, umjesto abdesta, dozvoljeno je uzeti u slučaju nemogućnosti upotrebe vode zbog bolesti ili opravdane bojazni od bolesti (velika hladnoća, alergija na vodu…), straha od neprijatelja i sl., te nedostupnosti vode ili nedovoljnosti da pokrije nužne potrebe čovjeka (za gašenjem žeđi i pripremu hrane) i propisano vjersko čišćenje. Razlog koji ste naveli u Vašem pitanju ne spominje se među razlozima koji opravdavaju uzimanje tejemuma. Abdest nije uvjet ispravnosti šerijatskog vjenčanja, ali je svakako bolje obaviti ga pod abdestom.
Dr Enes Ljavaković
________________________
 

Šta je tejemum

 
Tejemum je zamjena za abdest i gusul i sa njim je dozvoljeno obavljati sve vrste ibadeta, ako postoji valjan razlog i nemogućnost da se dođe do vode.
 
Razlozi radi kojih se uzima tejemum

1. Nestanak vode za abdest ili gusul
Ovdje se naravno misli i na to ako bi čovjek imao nešto vode al ne dovoljno za piće, ili je od vode udaljen jednu milju i više. Također, čovjek se može naći u prilici da ima vode ali, npr. za tu vodu bi trebao da izdvoji veću cijenu nego što je stvarno vrijedna i tome sl. Dakle, sve ovo ulazi u rijči Uzvišenog: „…a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite..“ (El-Maide, 6.)

2. Nemogućnost upotrebe vode
Kao, npr. zarobljenik, onaj koji je zarobljen u blizini vode, kao i onaj ko se boji kradljivaca ili zvijeri bez obzira bio na putovanju ili kod kuće, jer ulazi u opći propis koji stoji u hadisu Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme, kojeg prenosi Ebu Zer, radijallahu anhu: „Zemalja i njena čista tvar, je za muslimana čisteća, pa kada ne bi našao vode i deset godina, a kad nađe vodu neka opere svoje tijelo jer je to bolje.“

3. Bolest ili strah od bolesti
Dakle ako je čovjek bolestan, ili se boji za svoje zdravlje, tj. postoji realna mogućnost da će se, ako se okupa ili abdesti, on razboljeti, kao i da će mu se bolest pogoršati. Shodno hadisu kojeg smo naveli u gornjem dijelu teksta gdje se čovjek okupao a zatim umro. Također, invalid koji nema kod sebe da ga neko usluži da abdesti, a boji se da će ga vakat proći, dozvoljeno mu je da uzme tejemum, jer je on na stepenu onoga koji nema vode.

4. Potreba za vodom trenutna i u budućnosti
Šta ovo znači? Ako čovjek ima vode, ali se boji da neće moći doći do novih zaliha, ili je neka od plemenitih životinja pred uginućem, kao i lovački ili pas čuvar, ili mu je potrebna voda za kuhanje kao i za odsranjivanje nečistoće sa tijela, onda mu je dozvoljeno da uzme tejemum a da sa tom vodom spasi jedan život, odnosno tkloni svoju potrebu.

5. Niske temperature zraka ili vode
Dakle, olakšica u ovom slučaju odnosi se na veliki hades koji zahtjeva gusul. Ovdje bih napomenuli grešku monogih ljudi u koju upadaju, a to je recimo da čovjek propusti namaz ili više pod izgovorom nema tople vode, ovo se posebice odnosi na sabah namaz, pa još u džematu. Dakle, dovoljno mu je da uzme tejemum kao zamjenu za gusul, a ako ima dovoljno vode bdestit će bez obzira što je vani hladno, jer abdest za razliku od gusula se veoma brzo osuši.

6. Bojazan za imetak, ili život
Kad bi i bio u mogućnosti dći do vode, ali postoji relana mogućnost da će biti napadnut ili opljačkan, čovjeku je dozvoljeno uzeti tejemum do prestanka te opasnosti.

7. Ne postojanje sredstva da se voda izvuče iz bunara ako je bunar u pitanju.

8. Bojazan da će proći namasko vrijeme
Po ovom pitanju postoje različita mišljenja islamskih pravnika, no ukratko dozvoljena je upotreba tejemuma u ovom slučaju za musafira u svakom slučaju dok za onoga ko je kod kuće a desi mu se ovo, uzeće tejemum samo u slučaju namaza koji nema odgode, kao dženaza, džuma, bajram i sl.
 
Da li treba ponoviti namaz koji se obavi tejemumom?

Svi islamski pravnici su složni da onaj ko klanja namaz pod tejemumom i nakon toga prođe vakat tog namaza, ili prestane jedan od razloga uzimanja tejemuma, da je taj namaz valjan i da ga neće ponoviti. Stav hanefijske, malikijske i hanbelijske pravne škole, da onaj ko tejemumi i obavi namaz, zatim dođe do vode u tom vremenu, ne treba da ponovi namaz, s tim da malikije kažu da će morati ponoviti namaz ako se nije dovoljno trudio da nađe vodu.

Dokaz za ovaj stav pravnici ove tri škole nalaze u hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, kojeg bilježi Ebu Davud, a prenosi Ebu Seid: „Dva čovjeka su bila na putovanju, pa je nastupilo vrijeme namaza, a nisu imali sa sobom vode, pa su uzeli tejemum i klanjali, a nakon toga su nasli vode u tom namaskom vaktu, nakon čega je jedan od njih uzeo abdest i ponovio namaz, a drugi nije. Zatim su otišli kod Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, te mu spomenuli taj slučaj. Pa je kazao onome koji nije ponovio postupio si po sunnetu, i tvoj namaz je ispravan, a drugom je kazao: “ti imaš duplu nagradu.“ I jer je tejemum naređen kako smo vidjeli u 6. ajetu sure El-Maide. I čovjek je postupio kako mu je naređeno i ne treba nakon toga da obnavlja namaz.

Uslovi za valjanost tejemuma

1. Nijet, zbog čega se uzima tejemum.
2. Da postoji jedan od napred navedenih razloga.
3. Da se uzima zemljom ili zemljanim tvarima.
4. Da se potiranjem obuhvate svi dijelovi tijela koji se potiru.
5. Potiranje činiti dlanovima ruku.

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta