Odgovori

Da li mi je ispravan zekat ako dajem 2.5% od svoje plate ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum, da li mi je ispravan zekat ako svaki mjesec izdvajam 2.5% od svoje plate ? Npr. imam 1000€ plate i da svaki mjesec dajem po 25€ za zekat i poslije Ramazan udjeljujem onima kojima treba.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Takav postupak nije ispravan. Ispravno je da sakupljate ušteđevinu i saznate vrijednost nisaba u zemlji u kojoj boravite, zatim kada dostigne ili pretekne vrijednost nisaba zabilježite taj datum te nakon što prođe godina dana od tog datuma izdvojite 2,5 posto od ukupne sume. Sve to pod uvjetom da niste oduzimali tokom te godine od vrijednosti nisaba makar uzimali od ukupne sume. Zatim sljedeće godine u to vrijeme opet izdvojite propisani procenat na tadašnju novu sumu.

Onog momenta kada vrijednost ušteđevine spadne ispod vrijednosti nisaba, ukoliko potrošite novac do te mjere, prestajete biti obavezni da dajete zekat sve dok ponovno ne dostigne vrijednost Nisaba i prođe godina dana.

Allah najbolje zna.

Odgovor: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta