Aktuelnosti

Daije na nišanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Dr. Elvir Duranović ne propušta priliku da prozove selefije, direktno ili indirektno, i da im stavi metu na čelo. Selefije su dežurni krivci i rušitelji svih vjerskih vrijednosti u našoj domovini, jer su, prema mišljenju dr. Duranovića, najveće zlo koje je zadesilo naš narod.
 
Prije nego što je otkriven počinilac koji je išarao turbe “Sedam braće”, dr. Duranović požurio je osuditi selefije i nazvati ih lažnim, patvorenim i izmišljenim selefijama, koji ne shvataju šta je vjera, šta običaj, a šta kultura. Potom je nasrtaj na turbe okarakterizirao kao sramotu za sve daije koje su svojim predavanjima “isprale mozgove počiniocima”.
 
Dakle, istog trenutka kad je dobio informaciju o skrnavljenju turbeta, dr. Duranović znao je ko su počinioci i ko je odgovoran za skrnavljenje, za razliku od obavještajnih i sigurnosnih struktura kojima to do ovog momenta nije poznato i koji još uvijek tragaju za počiniocima. U narednom periodu očekuje se da dr. Duranović dostavi imena idejnih kreatora i izvođača radova službama bezbjednosti, a službe će potom trenirati strogoću na “zloglasnim vehabijama”. Doktore Duranoviću, da li imate osjećaj odgovornosti i da li vas grize savjest kada proizvoljno, paušalno i krajnje neodgovorno, zbog nepoznatog počinioca, nalijepite metu na čelo velikoj skupini nevinih ljudi? Ko je to i kada pozvao na skrnavljenje turbeta, mezara i kulturne baštine Bošnjaka?! Zašto obmanjujete ljude i iznosite netačne tvrdnje, i to sve na jako ciničan i arogantan način? Naposljetku, počinilac ovog nedjela ima svoje ime, prezime i matični broj. S kojim pravom generalizirate i prozivate sve selefije i daije?
 
Vodeći se ovom nakaradnom logikom možemo optužiti nekog od imama za “ispiranje mozga džematlijama” ako dotični imam kaže da su kockarnice, alkohol i droga veliko zlo, da je zabranjeno razgolićavanje i otkrivanje stidnih mjesta, da je zabranjeno tražiti i uzimati mito itd., budući da uvijek neko od džematlija može razumjeti da bi trebao reagirati i fizički spriječiti ono što islam brani. Sve se može zloupotrijebiti i pogrešno razumjeti ukoliko to neko želi.
 
Islamskim misionarima (imamima, mualimima i daijama) dužnost je ukazati na novotarije i neispravne postupke koji se nerijetko čine na određenim mjestima, što nikako ne znači da je dozvoljeno silom i brutalnim metodama mijenjati ono što se smatra neispravnim ili zabranjenim. Nismo ispunili emanet ukoliko ne budemo ukazivali na neosnovane i zabranjene postupke, i ako budemo pravdali neopravdane novine, kao što vi činite pravdajući brojne novotarije i tražeći im utemeljenje u dini-islamu. Pored toga, nećemo kazati da ste vi, uvaženi doktore, najveće zlo koje je zadesilo Bošnjake, kao što vi rekoste za “lažne i izmišljene selefije, pseudoselefije”.
 
Vi ste hafiz, doktor i predavač na FIN-u. Bilo bi lijepo da poštujete sami sebe, svoje zvanje i ugled koji uživate u našem društvu, da se ne spuštate tako nisko i da poštujete druge ljude makar bili vaši neistomišljenici koje prezirete. Svevišnji Allah naređuje nam: “Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže bogobojaznosti, i bojte se Allaha. Allah, doista, zna sve što činite.” (El-Maida, 😎
 
dr. Safet Kuduzović
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta