Za sestre

Deset glavnih izgovora muslimanki koje ne nose hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo isto pitanje smo postavili grupi muslimanki koje ne praktikuju hidžab i iz njihovih odgovora izvukli deset glavnih izgovora, kojima žene muslimanke pribjegavaju, kada se od njih traži razlog njihovog nepokrivanja

Razlog zbog kojeg je Allah s.w.t. učinio pokrivanje obavezom ženama, jeste kako bi zaštitio njenu čednostu, te kako bi sačuvao njenu čast i njen iman. Zanemarivanje ove Allahove naredbe je jedan od razloga da su se ljudske zajednice udaljile od Allaha s.w.t. i skrenule s njegovog pravog puta. Jedan od jasnih pokazatelja koji ukazuje na ozbiljnost ovog problema jeste rasprostranjenost žena, koje ne samo da otkrivaju svoja tijela, nego prave čitave izložbe svoje ljepote i ukrasa.

Nažalost, da se primijetiti da je ova pojava raširena i na prostorima, ne samo sa velikom, nego čak i većinskom muslimnskom populacijom. Sve ovo nas navodi da se zapitamo koji su to uzroci koji su doveli do ovakog žalosnog udaljavanja?

Iz ovog pitanja je proizašlo jedno novo pitanje, a to je, zašto su muslimanke ostavile hidžab po strani. Ovo isto pitanje smo postavili grupi muslimanki koje ne praktikuju hidžab i iz njihovih odgovora izvukli deset glavnih izgovora, kojima žene muslimanke pribjegavaju, kada se od njih traži razlog njihovog nepokrivanja.

Opravdanje broj 1: Još uvijek nisam ubijeđena u obavezu nošenja hidžaba.

Ako upitamo ovu sestru da li je ubijeđena u ispravnost islama kao religije, ona će odgovoriti potvrdno, i kao posljedicu toga, posvjedočit će da nema drugog Boga osim Allaha, i da je Muhammed s.a.w.s. njegov poslanik. To znači da je one uvjerna da je islam jedini ispravan sistem vjerovanja i jedini zakon po kojem čovjek treba da živi svoj život.

Ako je onda upitmo da li je hidžab obaveza propisana ženama od strane Allaha s.w.t., sestra koja je iskrena u svom nijjetu i koja se interesovala po ovom pitanju, s nijjetom da spozna samo istinu, će odgovoriti “Da”. Allah s.w.t., u čije božanstvo one ne sumnja, u svojoj knjizi joj je naredio da nosi hidžab, kao što joj je i voljeni Poslanik s.a.w.s., u čije poslanstvo ona vjeruje, u hadisu objasnio obavezu nošenja hidžaba.

Kako nazivamo insane koji tvrde da vjeruju u Allaha s.w.t. i Njegovu objavu, a koji se ne pokoravaju onome što su Allah i Njegov poslanik naredili? Oni zasigurno nisu iz one skupine ljudi o kojoj Allah s.w.t. u Kur’anu kaže: “Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: “Slušamo i pokoravamo se!” – Oni će uspjeti.

Ako je ova sestra ubijeđena u islam kako onda nije ubijeđena u naredbe koje ova vjera povlači za sobom
___________________________________________

Izgovor broj 2: Ubijeđena sam u obavezu pokrivanja ali mi majka ne dopušta da se pokrijem, stoga ako je ne poslušam zaradit ću džehennem.

Onaj koji je najbolje ukazao na neispravnost ovakvog opravdanja je najsavršenije Allahovo s.w.t. stvorenje, naš voljeni Poslanik s.a.w.s, od kojeg se prenosi da je rekao: “Nema pokornosti Allahovim stvorenjima kroz nepokornost Allahu s.w.t.” (Ahmed)

Roditelji, a posebno majka zauzimaju posebno i uzvišeno mjesto u islamu. Koliko posebno, najbolje govori činjenica da Allah s.w.t. u Kur’anu naređuje poslušnost roditeljima odmah nakon pokornosti Njemu. Allah s.w.t. je u Kur’anu rekao: “I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite…” (4:36)

Pokornost roditeljima je neograničena, što znači da smo obavezni uvijek poslušati roditelje, osim u slučaju kada bi poslušnost roditeljima značila neposlušnost Allahu s.w.t. Dokaz za ovo jesu Allahove s.w.t. riječi: “A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj…” (31:15)

Biti neposlušan roditeljima onda kada od tebe traže da počiniš grijeh, ne smije te spriječiti da nastaviš da se i dalje prema njima ophodiš s ljubavlju i poštovanjem. I Allah nam to naređuje: “…i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća” (31:15)

Nakon svega gore pomenutog, kako onda možeš, draga sestro, biti pokorna svojoj majci a nepokorna Allahu s.w.t. koji vas je obje stvorio, i tebe a i tvoju majku?
____________________________________________

Izgovor broj 3: Moje radno mjesto mi ne dozvoljava da praktikujem hidžab

Ova sestra pripada jednoj od dvije vrste ljudi: ili je iskrena i poštena, ili je lažljivica koja želi da sa svojim “hidžabom” bude upadljiva pojava blještavih boja, koja će biti u skladu s prostorom i vremenom.

Najprije ćemo odgovoriti iskrenoj sestri. Zar nisi svjesna naredbe, draga sestro, prema kojoj ženi muslimanki nije dozvoljeno da napusti svoju kuću, ukoliko njena odjeća nije u skladu sa Allahovim propisima. Suvišno je spomenuti da je dužnost svake muslimanke da poznaje ove propise. Ako si imala vremena da naučiš o toliko mnogo ovozemaljskih stvari, kako onda možeš zanemariti znanje koje ti može biti od koristi na Sudnjem Danu i koje te dakako može spasiti Allahove s.w.t. kazne.

Stoga, draga sestro traži znanje koje će ti omogućiti da ispravno upotpuniš i ovu od Allaha propisanu obavezu. Ako moraš izaći vani, ne izlazi osim (po propisu) pokrivena, jer samo tako možeš postići Allahovo zadovljstvo a šejtanovo poniženje. Ne zaboravi da grijeh, koji ćeš počiniti time što ćeš izaći dotjerana i otkrivena, je mnogo važniji od stvari koju nalaziš dovoljno važnom da zbog nje počiniš haram.

Draga moja sestro, ako si zaista iskrena i odlučna u svom nijjetu, inšaallah, naći ćeš hiljade i hiljade pruženih ruku kako ti nude svoju pomoć, a Allah s.w.t. je taj koji će ti učiniti život lakšim. Pa zar nije Allah taj koji je rekao: “To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta.” (65: 2-3)

Što se tiče sestre koja spada u onu drugu kategoriju, jedino što možemo reći je sljedeće: Čast i položaj u društvu su propisani od strane Allaha s.w.t. a ne nešto što se može postići dotjerivanjem odjećom i blještavim bojama, te praćenjem posljednjih trendova. Ne, naprotiv, jedino poslušnost Allahu s.w.t, njegovom poslaniku Muhammedu s.a.w.s., te čvrsto pridržavanje Allahovih zakona, od kojih je jedan i hidžab, ti mogu to donijeti. Poslušaj riječi svoga Gospodara s.w.t.: “Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (49:13)

Radi stvari od kojih ćes imati koristi, i koje će ti donijeti Allahovo zadovoljstvo i koje će ti otvoriti vrata dženneta, a pripiši manju vrijednost dunjaluku i ovodunjalučkim bogatsvtima.
_________________________________________

Izgovor 4: Jako je vruće u mojoj zemlji da se jedva izdržati može. Kako bi mi onda bilo ako bih se još i pokrila.

Najbolji prijemjer za ovo jesu Allahove riječi: “Ne krećite u boj po vrućini!” Reci: “Džehennemska vatra je još vruća!” – kad bi oni samo znali!” (9:81)

Draga sestro, kako samo možeš porediti vrućinu u svojoj zemlji i vrućinu džehennemske vatre?

Znaj draga sestro da te je šejtan uhvatio u jednu od svojih zamki, kako bi te odveo od vrućine ovog svijeta a doveo do vrućine džehennema. Oslobodi se iz njegove mreže i gledaj sunčevu toplotu kao Allahovu blagodat a ne kao neku nesreću. Sunce treba da nas podsjeća na jačinu Allahove kazne, koja će u većini slučajeva biti mnogo gora i mnogo jača nego toplota koju osjećamo na ovom svijetu. Vrati se Allahovoj naredbi i žrtvuj ovosvjetsku ugodnost i raskoš za put koji vodi ka spasenju od džehennemske vatre, a o kojoj Allah s.w.t. kaže: “…u njemu svježine neće osjetiti, ni pića okusiti, osim vrele vode i kapljevine” (78:24-25)

Iz ovoga se da zaključiti da je put do dženneta okružen mukom i nevoljama, dok je put do džehennema okružen iskušenjima, strašću i prohtjevima.
_________________________________________

Izgovor broj 5: Bojim se da ću se otkriti nakon što se pokrijem, s obzirom da sam vidjela mnoge sestre koje su to isto uradile.

Draga sestro, ako bi svako primijenio ovakvu logiku i ovakav način razmišljanja, onda bi svi, prije ili kasnije, ostavili ovaj din u njegovoj cjelosti. Ostavili bi namaz iz bojazni da neće biti u stanju da klanjaju nekada sutra. Ne bi postili mjesec ramazan jer bi se bojali da će propustiti post nekada poslije, itd, itd. Zar ne vidiš kako te šejtan još jednom uhvatio u svoju mrežu kako bi te odvratio od Allahovog puta, jedinog pravog puta?

Allah s.w.t. voli neprekidnu pokornost pa makar ona bila mala ili preporučena, tj. da nije fard. Šta je onda sa onim radnjama koje su potpuna obaveza, tj. fard, kao što je npr. hidžab? Prenosi se da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Najomiljenije djelo Allahu s.w.t. je ono koje je stalno, pa makar bilo i malo.”

Zašto nisi pokušala otkriti šta je to što je navelo te iste muslimanke da se otkriju, kako bi se i sama mogla sačuvati ovakvih iskušenja? Zašto nisi potražila način da dođeš do istine i pravog puta, sve dok ne budeš u stanju da se i sama čvrsto držiš za njih? Jedan od tih načina jeste dova upućena Allahu s.w.t. da učini tvoje srce čvrstim, baš kao što je i Poslanik s.a.w.s. molio Allaha. Također, namaz je jedan od načina što potvrđuje i ajet u Kur’anu u kojem je Allah s.w.t. kaže: “Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima” (2:45)

Drugi način kako bi osoba pronašla pravi put, tj. put istine, jeste pridržavanje islamskih zakona, a samo jedan od tih zakona jeste hidžab. Ako se čvrsto držiš jednog cilja, koji je u ovom slučaju džennet i Allahovo zadovoljstvo, nakon što okusiš slatkoću vjere, teško da ćeš doći u situaciju da zapostaviš Allahove s.w.t. naredbe, nakon što se čvrsto počneš držati istih.
_____________________________________________

Izgovor 6: Ukoliko nosim hidžab onda me niko neće oženiti, stoga nošenje hidžaba ću odložiti do udaje.

Svaki muž koji želi da mu supruga bude otkrivena i dotjerana u javnosti, uprkos Allahovoj s.w.t. jasnoj naredbi, prije svega i nije pravi muž. To je muž koji nema nimalo osjećaja da zaštiti ono za što Allah s.w.t. smatra da treba da bude zaštićeno. To je muž koji ti neće pomoći da zaradiš džennet ili pak da izbjegneš džehennem. Porodica koja je zasnovana na nepokornosti Allahu s.w.t i njegovom nezadovoljstvu, tj. koja je zasnovana na činjenu harama, je porodica za koju postoji šansa da joj Allah da bijedu i nesreću, kako na ovom svijetu tako i na ahiretu.

Allah s.w.t. je rekao: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.” (20:124)

Brak je Allahov blagoslov i milost koju će Allah s.w.t. podariti svakom onome kome On hoće. Koliko mnogo muslimanki nose hidžab a udate su, a koliko mnogo ima onih koje nisu pokrivene a udate nisu? Iskren cilj, kao što je u ovom slučaju brak, se u islamu ne može postići kroz iskvarena sredstva. Ukoliko je jedan cilj častan i pošten, jedino kako može biti ostvaren jeste na častan i pošten našin. Kaže se da u islamu postoji pravilo koje kaže: sredstva za postizanje ciljeva su u skladu sa pravilima naumljenih ciljeva.

Na kraju ono što možemo zaključiti jeste da braku, koji je zasnovan na haramu i na neposlušnoti jedinom Gospodaru, nedostaje Allahov blagoslov.
___________________________________________

Izgovor 7: Ne nosim hidžab zato što je Allah s.w.t. u Kur’anu rekao: …i o blagodati Gospodara svoga kazuj! (93:11)

Kako mogu pokriti ono s čim me je Allah s.w.t. obdario kao što su moja ljepota i moja svilenkasta kosa?

Ovakva sestra se pridržava Allahove knjige i njenih naredbi, dokle god se te iste naredbe i propisi poklapaju sa njenim ličnim željama i prohtjevima. Ona ostavlja po strani naredbe onda kada joj ne odgovaraju. Ako ovo nije istina zašto onda ova sestra ne slijedi i ne pokorava se ajetu u kojem Allah s.w.t. jasno kaže: “…i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje” (24:31)

Kao i ajet u kojem se kaže: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (33:59)

Ovakvim govorom, draga sestro, sama si za sebe donijela zakon, tj. usudila si se da sebi odobriš ono što je Allah s.w.t. striktno zabranio, a to je uljepšavanje i otkrivanje (prilikom izlazka vani). Razlog za ovo jeste nedostatak želje da se povinuješ Allahovim s.w.t. zakonima. Najveća Allahova milost kojom nas je obdario jeste iman (vjera), i hidaajah (uputa). A biti upućen znači ispunjavati Allahove propise, tj. znači biti pokriven. Zašto onda draga sestro ne pokažeš i ne pričaš o ovom najvećem blagoslovu kojim te je počastio Allah s.w.t. Da li ima veće milosti od upute?
___________________________________________

Izgovor 8: Svjesna sam da je hidžab fard, međutim pokrit ću se onda kada me Allah uputi da to uradim.

Pitamo ovu sestru šta će uraditi i šta će poduzeti dok je Allah ne uputi na pravi put? Allah s.w.t. svojom mudrošću je napravio način i sredstvo da se postigne svaki željeni cilj. Zato bolesnik uzme lijek kako bi ozdravio, a putnik koristi vozilo ili životinju kako bi stigao do željnog odredišta…

Da li si draga sestro nastojala da potražiš istinu, i da li si upotrebljavala ispravna sredstva kako bi postigla željeni cilj. Neka od tih sredstava su: iskreno upućena molba Allahu s.w.t. kao što se u Kur’anu kaže: “…na Put onih kojima si milost Svoju darovao” (1:6)

Zatim, družeći se sa bogobojaznim sestrama, jer one su te koje ti ponajbolje mogu pomoći da dođes na pravi put, te da se naučiš bojati Allaha. A samo je Allah s.w.t. taj koji upućuje na pravi put.. Družeći se sa sestrama, vrlo je vjerovatno da bi počela ispunjvati Allahovie naredbe a uz to i počela nositi hidžab. Draga sestro ako si zaista ozibljna i iskrena u traženju Allahovog puta, onda nemaš opravdanja za njegov nenalazak, jer postoji toliko načina da se taj put pronađe. A zaista samo Allah upućuje na pravi put.
_____________________________________________

Izgovor 9: Nije još vrijeme za hidžab. Još uvijek sam mlada za pokrivanje. Pokrit ću se kada ostarim i kada obavim hadž.

Melek smrti, draga sestro, je ispred tvojih vrata, čekajući Allahovu naredbu da ti svakog trenutka oduzme život. Allah s.w.t. u Kur’anu kaže: “Svaki narod ima svoj kraj, i kad dođe njegov kraj, neće ga moći ni za tren jedan ni odložiti ni ubrzati.” (7:34)

Smrt, sestro, ne pravi razliku između starog i mladog, što znači da može doći u vrijeme tvoje najveće neposlušnosti Allahu s.w.t., tj. u vrijeme kada si nepokrivena, bestidno izlažući svoju ljepotu i svoje ukrase. Umjesto što si grješna i što činiš haram, ono što treba da radiš jeste da se takmičiš u poslušnosti Allahu s.w.t., zajedno s ostalim Allahovim robovima, kako bi zaradila Allahov oprostu na Sudnjem Danu kao i džennet koji je širine nebesa i zemlje zajedno.

Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani” (57:21)

Sestro, ne zaboravi na Allaha, inače će on zaboraviti tebe, time što ćeš biti uskraćena Njegove milosti, kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Ne ispunjavajući pravo svoje duše da bude pokorna samo Allahu, zapostavljaš svoju sopstvenu dušu. Allah s.w.t. je u Kur’anu rekao: “I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici.” (59:19)

Pokrij se moja sestro u svojoj mladosti kako bi izbjegla Allahovu kaznu na Sudnjem danu. Allah s.w.t. će te pitati kako si provela svoju mladost kao i svaki drugi trenutak svoga života. Prestani da nagađaš šta će biti za nekoliko godina i ne oslanjaj se na pretpostavke. Ne možeš garantovati ni za sutra, pa kako onda da garantuješ šta će biti za godinu, dvije, deset.
_____________________________________

Izgovor 10: Bojim da ako se pokrijem bit ću označena kao pripadnik neke oraganizacije ili grupe.

U islamu postoje samo dvije grupe ili partije, i obje je Allah s.w.t. spomenuo u svojoj uzvišenoj knjizi, Kur’anu časnom. Prva grupa jeste ona kojoj je Allah s.w.t. propisao pobjedu, zato što se pokorava Allahu i njegovim naredbama, i zato što se drži podalje od onoga što je Allah s.w.t. jasno zabranio. Druga grupa je grupa prokletog šejtana koji je neposlušan Najmilostivijem i koji pravi nered na zemlji. Kada se čvrsto pridržavaš Allahovih zakona i naredbi, a jedna od njih sigurno jeste hidžab, automatski postaješ član uspješne partije, one kojoj je Allah s.w.t. obećao pobjedu.

Kada se uljepšavaš i izlažeš svoju ljepotu i ukrase tuđim pogledima, znači da si putnik na brodu šejtana i njegovih prijatelja, među kojima su nevjernici, lažljivci i licemjeri, nikog goreg ni zamisliti ne možeš. Pa zar ne vidiš draga sestro da od Allaha ideš ka šejtanu, mijenjajući time dobro za zlo? Okreni se draga sestro i umjesto šejtanu potrči ka Allahu, slijedeći samo Njegov put.

Zato požurite Allahu, ja sam vam od Njega da vas javno upozorim (51:50)

Hidžab je oblik ibadeta koji ne treba da bude podložan mišljenjima ljudi i njihovom zadovoljstvu. Ljudi nisi ti koji donose zakone, jer jedini Zakonodavac je Allah. Moj savjet tebi, draga sestro, jeste da težiš samo ka Allahovom zadovoljstvu kako bi bila uspješna kako na ovom tako i na onom svijetu. Drži se čvrsto Allahovih zakona i slijedi primjer majki svih vjernika kao i ostalih sahabijki (r.a.).

Tvoje tijelo je izložba na šejtanovom tržištu, zavodeći srca muškaraca. Frizure, uska odjeća koja ocrtava svaki dio tvoga tijela, kratke suknjice koje pokazuju tvoje noge, te dekorativna i mirišljiva odjeća, sve ovo izaziva ljutnju kod Milostivog a pruža zadovoljstvo šejtanu. Svaki dan koji prođe, a ti si u ovakvom stanju, te samo još više udaljava od Allaha s.w.t, a dovodi bliže šejtanu. Svaki dan, kletve i ljutnja su uperene u tebe dok se ne pokaješ. Svaki dan te približava smrt dok melek spremno čeka da ti oduzme dušu.

Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (3:185)

Uhvati voz pokajanja, sestro moja, prije nego sto prodje tvoju stanicu. Razmisli o tome, sestro moja, sada – prije nego sto bude prekasno.

Dr. Huwayda Ismaeel – Al-Bayaan Magazine
Prevela: Umm Sarah

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta