Aktuelno

Devet razmišljanja o virusu Covid-19

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

🔹 Uzvišeni Allah na razne načine iskušava Svoje robove kako bi, između ostalog, postali svjesni svoje ovisnosti i nužne potrebe za Njegovom moći, te da, uprkos medicinskim dostignućima i ogromnom tehnološkom napretku, ili uprkos ljudskom ugledu, količini i vrijednosti materijalnih dobara sa kojima raspolažu, samo i isključivo Allah može otkloniti njihovu nevolju i dati im izlaz iz teškoće i siguran spas!

🔹 Sve što se događa od dobra i zla biva sa Allahovom voljom i Njegovim mudrim određenjem! Kao što je bolest od Allaha, isto tako je i ozdravljenje, i smrt je od Allaha, a isto tako i rođenje!

🔹 Uzvišeni Allah je za svaku bolest dao i njen djelotvorni lijek, osim za starost i osim za smrt! Ljudi uvijek trebaju tragati za lijekom i težiti ka svom ozdravljenju!

🔹 Naš je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, još prije četrnaest stoljeća dao svrsishodne preporuke i poučio nas je kako se trebamo odnositi prema zarazom pogođenim mjestima.

🔹 Ukoliko se proširi neka bolest koja se brzo širi na veliki broj ljudi, ne trebamo odlaziti u ta mjesta, ali ako smo se tu zadesili, ne bismo trebali iz njih bježati, već ostati i ne prenositi paniku i moguću zarazu na druge. Trebamo se osloniti na Uzvišenog Allaha i poduzeti sve neophodne faktore individualne i kolektivne zaštite!

🔹 Preduzimanje mjera predostrožnosti i zaštite uopće ne umanjuje vrijednost našeg oslonca na Uzvišenog Allaha i vjerovanja u Njegovo određenje. Štaviše, to je logičan i neophodan korak koji se od nas i očekuje!

Kada je čuo za kugu u jednom području Šama gdje je trebao ući, Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, donio je odluku da ne ulazi u to područje! Ebu Ubejda ibn El-Džerrah, radijallahu anhu ga je upitao: ‘Vladaru vjernika, zar to bježiš od Allahovog određenja?’ ‘Da me je to neko drugi upitao, a ne ti, Ebu Ubejda! Da, mi bježimo od Allahovog određenja ka Allahovom određenju!’ – reče mu on.

🔹 Imajući u vidu navedeno, trebamo biti ponosni i zahvalni na svim mjerama zaštite koje su do sada već poduzele i poduzimaju naše nadležne i stručne službe, slijediti njihova uputstva i prenositi ih na, o tome neuke ili nemarne, naše sugrađane!

🔹 Ne smetnimo nikada sa uma da su virusi nekada i ovosvjetska kazna ljudima od Uzvišenog Allaha za njihove velike grijehe i nemoral kojeg bestidno čine! Bolesti su samo posljedica a grijesi su njihov stvarni uzrok!

🔹 Baš kao što se plašimo zbog širenja teških i zaraznih bolesti pa marljivo i sistemski radimo na njihovoj prevenciji, trebali bismo se plašiti i zbog širenja grijeha u našem društvu te marljivo i sistemski raditi na njihovoj prevenciji, umanjenju i zaustavljanju!

#razmisli
#podijeli_drugima

Autor: Smail Handžić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta