Problem i devijacije u društvu

Dobitak ili gubitak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svaki put kada prolazim pokraj kladionice, lutrije i drugih kockarnica i igara na sreću, srce me zaboli. Rado bih ušla unutra, i svim onim ljudima koji su ogrezli u ovom poroku rekla da ga ostave. Da se kolnu onoga što im je propast na oba svijeta. Ali, zar bi me iko čuo i razumio? Zar je čovjek u trenutku harama spreman saslušati, a kamoli usvojiti savjet? Znam. Šejtan ne miruje. Traži čovjekovu slabu tačku, dok je ne pronađe. Novac, potreba za njim, ekonomska kriza… sve zove u haram. Zove u kockarnicu. Nemoj mi molim te reći da te ne razumijem. Ali, ne korim tebe. Korim tvoj nefs koji je u trenutku slabosti pokleknuo i predao se. Sebi ili šejtanu.

Razmisli na trenutak. Da li je dobro to što radiš? Razmisli o sebi, i sebi sličnim. Znaš, nema tu ništa uzbudljivo. Jedni gube, a drugu dobijaju na tuđoj nesreći. A najsretniji je ko? Svaki vlasnik kladionice ili igara na sreću. Imaš 5 KM. Šta ćeš sa njima uraditi. Pa, uplatit ćeš u kladionicu. Ili uzeti papirić igre na sreću. Zamišljaš kako si dobio/la nagradu. Divno. Kupit ćeš sebi auto, ženi poklon, djetetu igračku… Da, bit ćeš sretan. Imat ćeš novac i bogatstvo.

Dan, dva, ili nekoliko poslije- nisi dobio/la ništa. „O ne! Kako nemam sreće. Moram opet pokušati.“ Opet iznova. I tako. Gubiš. Uglavnom gubiš. Ali ne samo dunjaluk, već i Ahiret. Gubiš vječnost zarad prolaznosti. Jer, taman i da uvijek dobijaš- ti gubiš. Odijevaš haram, jedeš haram… Tvoja porodica. Ima li u haramu bereketa?  Zar je dunjaluk sve?

Znaš, možda ti se čini da jeste. Ali, upitaj one bogate jesu li sretni? Upitaj one čiji novac „nema ugura“. Pokušaj otkriti tajnu. Sam/a, samcat/a. U četiri zida. Zašto će ti novac koji nisi trudom zaradio/la. Novac onih koji su ga sa istom tvojom mukom dali, nadajući se- čemu? Ničemu. Nadajući se dobitku tvog novca i tebi sličnih. Neki su čak toliko oboljeli od ovisnosti, da troše cijele i cijele plate. Ulaze u dugove. Podižu kredite. Za šta? Pa za vlasnike kladionica i igara na sreću. Da im „zanat“ bude unosniji.

Mnogi zbog ove ovisnosti razore brak. Osiromaše djecu. Razočaraju roditelje. Osiromaše sebe, u svakom smislu. Mnoge su kladionice i igre na sreću dovele do prosijačkog štapa. I prose. Ne za hranu, već za kladionicu… Ako već ne znaš, kladionice, lutrije i sve igre na sreću su haram. Zabrana njih je došla u Kur’anu Časnom. Izričita zabrana, za koju nema dvojbe.

Zato, ako si od onih koji posjećuju kladionice – kloni ih se čim prije. Novac koji bi dao/la za klađenje, pokušaj da štediš. Dio uloži u trgovinu sa Allahom. Da, dobro vidiš, trgovinu sa Allahom. Ono što čista i draga srca dadneš nekome u potrebi zarad Njegovog zadovoljstva, On će ti mnogostruko vratiti. Niko nije kao On.

Ne traži imetak tamo gdje On nije zadovoljan. Ne zaboravi da nema hajra u haramu. Ne zaboravi da On određuje tvoju nafaku. A haramom, taman i da dobiješ dunjaluk, gubiš Ahiret. Sjeti se sebe na tabutu. Prekrivenog bijelim čaršafom. Još malo, i nose te. U zemlju će hladnu da te spuste. Klanjat će ti dženazu, i svako svojoj kući. A ti, imaš li snage da nosiš svoje terete i grijehe? Ili pak, nemaš. Možda te je strah…

Ne upadaj u zamke onih čiji cilj nije tvoje bogatstvo. Za njih, ti si neko od čije „ovisnosti“ oni žive. Zarađuju i bogate se. I to često previše. Bježi. Bježi od harama. Od svoje propasti. I pitaj sebe: „Je li to moj dobitak ili gubitak?“ Razmisli. I bježi. Bježi Allahu, On te čeka. Čak i crnog od grijeha.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta