Poučne priče i tekstovi

Dobročinstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je Dzafer ibn Abdullah naisao pored vocnjaka nekog covjeka i vidio je njegovog roba kako radi na vocnjaku. U tom trenutku naisao je pas koji je bio iznuren od gladi, pa mu je onaj rob bacio tri kriske hljeba koje je imao kod sebe. Nakon toga ga je Dzafer upitao:”A sta je tebi ostalo od hrane?” Odgovorio je:…

…”Nista, te kriske pripremio sam za sebe, ali sam se sazalio na iznemoglog psa i nisam mogao izdrzati a da mu ih ne bacim.” Dzafer ga je ponovo upitao:”Sta ces sada ti?” On je odgovorio: “Trpjet cu glad do aksama, nadam se da cu izdrzati.” Poslije toga Dzafer je nasao njegovog gospodara i kupio je od njega roba i vocnjak, a zatim roba oslobodio i poklonio mu vocnjak.

* * *

Poznati ashab Muhammeda, sallallahu alejhi ve Sellem, Abdullah ibn Omer imao je obicaj podijeliti ili zrtvovati na Allahovom putu ono sto mu se najvise svidjalo od dunjaluckih blagodati. Njegovi robovi su znali za to, pa su cesto zloupotrebljavali tu njegovu vrlinu. Tako je jedan od robova stalno boravio u mesdzidu kada je ibn Omer bio tu. Ibn Omeru se to svidjelo i oslobodio ga je. Kada su mu ljudi rekli da ga robovi na taj nacin varaju, on je odgovorio:”Ko god me bude varao cineci dobro djelo, ja cu ga pustiti da me prevari.”

Imao je robinju koja mu se posebno svidjala pa ju je oslobodio da bi je vjencao za svog oslobodjenog roba Nafia. Ibn Dzafer mu je davao deset hiljada dirhema za Nafia prije nego sto ga je oslobodio, a on mu je na tu ponudu odgovorio:”Ja znam za nesto sto je vrijednije od toga. Ja cu ga osloboditi u ime Allaha.”

Jedne prilike kupio je jednog roba za cetrdeset hiljada dirhema, a nakon toga ga je oslobodio. Onda mu je oslobodjeni rob rekao:”Ti si me oslobodio, ali bi bilo dobro da mi das i nesto sredstava za zivot.” I Abdullah ibn Omer mu je dao cetrdeset hiljada dirhema.

Abdussamed Busatlic (SAFF)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta