Odgovori
men doing karate

Dodatno osiguranje u slučaju gubitka posla i borilačke vještine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Esselamu alejkum imam dva pitanja na koja bi volio ako možete da odgovorite.
1. Da li je grijeh uplaćivati dodatno osiguranje za slučaj gubitka posla, odnosno ne mogućnosti obavljanja posla u struci zbog povrede.
2. Imam želju baviti se borilačkim vještinama, ali sam pročitao da je box, kickbox grijeh također sam pročitao da se Poslanik sallallahu alejhi we sellem bavio hrvanjem da li je judo grijeh unaprijed hvala.

Odgovor:
Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

1. Nije dozvoljeno uplaćivati dodatno osiguranje bilo koje vrste jer je to vid kockanja. Allah je propisao sudbinu i nafaku u redovnim i vanrednim okolnostima i na Njega se treba osloniti i Njega za pomoć, zaštitu i opskrbu moliti.

2. Nije dozvoljeno nanošenje težih udaraca u tijelo muslimana kao ni udaranje u lice bilo kojeg insana ili hajvana i to je veliki grijeh.
Stoga svaka vještina u kojoj se mora raditi nešto od ovoga je haram u takmičarskom smislu a ako bi istu mogao trenirati tako što neće učestvovati u stvarnim sparinzima gdje mora te harame raditi već samo u učenju poteza i vježbi na lutkama, vrećama i sl. bilo bi u toj mjeri dozvoljeno.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta