Odgovori
low angle photography of white and yellow dome

Šerijatski brak studenata i odvojeni život zbog obaveza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum,
Uvaženi, molim da mi pojasnite nešto oko šerijatskog vjenčanja.

Pitao sam neke od efendija da li je moguće da se obavi šerijatsko vjenčanje, a da bračni drugovi mogu živjeti odvojeno, odnosno da djevojka živi kod svojih roditelja određeno vrijeme zbog obaveza završavanja fakulteta, kao i zbog nemogućnosti muža organizovanja svadbe na osnovu zahtjeva njenih roditelja tako i djevojke. Ovo sam predložio njenim roditeljima kako bi mogli da se viđamo ja i ona na dozvoljeni islamski način. Međutim, roditelji su odbili jer smatraju da ako bračni drugovi nemaju određeni period intimni odnos (3 mjeseca), onda je taj brak ništavan. Od nekih efendija sam dobijao isti odgovor, dok od nekih sam dobijao da je moguće obaviti šerijatsko vjenčanje i da se može živjeti odvojeno, kao i međusobno viđanje (osamljivanje) momka i djevojke prije svadbenog veselja. Njeni roditelji su umjesto toga htjeli da obavimo zaruke (vjeridbu), da do svadbenog veselja živimo odvojeno svako svojim roditeljima u tom periodu se viđamo (osamljujemo), pa da onda nekoliko dana prije svadbenog veselja obavimo šerijatsko vjenčanje. Pa vas molim da mi kažete da li je tačno da po islamskim propisima ukoliko bračni drugovi nemaju odrijeđeni period intimni odnos, njihov brak je ništavan?

Odgovor:
Ve alejkesselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Nema nikakve smetnje da se dvoje vjenčaju šerijatski i žive odvojenim životom svako kod svojih roditelja sve dok ne budu mogli živjeti zajedno. U tom slučaju se preporučuje da se pri sklapanju braka postavi uslov da neće praktikovati direktan spolni odnos a ako ne bi htjeli imati takav uslov nije zabranjeno ni da upražnjavaju odnose makar živjeli odvojeno. Nije istina da se brak u kome nema odnosa određeno vrijeme zbog toga sam prekida već je polni odnos od prava i obaveza oboje supružnika zbog čijeg nedostatka oni imaju pravo na zahtijevanje razvoda braka. Brak se završava razvodom ili razvrgavanjem kod kadije. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta