Pokajnici

Dr. Mariam Elbornsson

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ja se zovem Mariam, svedjanka sam, otac mi je svecenik a majcin otac je bio biskop, tako da ja dolazim iz jedne vrlo religiozne porodice. Ja sam odgajana kao krscanka, te sam takodje bila od onih koji praktikuju vjeru u svom zivotu. Medjutim vec u mojim mladim godinama je postojalo vise stvari u krscanstvu, koje nisam mogla da prihvatim.

N.pr. trojstvo, pa grjeh koji se nasljeduje, ali ispred svega mi je smetalo da je Isus (Isa a.s.) trebao da umre da bi Bog oprostio grjehe ljudima, i to mi je posebno tesko padalo i nisam nikako mogla da to prihvatim. Osjecala sam se strasno lose zbog ovih stvari i osjecala sam griznju savjest zato sto krscanstvo predstavlja covjeka koji sve unistava i koji je grjesnik.

Ovo sto sam navela je mali dio iz mog zivota, prije nego sto sam upoznala vjeru Islam.

A to je se desilo u proljece 1997 god. kada sam bila u Francuskoj. Tada sam prvi put u zivotu srela nekog muslimana i tu sam, od muslimanskih prijatelja, naucila nesto o Islamu. Islam je bio nesto skroz drugo, u poredjenju sa krscanstvom, to je bila vjera u Jednog Boga, sto je meni vrlo odgovaralo. Covjek je, u Islamu, stvoren kao covjek i nije unisten time da nosi ili nasljedjuje tudje grijehe. Covjek nije nista drugo do covjek. U islamu se covjek ne moze porediti sa Bogom, niti Bog porediti sa covjekom.

Glavni razlog sto sam postala muslimanka su akidetski odgovori koje sam pronasla u islamu. Nasla sam u Islamu da Bog oprasta ljudima, zatim da je citav ljudski zivot inspirisan vjerom, covjek ne pravi razliku izmedju svog obicnog zivota i svog vjerskog zivota. Ja sam dugo cekala da zivim svoj zivot za Boga, i to sam, napokon pronasla u Islamu.

Kada sam primila Islam, prvima kojima sam to rekla su bili moji roditelji. Otac mi je bio vrlo zalostan, a majka je se naljutila na mene, i to su bile njihove prve reakcije. Ja tada nisam zivjela kod njih, jer sam u jednom drugom gradu studirala za doktora, ali kad sam ih posjecivala, imala sam tada hidzab na glavi. Otac mi je skoro poceo plakati od zalosti, kada me je vidio pokrivenu, jer mu je bilo veoma tesko zbog toga . Tako je bilo u pocetku, a poslije mi je otac jedanput kupio Kur’an za poklon. Ja sad imam zelju da i moji roditelji postanu muslimani.

Sto se tice mog posla, ja sam jedina koja klanjam i koja nosi hidzab tamo. Mnogi svedjani ne razumiju Islam i muslimane, a onima, koji zele nesto saznati o islamu, prvo preporucim da procitaju Kur’an. Mnogi svedjani misle da su muslimanke ugnjetene, a kako i ne bi tako smatrali kada im mediji predstavljaju takvu sliku, ali ja se ne osjecam ugnjetena. Naprotiv, meni je Islam dao slobodu da se osjetim kao insanom, da se osjetim kao zenom. To sto je fantasticno sa Islamom, je to sto islam daje zeni indetitet i sigurnost. Mi imamo razlicite obaveze, ali smo isti pred Allahom swt.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta