Zdravlje

Držite četkicu za zube u plastičnoj čaši? Greška!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dok za vreme pranja zuba pazimo da temeljno očistimo zube, bakterije ponekad napadaju nakon toga – jer većina nas stavlja četkicu nakon pranja u plastičnu čašu. A to je velika greška!

Naime, kad se plastična čaša pogleda pod mikroskopom, lepo se vidi gruba površina na kojoj se razne klice i bakterije mogu fino ugnezditi. Međutim, kod čaše od stakla manje su šanse za tako nešto. Najgora ideja je držati četkicu za zube u zatvorenoj ambalaži. Naime, vlaga koja će se tamo stvoriti još i podstiče rast bakterija i klica. Dakle, staklena čaša (koju treba temeljno svaki dan operati) definitivno je najbolje rešenje!

____________________________

Četkica za zube može skrivati štetne bakterije!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su četkice za zube pravo “plodno tlo” za razvoj bakterija. Ako imate kroničnih problema s krvarenjem desni, lošim zadahom, bolnim i osjetljivim zubima, možda je pravo vrijeme da nabavite novu četkicu. Klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. Dovoljno je slijediti ove jednostavne korake za njeno čišćenje.

1. Nikad ne ostavljajte četkicu za zube u vodoravnom položaju nakon četkanja. U stojećem se položaju voda lakše suši. Ako četkicu držite u čaši, pobrinite se da ne dolazi u doticaj s tuđim četkicama.

2. Četkicu, s vremena na vrijeme, polijte kipućom vodom. Iako će ova metoda oslabiti dlačice, riječ je o vrlo učinkovitom i temeljitom ubijanju bakterija. (ordinacija)

_____________________________

Stavite četkicu u mikrovalnu – spasite zdravlje

Novo istrazivanje: Prljave cetkice za zube mogu izazvati teske bolesti

Mozete se razboljeti od svoje cetkice za zube: trovanje krvi, srcane bolesti i problemi sa bubrezima u najgorem slucaju. Medjutim postoje jednostavna rjesenja za ubijanje bakterija. Vasa usta su puna bakterija. Najmanje 700 razlicitih vrsta. Kada perete zube bakterije se skupljaju na vasu cetkicu. Tu mogu prezivjeti sve od 24 sata pa i do 7 dana. Pored toga bakterije prelaze i na druge cetkice ako drzite vise cetkica u jednoj casi.

Stotine bakterija

Danska stomatoloska udruga smatra da bakterije tako prouzrokuju rizik za trovanje krvi, probleme sa srcanim bolestima i bubrezima.
U ustima postoji stotine bakterija, vecina njih su dobrocudne. Medjutim postoji manji broj onih za koje se istrazuje da li su u stanju prouzrokovati druge bolesti, kaze Elin Roos, zubarka iz Växjö-a.

U jednom clanku publiciranom u novembarskom broju “International journal of dental hygiene” brazilijanski istrazivaci tvrde da su nasli dva efektivna nacina kako cetkicu za zube dezinficirati i dobiti je kao novu. Cetkicu mozete potopiti u natriumperbonat tri sata. Druga alternativa je da cetkicu stavite u mikrovalnu. Stavite cetkicu u casu vode i ukljucite mikrovalnu na 650 w jednu minutu kako bi bakterije sa cetkice nestale. Danska stomatoloska udruga preporucuje ovu metodu, pogotovo osobama sa oslabljenim imunitetom.

Konac za zube je bitan

Do Elin Roos ova nova istrazivanja nisu jos dosla, medjutim ona potvrdjuje vrijednost ciste cetkice. -Bitno je odrzavati dobru higijenu usta, a pogotovo ako imate slab imunitet posebno je vazno da vam je cestkica cista. Ako istrazivanja pokazuju da se cetkica efikasno moze ocistiti u mikrovalnoj onda je to sigurna tako, kaze ona.

Takodjer dodaje da je najvaznije da je cetkica ocuvana i da nije istrosena kako bi se bakterije sa zuba sto bolje uklonile.
-Imati cetkicu koja nije istrosena i kostiti konac za zube je najvaznije, kaze Ross.

Izvor: Svedske novine “Aftonbladet”
Za NUM prevela sestra Ummu Davud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta