Odgovori

Dva pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Masturbacija u braku

PITANJE: Selam alejkum! Pišem Vam na temu masturbacije u braku. Čitala sam na više stranica da je zabranjena, ali postoji li neka mogućnost ako su bračni partneri udaljeni, to jest muž u jednoj državi, a žena u drugoj i udaljeni su na izvjesno vrijeme, je li zabranjeno kao i u prethodnim slučajevima? Allah Vam dao svako dobro.

ODGOVOR: Alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Učenjaci imaju podijeljeno mišljenje po tom pitanju i većina smatra zabranjenim samozadovoljavanje osim u nuždi. Drugi dio učenjaka to smatra općenito dozvoljenim. U zabranu toga ne spada da se supružnici međusobno zadovoljavaju nekim vidom koji nije klasični polni odnos kao npr. rukom i sl. Oni koji smatraju zabranjenim masturbiranje dozvoljavaju to onda kada se insan boji da će u protivnom ukoliko se ne olakša na taj način upasti u blud ili neki drugi haram koji vodi ili može voditi ka bludu. Stoga svako sebe najbolje poznaje pa neka procijeni kako da po ovom pitanju postupi. Allah najbolje zna.
___________________________

Žena koja “liječi Kur’anom” i hoda po ljudima i traže da nose njenu sliku i gledaju je kad im je teško

PITANJE: Selam alejkum! Halalite ako je pitanje duže, ali moram da pitam nekog stručnog i, iskreno, o bilo kojem pitanju o islamu jedino potpuno povjerenje imam u ljude na vašoj stranici. Riječ je o jednoj ženi koja liječi Kur’anom, a kojoj odlaze moji prijatelji koji se liječe od sihra. Jednom sam i ja otišao samo da gledam i ostao sam zbunjen načinom na koji ona liječi od sihra, jer na vašoj stranici čitao sam mnoge tekstove o liječenju rukjom i ni u jednom se ne spominje metoda koju koristi ova žena.

Ona uči samo sure El-Ihlas, El-Felek i En-Nas i ponavlja na našem jeziku “Allah je najveći” i tako dalje. Od svojih pacijenata, da ih tako nazovem, traži da dosta zikre i da klanjaju i da se pridržavaju vjere i kaže da joj u suprotnom uzalud dolaze jer ona ne može pomoći ako se ne pridržavaju vjere, a ako će se pridržavati vjere, ona će im pomoći, uz Allahovu dozvolu. Uredu mi djeluje sve što traži od opsihrenih, a što je ispravno, ali me zbunjuje sljedeće:

– Hoda po pacijentima i uči navedene sure, najčešće suru El-Ihlas. Ako se u nekom dijelu tijela na koji ona stane ili rukom pritisne nalazi džin, onda oboljeli ima reakciju da se izmiče i otima se i iz onih koji su duže kod nje progovori džin.

– Ono što mi je pobudilo sumnju jeste to što je nekog mladića, koji je bio u isto vrijeme kad i ja, a koji nije musliman, upitala za njegovo ime i ime majke, da bi ga gledala u oči i ne znam da li je učila neku suru, i u svom tijelu osjetila gdje zapravo taj momak ima džine u svom tijelu.

–  Od svojih prijatelja koji odlaze kod nje saznao sam da im je dala svoju sliku da je nose uz sebe i, kao kad im bude teško, da je gledaju ili da prislone uz sebe.

I da pitam za sebe da li je pametno da se i ja puno zanimam ovim pitanjem i da se testiram da li sam opsihren. Nemam nikakvih problema i čudnih reakcija u sebi i, hvala Allahu, klanjam i u vjeri sam.

ODGOVOR: Ve alejkesselam! Klonite se te žene jer na osnovu onoga što si naveo dovoljno je da se smatra osobom koja sarađuje sa džinima, pod uvjetom da je sve to istina.

Nemoj se testirati ako nemaš nekih vidljivih smetnji i problema jer to nije propisano. Lijek se traži ako se simptomi bolesti pojave, a prevencija sihra i sl. ne biva rukjom već ispravnim vjerovanjem, čvrstim samo na Allaha oslanjanjem, te vjerskih obaveza i propisanih zikrova pridržavanjem. Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof.

 

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta