Rekaik

Džehennem je zaodjenut strastima, a Džennet je zaodjenut poteškoćama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U hadisu koje bilježi Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, radijallahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Džehennem je zaodjenut strastima, a Džennet je zaodjenut poteškoćama“. U verziji koju bilježi Muslim kaže se ‘okružen’ umjesto ‘zaodjenut’.

Nesa’i, Tirmizi i Ebu Davud bilježe od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „”Kada je Uzvišeni Allah stvorio Džennet, rekao je Džibrilu: ‘Idi i pogledaj ga. ‘ Džibril ode i pogleda Džennet, pa potom dođe i reče: ‘Gospodaru moj, tako mi Tvoje veličine, niko neće čuti za Džennet a da neće ući u njega!?’ Uzvišeni Allah, zatim okruži Džennet poteškoćama i tegobama, pa reče: ‘O Džibrile, idi sad i pogledaj Džennet. ‘ On ode i pogleda Džennet, nakon čega doðe i reče: ‘Gospodaru moj, tako mi Tvoje veličine, bojim se da niko neće ući u njega!’

Imam Nevevi je komentarisao prvi hadis:

„Ovo je primjer prelijepog, elokventnog i sažetog govora kojim je Poslanik, neka Allah uzvisi njegov spomen i zaštiti ga od svakog zla, bio obdaren, u kojem daje prelijepu usporedbu. To znači da ti ništa neće pomoći da uđeš u Džennet osim prolazak kroz poteškoće i ništa te neće odvesti u Džehennem osim strasti i prohtjeva. Oba su zaodjenuta kao što je opisano i ko god rastrga veo doći će do onoga što je sakriveno iza njega. Veo Dženneta je rastrgan prolaženjem kroz poteškoće a veo Džehennema je rastrgan predavanjem strastima i uživanjima. Teškoća obuhvata konstantno nastojanje i strpljivost u ibadetu, suzdržavanje srdžbe, praštanjema, strpljivošću, davanjem sadake, dobrota prema onima koji te zlostavljaju, suzdržavanje od fizičkih strasti itd. . .

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta