Pokajnici

Francuska režiserka-srbijanskog porijekla, prešla na islam nakon napada na Charlie Hebdo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kairo- Francuska režiserka (srbijanskog porijekla) Isabelle Matić je objavila da je prešla na islam na svom facebook profilu i to veoma neočekivno par dana nakon napada na Charlie Hebdo u Parizu. “Danas sam obavila prvi stub islama. Nema Boga osima Allaha i Muhammed je Njegov Poslanik,” izjavila je Matićeva u svome statusu kojeg je objavila na facebook profilu 11. januara…

Nakon tog statusa, objavila je nekoliko statusa zahvale marokanskom glumcu Hishamu Bahloulu koji je njenu odluku da pređe na islam objavio u marokanskim novinama. U drugoj poruci je opisala kako je donijela odluku da pređe na islam te kako je to imalo efekat na njeno ubjeđenje po pitanju slobode govora. “Zbog masakra koji se desio u redakciji Charlie Hebdo ali i ostalih događaja koji su uslijedili nakon toga sam postala muslimanka,” izjavila je Matićeva.

“Da li sam za slobodu izražavanja po pitanju sviju a posebno Charlie Hebdoa?! Da,” napisala je Matićeva jučer. “Što se tiče mog stava po pitanju karikatura Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem), napisaću vam tekstualni sadržaj SMS poruke koju sam primila jutros od džamije koja djeli moje mišljenje od samog početka od kada su izašle karikature, što znači odavno prije sam postala muslimanka,” dodala je ona. “Oni ismijavaju Muhammeda ali ga ne mogu povrijediti. Oni se ismijavaju nekom liku koji su oni zamislili i kojem su dali ime. Taj lik nije naš Poslanik,” napisala je ona.

Nova muslimanka se osvrnula na raniji period Poslanikovog života (neka je mir na njega) kada su nemuslimani odbili njegove pozive u islam.
“Mekanlije su ismijavale Muhammeda, mir neka je na njega, nazivajući ga raznim imenima, između ostalog imenom Modamam. Ali on, Poslanik, mir neka je na njega se smiješio. Da, uvijek se smiješio! I rekao im je: “Oni se ismijavaju Modamamu ali ne meni!,” napisala je Matićeva. “Mudrost je odgovor na provokacije. I to je ono čemu nas je naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem naučio.”

“I kada Charlie Hebdo ponovo objavi nešto, ne obraćaj pažnju. Ne odgovaraj na provokacije i ne daji tome nikakvu važnost,” dodala je ona.
U izdanju Charlie Hebdo časopisa od srijede, na naslovnici je objavljena karikatura čovjeka za kojeg tvrde da je to Poslanik, mir neka je na njega.

Na naslovnici se nalazi karikatura Poslanika, mir neka je na njega, sa suzom kako mu klizi niz obraz a koji drži znak na kojem piše “Ja sam Charlie” a iznad kojeg piše “Sve je oprošteno.” Ovo je prvo izdanje časopisa nakon napada na redakciju časopisa u Parizu.

Izvor:onislam.net
Prevela i prilagodila: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta