Savjeti

Gledam filmove nemoralnog sadržaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Imam 17 godina i muči me jedan problem. Gledam filmove pornografskog sadržaja i fotografije golih žena. Da li sam grješan zbog toga što činim? Možete li mi pomoći da se odviknem od ove navike?

SAVJET: Poštovani i cijenjeni brate: Gledanje filmova ili slika na kojima se prikazuju razgolićene ili potpuno gole žene i muškarci je u islamu strogo zabranjeno i računa se u jednu vrstu bluda. Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s: ”Sinu Ademovom je propisan udio u zinaliku kojeg neće moći izbjeći, oči čine zinaluk(blud) a njihov blud je pogled…” (Muslim, br. 2657 i Buhari br. 6243 u nešto kraćoj verziji od Ebu Hurejre r.a.).

Međutim, ovdje se pod pojmom ”blud” ne misli na sami čin bluda (tjelesni intimni odnos između muškarca i žene koji nisu u bračnoj vezi) za kojeg je u islamu propisana šerijatska kazna, već se želi ukazati na opasnost namjernog gledanja u golotinju koji čovjeka često odvodi do samog čina bluda. Uzvišeni Allah je u Svojoj Knjizi vjernicima propisao da obaraju svoj pogled i čuvaju stidna mjesta, pa kaže u prijevodu značenja: «reci vjernicima … i reci vjernicama neka obore poglede svoje…« (En-nur, 30-31). Pošto Allah sigurno najbolje poznaje Svoje robove, On im je propisao ono što je za njih dobro i na ovom i na budućem svijetu. Ako se pored ovih jasnih Allahovih naredbi o obaranju pogleda zapitaš, zašto je to Allah zabranio, razmisli malo o tome kakve koristi, dragi naš brate ima onaj ko gleda u golotinju? Samo u sebi raspiruje strasti koje će ga na kraju možda čak odvesti u istinski blud i na takav način ga upropastiti na obadva svijeta.

Imajući u vidu da imaš tek 17 godina i da strasti u tebi plamte poput ognja, gledanje ovakvih filmova će ti samo otežati situaciju i stvarati će ti samo dodatno psihičko opterećenje. Naš savjet je da se odmah kloniš gledanja razvratnih slika i filmova te da se Allahu iskreno pokaješ, jer Allah je Milostiv i od svojih robova prima pokajanje. Također ti savjetujemo da, ukoliko teško savladavaš svoje strasti, počneš postiti dobrovoljni post, jer je Poslanik s.a.v.s. preporučio omladini da posti ukoliko nije u stanju da se oženi.

Na kraju ti preporučujemo da budeš strpljiv i da se kloniš gledanja u haram jer će ti Allah za to dati veliku nagradu. Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s. u hadisu kojeg prenosi Muavija b. Hajde r.a.: ”Oči trojice, neće vidjeti vatru (na Sudnjem danu): oko koje je bdjelo na Allahovom putu,, oko koje je plakalo iz straha od Allaha dž.š., i oko koje se čuvalo pogleda u ono što je zabranjeno”. (Taberani u Kebiru br. 16347, sa dobrim lancem prenosilaca kako kaže šejh Albani r.h. Vidjeti: Sahihu Tergib, br. 1231 i 1900)

Iako si još uvijek mlad, vrijeme je možda da počneš razmišljati i o ženidbi nakon koje ćeš uz Allahovu pomoć, na halal način zadovoljiti svoje strasti, pa ćeš biti mnogo ”otporniji” na šejtanove spletke kojima te, kroz navođenje na gledanje u haram, želi odvesti sa Pravoga puta, kojim si uz Allahovu pomoć zakoračio čvrstim koracima. Molimo Allaha da ti podari svako dobro, da te učvrsti u vjeri islamu i da ustraješ na putu istine.

minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta