Problem i devijacije u društvu

Golišave slike maloljetnica na Facebooku: Čija je to krivica?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj tekst je pisan prije nekoliko godina

Prije nekoliko dana na Facebooku se pojavila stranica na kojoj su se objavljivale fotografije većinom maloljetnica koje su nazivane nemoralnim i mnogim drugim uvredljivim nadimcima, a samo za nekoliko dana stranica je skupila na desetine hiljada članova. Ubrzo nakon toga, napravljeno je još nekoliko istoimenih stranica s istim besramnim sadržajem. Svakako da je za osudu ovakvo ponašanje i zakon bi se trebao pozabaviti ovakvim bestidnicima koji stoje iza ovih stranica i onima koji posjećuju i prate rad tih stranica, jer svojim ponašanjem pokazuju da oni nisu ništa bolji od ovih koje sami prozivaju, ali, nažalost, mora se priznati da krivica nije samo njihova.

Kada vidimo djevojčicu od 14 ili 15 godina kako pozira na Facebooku u donjem vešu, onako našminkana, napućenih usana, a njena poza izraz lica i to malo odjeće govore “izvolite”, prvo što nam padne na pamet jeste: Gdje su njeni roditelji? Vide li ovo? Šta oni rade? U tom trenutku kada shvatimo odgovor, jednostavno se razočaramo jer uvidimo da su roditelji mnogih od tih djevojaka ponosni na svoje kćerke, pogotovo majke koje ih podržavaju i daju im komplimente tipa “lijepa mamina zgodna cura”, a onda se uvjerimo da i njena majka ne odudara posebno od svoje mlade kćerke, osim što je dvadesetak godina starija.

Sjetim se kako smo se mi, djevojke (djevojčice), iz moje generacije ponašale sa 14 godina i koliko smo stida imale kada bi nam nastavnici naredili da sjedimo s drugom iz razreda u istoj klupi, iako to nije uopće nije bilo tako davno, a danas djevojčice u tim godinama imaju čak intimne odnose s dječacima i ponose se time. Često se zapitam šta je dovelo do toga da se omladina u roku od nekoliko godina toliko promijeni nagore?

Mediji, televizija, internet, razni časopisi, u najvećoj su mjeri zaslužni za pokvarenost našeg društva. Žensko tijelo postalo je roba kojom se danas najviše trguje i zarađuje, tako da gotovo niti jedna reklama ne može proći bez žena, većinom izazovno obučenih, pa se čak i za reklamu motornog ulja koristi žensko tijelo. I tako, upališ svom djetetu od osam godina TV da gleda crtić u tri sata popodne, ali poslije deset minuta crtića, puštaju se reklame koje naša djeca gledaju, a na reklamama obnažene žene i gotovo erotske scene u običnoj reklami za šampon ili kupku za tijelo, ili se ubace reklame, inserti iz filma koji će biti navečer na tom TV-kanalu, a u pitanju su razne intimne scene. I takve slike se ubrizgavaju u njihove male mozgiće, pa se pitamo kako sad djeca tako rano sazrijevaju i kako djevojčice traže momke i simpatije, a mi smo se u njihovim godinama igrali žmire i klikera.

Na Facebooku nam svakodnevno, ne našom voljom, razni portali prikazuju “sponzorisane” objave, na kojima se indirektno poziva na nemoral, dajući savjete o intimnim “igrama”, pa čak i video zapisi s pornografskim sadržajima, a tinejdžerski časopisi koji se kod nas mogu kupiti na kioscima, namijenjeni za srednjoškolce, maloljetnike, prepuni su nemoralnih sadržaja, savjeta o intimnim odnosima, u kojima iste te maloljetnice šalju priče o svojim seksualnim iskustvima, i niko ne obraća pažnju na to, niti im je to zakonski zabranjeno štampati i prodavati, a poslije ih nazivaju maloljetnicama, a one koji se s njima zabavljaju nazivaju pedofilima. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Uzmimo primjer 17-godišnje djevojke. Ona sad uživa u pažnji momaka i trudi se da bude cool, izazovna, zgodna, i kako to one kažu “hot”, i što više primijećena. Neka njena vršnjakinja na Facebooku ima mnogo više prijatelja od nje, lajkova i komentara na slikama, i sad ona treba nju stići i prestići u tome, pa se valja skinuti, obući izazovno, i čekati na komentare koji joj laskaju. Muškarci se više ne ustručavaju da im javno pišu vulgarne komentare, pozivaju ih na seksualne odnose, govore im kakve bi sve stvari radili s njima, a njima to laska i uživaju u tome i nemaju ni trunke ustručavanja prema njihovoj braći koje imaju u prijateljima, roditeljima, rodbini, i koji imaju priliku da to sve vide i pročitaju. I njima je svejedno što je ti muškarci gledaju kao komad mesa, a ne kao jednu mladu djevojku koja zaslužuje poštovanje.

I tada se njihove fotografije koje su javno stavljale da ih cijeli dunjaluk gleda nađu na ovakvim stranicama i one se pitaju zašto i čime su to zaslužile da ih tako prozivaju, a roditelji se onda ljute i okreću protiv ovih koji su slike njihovih kćerki preuzeli sa njihovih profila i stavili na stranicu. Ti si majka, otac toj djevojci. Upotrijebite neke odgojne mjere. Umjesto što za ponašanje svojih kćerki sada krivite cijeli dunjaluk, sjedite i razmislite o svom ophođenju prema njima, svom ponašanju i koliko truda ste uložili i ulažete u odgoj.

Zapitajte se kakav primjer vi dajete svom djetetu, pogotovo vi majke koje hvalite svoje kćerke kada se skinu u bikini i takve slike postavljaju tamo gdje ih čitav svijet gledati može. Razmislite o tome gdje griješite prvo vi, pa onda sjedite, porazgovarajte sa svojim djetetom. Gdje je nestala ta ljubomora roditelja prema djetetu?

Kako te, majko, ne uhvati tuga i stid kada pomisliš kakvi sve manijaci uzimaju slike tvoje kćeri? Je li to ono što ti želiš za nju? Je li to ono o čemu si sanjala da ti kćerka jednog dana bude? Zapitaj se, majko, dok još imaš vremena, i pokušaj da svoju kćerku usmjeriš na pravi put.

Žena treba da bude vrijedni biser do kojeg je teško doći, a ne jeftina roba do koje svako može doći kako želi i raditi s njom šta hoće. A ti, djevojko, koja svojim tijelom i ponašanjem pozivaš na grijeh, ako sebe smatraš vrijednom, željet ćeš da budeš tretirana poput bisera, a ako ne smatraš, onda ti je svejedno gdje te bace i šta urade s tobom. Izbor je tvoj! Ponos ili poniženje…

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta