Problem i devijacije u društvu

Zamke Facebooka: Grupe sa golišavim maloljetnicama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PEDOFILSKA FB GRUPA: 40.000 lajkova skupili za dan! Objavljeno stotine slika devojčica iz regiona!

Administratori ove grupe objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena maloletnih devojčica iz zemalja regiona, uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske. Nepoznata osoba otvorila je Fejsbuk grupu na kojoj su objavljene stotine fotografija devojčica iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz veliki broj neprimerenih komentara. Za samo dva dana ova grupa je prikupila skoro 40.000 lajkova, a ispod svake provokativne fotografije napisano je puno ime i prezime devojčice, iako ih je većina maloletna…

Sudeći po komentarima, administrator grupe je svestan da čini kažnjivo delo, ali ne strepi mnogo zbog toga. – Hvala svima, širimo se brzo, nadam se da ćemo i nastaviti. Hajdemo još lajkova, reklamirajte. Ako nas isključe, nećemo otvarati novu grupu, ali ćemo znati za sve ove drolje. Neke su se, bogami, dobro proslavile – napisao je administrator, koga očigledno ne potresa to što je ovim potezom ozbiljno ugrozio devojčice. Ispod svake fotografije pored identiteta osobe stoji i neukusan komentar.

Bezobzirnog administratora nisu zaustavile ni pretnje devojaka koje je kompromitovao, čak su mu poslužile kao dodatna inspiracija. Ali, s obzirom na to da govori u množini, biće da iza ove Fejsbuk grupe stoji više osoba.

– Ova k…. nam je pretila juče, ako se dobro sećam… Prava drolja, još kaže: „Meni nije mesto na toj stranici!“ – napisao je on. Ubrzo su mnogi portali objavili vest o šokantnoj grupi i nazvali je pedofilskom, ali administratoru je to očito bilo smešno. Postavio je link teksta uz komentar: „Huh, od danas smo pedofili, hahahahahaha“. Kurir je ovu stranicu prijavio Sektoru za visokotehnološki kriminal MUP, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor o preduzetim potezima.

NEKO TREBA DA IH NAUČI PAMETI!

Administrator ove grupe odgovorio je na pitanja koja smo mu poslali i zaključio da na ovaj način pokušava da nauči pameti provokativne devojke.

– Slike tih devojaka su ionako na internetu, zašto ih ne promovisati?! Znamo da to nije način, ali treba neko da ih nauči pameti, i zašto ne bismo započeli od onoga što možemo? Možda ih ovi komentari opamete, možda ne. Odgovornost je na njima. Jesmo li ih mi terali da takve slike stavljaju u javnost? Nismo! Fotografije su na internetu, svi ih mogu videti, nije razlika da li su na našoj stranici ili njihovom profilu.

kurir-info.rs
______________________________________

Ovdje je najzalosnije sto je Fejsbuk prepun ovakvih slika od djevojaka koje imaju roditelje muslimane-bosnjake, djevojaka i ispod 18 godina a i starijih. Neke od tih djevojka imaju prelijepa muslimanska imena, ali ipak se izlazu ovakvim stvarima…Insan se zapita da li pojedini roditelji uopste znaju sta rade njihova djeca na internetu ili im je potpuno svjedno?

Ovo je sve zapocelo, a gdje drugo, u USA i zapadnoj evropi, a onda su i muslimani to poceli kopirati. Kako su istinite rijeci Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kao da zivi u sadasnjem vremenu i govori kako se muslimani ponasaju, a ne kao da je ovo izreceno prije 1400 godina: “Slijedićete običaje onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin, sve dotle da kad bi oni ušli u gušterovu rupu, vi biste ih slijedili.” Rekli smo:” Božiji Poslaniče, jesu li to Jevreji i kršćani?” Odgovorio je:” A ko drugi!?” ( Buharija i Muslim)

Pa i pojedine sestre kojima je Uzviseni Allah podario uputu i podario Milost Svoju da se pokriju hidzabom, moraju naci svoj udio u gore citiranom hadisu, pa i one, svojom voljom, izlazu svoje fotografije na internetu, cak ima i Fejsbuk grupa na nasem jeziku za najljepsu muslimanku pod hidzabom, i zbilja sestre salju svoje slike!?
_ _ _ _ _

PITANJE:

Moje pitanje se odnosi na postavljanje slika na facebook-u. Naime, nerijetko vidimo kako braca postavljaju slike svojih supruga, a takodjer i sestre svojih muzeva na facebook profilu, pa stotine ljudi, muškaraca i žena, je u mogućnosti vidjeti te slike. Je li taj postupak šerijatski ispravan?

ODGOVOR:

Treća mes’ela: Postavljanje slika na facebook

Postavljanje slika na facebook može biti dvojako: prvo da se postavljaju slike žena a drugo da se stavljaju slike muškaraca, a propis prvog se uveliko razlikuje od propisa drugog.

Postavljanje slika žena na facebook

Naime, postavljanje slika žena na facebook profilu, svejedno bilo to da ih one same postave ili neko drugo od njihovih bližnjih: muž, brat, prijateljice i slično, ili postavljanje slika žena uopćeno (osim onih koje nose nikab na tim slikama) nije dozvoljeno, predstavlja veliki grijeh i pravi ogromnu fitnu među ljudima.

Sa druge strane ne priliči ženi muslimanki da izlaže svoje slike preko interneta pri čemu je može gledati ko god poželi od muslimana i nemuslimana, moralnih i nemoralnih, starih i mladih, jer se to kosi sa stidom, sramežljivošću i skrivanju koje su osnovne karakteristike kod žene.

Na zabranu postavljanja slika žena na facebooku direktno ukazuju riječi Uzvišenog: “A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka čuvaju svoje polne organe; i neka ne pokazuju svoje ukrase osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite” (En-Nur, 31).

Na osnovu ovog ajeta složni su učenjaci da punoljetnoj muslimanki nije dozvoljeno da otkriva išta od svoga tijela, s tim da su se razišli oko lica, šaka i stopala, i da ga pokazuje drugima osim onima koji su njeni mahremi koji su navedeni u ajetu. Takođe, učenjaci su složni da je ženi vadžib da pokrije i lice, šake i stopala ako otkrivanje istih izaziva fitnu (sve ono što podstiče na razmišljanje o intimnom odnosu i predigri) kod muškarca ili ako pobuđuje njegove strasti (tako što je gleda sa uživanjem i što utiče na njegovo srce i razum).

Prema tome, stavljanje slika žene muslimanke na facebook uslikane u stanju kada nije šerijatski pokrivena (ako joj je otrivena kosa ili je obučena u odjeću koja odslikava dijelove tijela i slično) se direktno kosi sa gore spomenutim ajetom koji joj naređuje da ne otkriva i ne pokazuje svoje tijelo muškarcima osim mahremima.

Takođe, stavljanje slika žene muslimanke na facebook uslikane u stanju kada je šerijatski pokrivena u đilbabu (ali otkrivenog lica) nije dozvoljeno ako izaziva fitnu (sve ono što podstiče na razmišljanje o intimnom odnosu i predigri) kod muškarca ili ako pobuđuje njegove strasti (tako što je gleda sa uživanjem i što utiče na njegovo srce i razum), a nema sumnje da oni koji posjećuju facebook i gledaju te slike da će te slike kod njih izazivati fitnu i pobuđivati strasti, ako ne kod svih a onda kod mnogih od njih.

Znači, ovaj 31. ajet iz sure En-Nur je jasan, nedvosmislen i direktan šerijatski tekst kojim se zabranjuje ženama muslimankama da stavljaju svoje slike na facebook.

Takođe, da je zabranjeno postavljati slike žena na facebook indirektno ukazuju i sljedeći šerijatski tekstovi Kur’ana i Sunneta:

Prvo: riječi Uzvišenog: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka čuvaju svoje polne organe” (En-Nur, 30). Ovim ajetom Uzvišeni naređuje muškarcima da obaraju pogled od onoga u što je haram da gledaju, u što ulazi i gledanje u žene, kako je pojašnjeno u sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da čuvaju svoje polne organe. A polni organi se čuvaju i sa izbjegavanjem gledanja u žene. A smisao stavljanja slika žena na facebook-u je da ih neko gleda, između ostalih i muškarci, pa ih to stavljanje slika poziva na gledanje žena čime krše ono što je došlo u ajetu.

Drugo: vjerodostojni hadisi u kojima je došla zabrana muškarcima da gledaju u žene a od kojih su sljedeći:

1. Hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima a prenosi ga Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zinaluk očiju je pogled, zinaluk ušiju je slušanje, a srce žudi i nada se, a polni organ to potvrđuje ili negira“. Prema tome, u hadisu je naznačeno da i oči mogu učiniti zinaluk posredstvom gledanja, a slike žena na facebooku su postavljene da bi se gledale, što znači da to onog koji gleda odvodi da čini zinaluk očima.

2. Hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu a prenosi ga Džerir ibn Abdullah, radijallahu anhu, da je pitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o iznenadnom pogledu, pa je rekao: “Okreni pogled“. Poslanik, sallallahu alejhi ve selle, naređuje da muškarac okrene glavu pri iznenadnom pogledu u ženu, a šta je tek sa onima koji udubljuju svoje poglede.

3. Hadis od Burejdeta, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Aliji, radijallahu anhu: “O Alija, nemoj da ti pogled slijedi drugi pogled, jer tebi pripada prvi a drugi nije tvoj“. Hadis bilježi Ebu Davud, Tirmizi i Ahmed, a dobrim su ga ocijenili Tirmizi, Bejheki, Albani i Šuajb Arnaut. Ovaj hadis ukazuje da za nenamjerni pogled u ženu nema grijeha jer je to van mogućnosti čovjeka, nego je zabranjen namjerni pogled koji obično biva drugi.

Spomenuti ajet i hadisi ukazuju na zabranu namjernog gledanja u ženu iz čega se izuzima nenamjerni prvi pogled, a s obzirom da se slike žena stavljaju na facebook da ih neko gleda, između ostalih i muškarci, pa tako tim djelom i činom stavljanje slika žena predstavlja pozivanje i mamljenje muškaraca da rade ono što im je Uzvišeni Allah zabranio i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio…

mr. Zijad Ljakic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta