Rekaik

Grijeh koji ju je upropastio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Merjem je bila veoma lijepa djevojka, imala je blago nasmijano lice. Imala je dosta prijateljica u srednjoj školi sa kojima se družila i provodila vrijeme. Bila je poznata po svojim šalama, slovila je kao djevojka koja je znala za šalu. Međutim imala je veoma lošu i pokvarenu naviku koju ćemo spomenuti nešto kasnije…

Život je provodila u grijesima i zabavi, znala je satima da priča na mobitel sa momcima, a poziv na namaz je ignorisala. Bila je treći razred srednje škole, maštala je samo da postane poznata pjevačica kojoj će se diviti milioni fanova, ali ta joj se želja nije ostvarila. Završila je srednju školu i upisala prvu godinu fakulteta. Na fakultetu je stekla dosta prijatelja, međutim kako je vrijeme odmicalo, svakim danom ih je bilo sve manje i manje.

Razlog je bio taj, što je među njima svojom pričom stvarala mržnju, svađu i neprijateljstvo. Njeno glavno zanimanje je bilo ogovaranje (gibet) i prenošenje riječi (nemimet). Jednom je upropastila brak momku koji je bio zaručen sa njenom prijateljicom a koju je trebao ženiti. Ona je svojim lažima i potvorama, razorila tu vezu. Drugi slučaj se desio kada je zbog njene priče i njenih laži, njena prijateljica istjerana sa ispita iz kojeg je kasnije pala. Lažno ju je optužila da je varala samo iz jednog razloga, htjela joj se osvetiti zato što se ta studentica pokrila.

Završila je Merjem prvu godinu fakulteta. Na drugoj godini, ušla je u zabranjenu vezu sa momkom sa kojim je radila sve ono što je zabranjeno, ali je nije bilo briga, nije se osvrćala na grijeh. Jedne noći dok se vračala od momka, udarilo ju je iznenada auto. Bila je teško povrijeđena pa su je prebacili pod hitno u bolnicu. Njena porodica je čula za nesreću tek drugi dan. Kad su je posjetili, ležala je nepomično, nije se mogla micati niti govoriti.

Njena majka je blago prišla i počela joj učiti neke kur’anske ajete sa nijjetom izliječenja. Dok joj je učila, njeno tijelo se počelo tresti. Toliko se treslo da je se i krevet tresao. Majka se prepala pa je prestala učiti. Takvo njeno stanje je trajalo sedmicu dana. Nakon sedam dana, došao je zadnji čas. Melek smrti je bio pored njene glave. Svi su se okupili oko nje: roditelji, doktori, medicinske sestre, svi…ali povratka nije bilo. Željela je tada da iz sveg glasa zamoli da se ponovo vrati na Dunjaluk kako bi mogla raditi dobra djela, kako bi namaz obavljala, kako bi hidžab nosila, ali nema nazad, jedna je šansa a pravila igre su jasna, ili gubitnik ili dobitnik! Merjem je umrla, što bi mi rekli: “Otišla je mlada!“

Njena prijateljica je kasnije pričala šta joj je prenijela žena koja je kupala Merjem pred dženazu. Kaže: “Rekla mi je da joj je lice bilo poptuno crno, nije imalo uopšte normalnu ljudsku boju, bilo je crno. Međutim, ono što me je rasplakalo, jeste prizor kad joj je iz usta počeo da izlazi izmet (neuzubillah). Da, ljudski izmet joj je izlazio iz usta dok su je kupali. La havle vela kuvvete illa billah!“

Iako su joj očistili usta, nevjerovatan smrad je izlazio i dalje iz usta. Molili smo Allaha da joj oprosti i da joj se smiluje. Dalje njena prijateljica priča: “Pitala me je ova žena koja ju je kupala, da li je ona imala neki određeni grijeh kojeg je stalno činila?“ Odgovorila sam da je bila poznata po tome što je djevojke druge stalno ogovarala, potvarala i što je među njima laži širila sa ciljem smutnje i mržnje.

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta