Ishrana i zdravlje

Hemijska analiza otkriva tajnu zemzem vode

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hemijska analiza otkriva tajnu zemzem vode: ‘U njoj je hrana za gladne i lijek za bolesne’

U svojoj knjizi Nejlu-l-evtar Eš-Ševkani kaže da hadis Posla­nika, sallallahu alejhi ve sellem, upućuje na to da će zemzem- voda biti od koristi i na ovom i na budućem svijetu. Naučno istraživanje je pokazalo da je Zemzem jedinstven po svojim prirodnim karakteristikama

Poslanik Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: “Najbolja voda na površini Zemlje je voda Zemzerna. U njoj je hrana za gladne i lijek za bolesne. “ On, sallallahu alejhi ve sellem, je također rekao:“Zemzem-voda je za ono za što se i pije.“‘

Objašnjenje hadisa: Džibril (neka je mir na njega) je naređenjem Svemogućeg Allaha učinio da Zemzem teče kao vid počasti ukazane Ismailu i njego­voj majci, nakon što ih je poslanik Ibrahim, a. s., ostavio u pustoj dolini blizu mjesta gdje se danas nalazi Kaba. Ismailova majka se bila uspaničila zbog toga što je mjesto bilo pusto i upitala je svoga muža: “Kome nas ostavljaš?”

On joj odgovori: “Allahu, Svemogućem.” Na to ona reče: “U Njega ja vjerujem. Da li ti je On naredio da to uradiš?”

On odgovori: “Da.”

Na odlasku je uputio dovu Svemogućem Allahu da im podari društvo i sredstva za život. Ismailova majka reče: “Onda nas Allah neće nikada napustiti.”

Zbog njene duboke vjere, Allah je učinio da poteče izvor Zemzem.

Neobično je to što Zemzem teče usred čvrstih, eruptivno kris­taliziranih, nešupljikavih stijena i da teče već više od 3000 godi­na, uprkos svim iskopavanjima i zakopavanjima koja su se desila unutar njega i oko njega u nekoliko navrata. Njegov dnevni izljev je između 11 i 18,5 litara u sekundi. Izvor vode nije bio poznat sve dok tuneli nisu iskopani oko Meke. Radnici su primijetili da se voda izlijevala kroz fine pukotine koje su se širile na duže razdaljine u svim pravcima oko Meke. Ovo potvrđuje hadis Pos­lanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, koji kaže: “Zemzem je snažni Džibrilov udarac i voda od Allaha Ismailu.”

Zato je Zemzem očevidno čudo koje naglašava dostojanstve­ni status poslanika Ibrahima, oca poslanika, Ismaila, koji mu je pomogao sagraditi Kabu, kao i njegove istinoljubive majke, Hadžere.

Prenosi se da je Aiša, majka vjernika, r. a., imala običaj da donosi sa sobom zemzem-vodu u Medinu kada god bi posjetila Meku, a isto je radio i Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kako bi je dao bolesnicima. Izlijevao bi je na njihova tijela i oni bi, na taj način, Allahovom voljom bivali izliječeni.

Ibnu-l-Kajjim kaže u svojoj knjizi Zadu-l-me’ad da je on, za­jedno sa drugima, “imao čudesna iskustva sa zemzem-vodom. Pili smo je da bismo se izliječili od nekoliko bolesti, i izliječili smo se. Također sam vidio ljude kako preživljavaju samo pijući zemzem-vodu tokom više od 15 dana i nisu osjećali glad.” Sve ovo potvrđuje hadis Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem.

U svojoj knjizi Nejlu-l-evtar Eš-Ševkani kaže da hadis Posla­nika, sallallahu alejhi ve sellem, upućuje na to da će zemzem- voda biti od koristi i na ovom i na budućem svijetu. Naučno istraživanje je pokazalo da je Zemzem jedinstven po svojim prirodnim karakteristikama pošto on sadrži jako karbo­niziranu vodu koja je bogata korisnim prirodnim elementima čiji je domet oko 2.000mg/l, dok isti procenat u drugim vrstama izvorskih voda ne prelazi 260mg/l .

Hemijski elementi koji se nalaze u zemzem-vodi mogu se po­dijeliti pozitivne jone, poput onih natrijuma kalcijuma (200mg/l), kalijuma (20mg/l) i magnezijuma (50mg/l), te nega­tivne jone, kao što su sumpor (372mg/l), bikarbonati (3 66mg/l), nitrati (273mg/l), fosfati (0,25mg/l) i amonijak (6mg /l).

Svaki od ovih sastojaka igra važnu ulogu u vitalnim funkci­jama ćelija ljudskoga tijela. Poznata je činjenica da postoji direk­tna povezanost između neravnoteže minerala u ljudskom tijelu i brojnih bolesti. Mineralne pitke i nepitke vode se stoljećima koriste u liječenju mnogih bolesti kao što je reumatizam, da bi aktivirale cirkulaciju krvi, i koriste se da bi zamijenile neke ele­mente koji mogu nedostajati tijelu. Mineralne pitke vode koriste se u liječenju mnogih bolesti kao što su gastritis, probavne smet­nje, bolesti srca i druge. S druge strane, mineralne nepitke vode su korisne u liječenju drugih bolesti kao što su reumatizam, ar­tritis i kožna oboljenja.

Uz to, dokazano je da u zemzem-vodi i u stijenama koje je okružuju nema nikakvih mikroba. Čak su i oni mikrobi koji su prisutni u svim vrstama zemljišta u zemzemu odsutni.

Sva hvala pripada Svemogućem Allahu koji je naredio Džibrilu (neka je mir na njega) da učini da Zemzem teče i koji je učinio da se voda izlijeva u Zemzem iz jako sitnih pukotina da­leko od izvora dajući tako nama blagoslovljenu zemzem-vodu koja je spomenuta u nekoliko hadisa Poslanika a.s.

Odlomak iz knjige: “Nadnaravnost sunneta” – Autor: Zaglul en-Nedždžar
Prijevod sa engleskog: Suada Mujakić – Akos.bA

___________________________________________

”Zemzem nije za piće”

Godine 1971. jedan od naučnika rekao je kako zemzem-voda nije čista za piće zbog tvrdnje da su Kaba i izvor Zemzem smješteni ispod razine mora i ispod razine ostalih stambenih jedinica, tako da se otpadne vode iz zgrada slijevaju u dolinu Kabe te zagaðuju izvor Zemzema na taj način.

Tim povodom u javnosti je izdato objašnjenje nakon čega je za ovaj problem saznao kralj Fejsal, Allah mu se smilovao. On je naredio da se uzorci vode pošalju na ispitivanje ispravnosti vode za piće u najpoznatije laboratorije u Evropi. Inžinjer hemije Muinuddin Ahmed, koji je bio zaposlen u ministarstvu poljoprivrede i voda KSA u tom vremenu, bio je odabran da proučava i sakupi ove laboratorijske nalaze. Tom prilikom prvi put je svojim očima vidio izvor Zemzema i nije mogao povjerovati da je vrelo odakle izvire Zemzem veoma malehno. Dužina njegovog otvora bila je otprilike 18 stopa, a širina 14 stopa. Ali i pored toga milioni galona vode podmiruju svake godine hadžije još od vremena Ibrahima, a.s.

Muinuddin je otpočeo mjerenje vrela, a nakon toga zatražio je da provjeri dubinu izvora. Oprao se i spustio, ali voda je dopirala do njegovog ramena. Pomjerao se od ćoška do ćoška vrela kako bi uvidio da li postoji ulaz bilo kakvih stranih voda, ali nije uspio naći bilo kakav drugi otvor. Muinuddinu je ubrzo palo na pamet da upotrijebi veliku pumpu kako bi izbacio vodu, i koja se koristila za ispumpavanje vode u velika spremišta. Na taj način opao bi nivo vode, a on bi mogao provjeriti izvor u tančine. Meðutim, nije mu pošlo za rukom da primijeti bilo šta strano u izvoru. Od pomoćnika je zatražio se ponovo spusti u vodu nakon čega je osjetio da se pod njegovim stopama pomjera pijesak na sve strane. Voda koju su ispumpavali nadomještena je ovom nadolazećom u istoj mjeri.

Muinuddinu je ponovo palo na pamet da bi mogao doći do uzoraka vode kada je voda na ovom nivou. Iskoristio je ovu priliku i prikupio uzorke koje je poslao u evropske laboratorije. Prije nego je napustio Mekku zatražio je informacije od vlasti o okolnim izvorima u gradu Mekki i oko Mekke.

Obavijestili su ga kako su svi izvori presušili. Nakon toga stigle su analize iz evropskih laboratorija, koje su potvrdile sličnost izmeðu njihovih proučavanja i analiza koje je već uradilo ministarstvo. Jedina razlika zemzem-vode i ostalih voda bila je u tome što je procenat soli kalcija i magnezija bio veći. Možda je to jedini razlog što ova voda osvježava umorne hadžije. Ali ono što je najbitnije jeste da zemzem-voda sadrži sastojke koji istovremeno uništavaju bilo koju vrstu bakterija.

Dakle, laboratorijska proučavanja iz Evrope potvrdila su da je zemzem-voda čista za piće. Ono što želim ovdje spomenuti jeste da izvor Zemzema nije nikada presušio iako postoji nekoliko hiljada godina. Takoðer količina vode koja izvire bila je za sve ove vijekove dovoljna da se podmire potrebe svih hadžija. Te da je čistoća zemzem-vode potvrðena time što je koriste i sa sobom nose hadžije iz svih krajeva svijeta i tokom stotina godina. Ova voda je u potpunosti čista i prirodna. Nije potrebno dodavati hlor jer se u zemzem-vodi ne pojavljuju mahovina i gljivice, kao što je to slučaj sa ostalim vodama. Neka je hvaljen i slavljen Allah, Gospodar svjetova.

Piše: Harmin Suljić – minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta